1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SAM - SHIPBUILDING AND MACHINERY, a.s.

SAM 1 14Lode sa opreli o ťažké strojárstvo

Hovoriť dnes o slovenských lodeniciach v Komárne znamená úplne iný kontext ako tomu bolo ešte donedávna. Tradícia síce zostala, zostalo aj remeselné majstrovstvo strojárov, ktorí celý svoj profesijný život zasvätili výrobe lodí, no napriek tomu je všetko trochu inak.

V Komárne dnes pôsobí strojárska spoločnosť SAM – SHIPBUILDING AND MACHINERY, a.s., ktorá je aktívna a prosperuje v oveľa širšej škále strojárskej produkcie. V prevádzkach v Komárne sa vyrábajú lode a zvarence, v Bratislave je strojárska dielenská výroba, veľké investičné celky, stavby na kľúč, revízie a opravy pre petrochemický priemysel, a prevádzka v Liptovskom Mikuláši pracuje na projekcii a koordinácii projektov pre čistenie priemyselných odpadových vôd.

Diverzifikovaná produkcia sa pružne prispôsobuje potrebám zákazníkov. RNDr. Lorant Šándor, obchodný riaditeľ SAM – SHIPBUILDING AND MACHINERY, a.s., pritom zdôrazňuje, že každý úspech na trhu v odvetví ťažkého strojárenstva je výsledkom komunikácie so zákazníkom a úzkych vzťahov, ktoré sú založené na kvalite práce, materiálov, technológií a na dodržiavaní termínov. O tom, ako sa oživila slovenská lodiarska tradícia a o tom, ako sa SAM stali uznávanými partnermi pre chemický a petrochemický priemysel hovorí Lorant Šándor v exkluzívnom rozhovore pre Priemysel Dnes.

Komárno a lode, to je spojenie ako Bratislava a Slovnaft alebo Košice a železiarne. Aký podiel na produkcii vašej spoločnosti majú plavidlá a čo znamená, keď sa povie loď z Komárna?

Komárnianska výroba lodí má viac ako 100-ročnú tradíciu a v súčasnosti predstavuje 15 % našej celkovej produkcie. V odvetví ťažkého strojárstva pôsobíme od roku 1996. Výrobný program bývalých lodeníc sme síce prevzali kompletne, tvorí však menšiu, ale rastúcu časť produktového portfólia. Pôvodný program prevádzky v Komárne predstavuje výroba zvarencov, ktoré tvoria ďalších 20 % našej výroby. Aktuálne máme tri prevádzky – v Bratislave, kde sa sústreďuje 60 % celej produkcie, v Komárne, kde sa vyrába 35 % výrobkov a v Liptovskom Mikuláši, ktorý produkuje 5 % z nášho obratu.

V Komárne sa za posledných 30 rokov vyrobilo niekoľko stovák lodí – osobné a nákladné lode, riečne bagre a plávajúce žeriavy, hydraulické výsypné člny, ktoré putovali do rôznych krajín. V tejto tradícii pokračujeme a vyrábame plavidlá, ktoré končia na riečnych a morských cestách napríklad v Nemecku, Holandsku, Rusku, Rakúsku či Nórsku. Pod strechou haly na výrobu lodí dokážeme, ako azda jediný výrobca v Európe, zhotoviť 10 lodí súčasne. 10 lodí predstavuje našu ročnú kapacitu pre plavidlá s nosnosťou v rozsahu od 8 do 10-tisíc DWT. Riečno – morské lode majú síce dlhú životnosť, ale na druhej strane vplyvom niekoľkoročného globálneho ekonomického prepadu poklesol záujem o prepravu tovarov, čím segment lodnej prepravy negeneruje dostatočný počet objednávok na nové plavidlá. Preto okrem lodí vieme svoju výrobu pružne diverzifikovať a ponúkame oveľa väčšie spektrum výrobkov a služieb.

Lode teda nie sú jediným vaším artiklom. Produkujete zvárané a oceľové komponenty pre veľké stavebné a cestné stroje a vyrábate tlakové nádoby a veľkokapacitné nádrže, najmä pre chemický a petrochemický priemysel. Aké je vaše postavenie na trhu a aké máte komparatívne výhody oproti relevantnej konkurencii?

Slovensko je pre našu produkciu malý trh. Vyvážame 65 % výrobkov, z toho 80 % do európskych krajín, zvyšok na ďalšie kontinenty. Našimi hlavnými zákazníkmi sú podniky chemického, petrochemického a potravinárskeho priemyslu. Naše plavidlá prepravujú nielen kontajnery, ale aj rôzne druhy sypkého materiálu. Zvarence pre podvozky pre renomovaných výrobcov stavebných strojov nájdete v širokom okolí, podobne ako rezacie stoly na ekologické spracovanie komunálneho odpadu.

Za konkurenčnú výhodu považujeme predovšetkým široké portfólio výrobkov. Pri investičných akciách pracujeme systémom projektového riadenia, kedy projektoví manažéri zabezpečujú kompletnú logistiku a kooperáciu medzi jednotlivými prevádzkami tak, aby všetky činnosti harmonizovali a aby sme zadanie od zákazníka splnili včas a bez toho, aby musel participovať na realizácii investície. Sme flexibilní vo výrobe aj vo výrobných kapacitách. Ak si to situácia vyžaduje, vieme prijať aj 30 % ľudí navyše a prácu zvládnuť v daných termínoch a v určenej kvalite. Aktuálne uvedeným spôsobom manažujeme opravu elektrárne v Čechách – robíme inžiniering, subkontrakty, dodávky materiálov, jednoducho všetko, čo si takáto oprava vyžaduje. Zadávateľ kontroluje termíny a dielo si v dohodnutom čase prevezme.

Podiel na trhu v našom odvetví sa dá len odhadovať, pretože momentálne nie sú dostupné štatistické informácie pre naše segmenty strojárskej výroby. Na Slovensku máme troch významných konkurentov, ďalších nájdete v blízkom okolí – v Čechách, Maďarsku a v Poľsku. Oproti iným vnútrozemským producentom máme viac výhod. Okrem tých, ktoré som už spomenul, je to aj dostupnosť všetkých druhov dopravy pre nadrozmerné náklady do rôznych krajín sveta. Doprava je pri výrobe mnohotonových výrobkov osobitne dôležitá a tvorí nezanedbateľnú časť ceny. Preto môže byť rozhodujúca pri výbere dodávateľa.

Každý váš produkt je vždy do istej miery unikát. To sa nezaobíde bez vlastných tvorivých kapacít. Čo je charakteristické pre váš vývojový tím?

Čo sa týka prevádzky v Komárne – lode, výsypné člny, pontóny a plávajúce žeriavy sú zväčša zákazková výroba, teda každý výrobok je svojím spôsobom originál. Zvyšok komárňanskej produkcie má charakter opakovanej výroby. Špecializujeme sa na výrobu podvozkových rámov pre stavebný, zemný a ťažobný priemysel. Pre odberateľov, najmä zo severských krajín, vyrábame rezacie stoly na redukciu komunálneho odpadu. V Bratislave vyrábame výmenníky tepla, tlakové a vákuové nádoby, kolóny a nádrže pre petrochemický, chemický a energetický priemysel. Pre potravinársky priemysel vyrábame z nerezových materiálov veľkokapacitné miešačky, mlynčeky, drviče či výmenníky. Montujeme a dodávame veľké investičné technologické celky a potrubné systémy. Ďalšou činnosťou sú opravy a revitalizácia technologických zariadení.

Máme vlastný 28-členný tím konštruktérov a technológov, ktorí úzko spolupracujú so zahraničnými odborníkmi, najmä z Nemecka, Maďarska a Holandska. Náš vývojový tím podporuje firemnú stratégiu pružne reagovať na požiadavky zákazníkov. Vývojová činnosť je determinovaná presne definovanými potrebami trhu a jej úlohou je reflektovať najnovšie technické a technologické poznatky do našej produkcie. Prirodzene sa snažíme nájsť a rozvíjať nové produktové rady a aktívne prezentujeme našu výrobnú produkciu doma i v zahraničí.

Uspieť na náročnom trhu je prakticky nemožné bez certifikátov, ktoré osvedčujú kvalitu a profesijnú kompetentnosť. Vaše produktové portfólio je pomerne široké, a tým aj náročné na aplikáciu systému kvality. Ako zabezpečujete vysokú, certifikovanú kvalitu?

Systémovým prístupom k riadeniu kvality, ktorý je vymedzený certifikátmi a v nich zakomponovaných medzinárodných štandardoch riadenia kvality. Významným faktorom aplikácie týchto pravidiel je úzka koordinácia práce medzi jednotlivými pracoviskami. Kvalita je dnes všade imperatív, ktorý rozhoduje o tom, či sa vôbec dokážete uplatniť.

Ktorý váš výrobok je osobitne významný, na ktorý ste výnimočne hrdý a z akého dôvodu?

Každý náš výrobok je zaujímavý a dôležitý. Ak napríklad vidíte, ako sa zo základných materiálov – plechov, profilov, výkovkov, pod rukami šikovných ľudí rodí plavidlo s rozmermi napríklad 100 x 10 x 8 metrov s hmotnosťou niekoľko tisíc ton alebo špeciálne tlakové zariadenie, takmer vždy vás nadchne pocit z výnimočnej práce a výnimočného diela. Naše výrobky sú charakteristické svojimi rozmermi, hmotnosťami a nápaditosťou pri ich výrobe. Preto som hrdý na všetko čo naši ľudia vedia vyrobiť.

Aká je finančná kondícia vašej spoločnosti? Koľko máte zamestnancov?

V posledných rokoch je pre nás príznačný rast s menšími výkyvmi. Ročne vyprodukujeme výrobky a služby v objeme 50 miliónov eur a našou ambíciou je medziročný nárast produkcie udržať. V súčasnosti zamestnávame 530 ľudí a v špičkách dávame krátkodobo prácu ďalším približne 700 pracovníkom.

Aké sú najväčšie výzvy pre váš podnik v najbližšom období?

Chceme sa zameriavať na také produkty, ktoré na základe dimenzií nie je ľahké inde na Slovensku vyrobiť. V Bratislave máme podmienky vyrábať veľkorozmerové zariadenia v hale, kde dokážeme zhotoviť výrobok o hmotnosti až 100 ton. V blízkosti je prístav, máme veľkú bránu a dokážeme na lodnú cestu umiestniť výrobok s celkovou hmotnosťou až 550 ton. Veľké rozmery sú komparatívnou výhodou, ktorú chceme určite zúročiť tým, že ju ponúkneme na trhu a budeme ju prezentovať ako nové možnosti racionalizácie napríklad v chemickom či petrochemickom priemysle.

Ďalšou výzvou je výroba a asembling zariadení na separáciu vzduchu cold boxov a warm skidov. Vo výrobe aplikujeme nové technológie, investujeme do páliacich strojov a obrábacích centier. Nové možnosti sa pre nás otvárajú aj v oblasti alternatívnych pohonných hmôt. Najnovšie spolupracujeme ako pozorovatelia na projekte EÚ s názvom TEN T 18, ktorý skúma možnosti lodnej prepravy a terminálov pre stlačený zemný plyn LNG s cieľom rozšíriť tento typ alternatívneho paliva.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...