1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SES Tlmače podpísali kontrakt na dodávku kotolne do Turecka

SES TlmaceTlmače – Slovenské energetické strojárne a.s. Tlmače (SES) podpísali začiatkom tohto mesiaca druhý kontrakt na dodávku kotolne s fluidným kotlom do Turecka. Dodávka je určená pre 135 MWe blok elektrárne pre spoločnosť  AKSA  ENERJI ÜRETIM A.S. patriacej do skupiny Kazanci Holding. Realizácia kontraktu na prvý kotol sa naplno rozbehla koncom mája tohto roka. Kontrakt na druhý kotol bol podpísaný na základe uplatnenia opcie dohodnutej pri kontrakte pre prvý kotol. „Dňom podpisu sa stal tento kontrakt platným a účinným, preto so začatím výroby druhého kotla plánujeme ešte v tomto roku,“ uviedol marketingový riaditeľ SES Gabriel Sirotňák. Celková hodnota kontraktov pre obidva kotly predstavuje vyše 80 miliónov eur. Termín uvedenia do prevádzky prvého kotla je naplánovaný na august 2014, druhého na február 2015.

Obidva kotly sú navrhnuté na spaľovanie nízkovýhrevného lignitu v cirkulujúcej fluidnej vrstve, každý  s výkonom 373 ton pary za hodinu. Kotly budú súčasťou dodávok do novej elektrárne s výkonom 2x135 MWe, ktorá bude postavená neďaleko mesta Göynük v provincii Bolu. Financovanie projektu je zabezpečované z úverových zdrojov tureckých bánk v kombinácii s vlastnými zdrojmi zákazníka. Projekt je podporovaný Eximbankou, ktorá bude vystavovať bankové záruky pre SES Tlmače na ich rozsah dodávok.  „ V súčasnosti je silná podpora investorov od tureckej vlády na využitie lokálneho uhlia pre výstavbu nových energetických zdrojov. Ako najvhodnejšia sa javí technológia fluidných kotlov, kde patríme medzi uznávaných dodávateľov na globálnom trhu,“ uviedol generálny riaditeľ a predseda predstavenstva SES a.s. Martin Paštika. V priebehu posledných šiestich rokov ide o šiesty kontrakt v Turecku, z toho štvrtý pre kotly s aplikáciou fluidnej technológie, konštatoval. „Celková hodnota všetkých šiestich kontraktov vrátane najnovšieho je na úrovni 140 miliónov eur. Rokujeme aj o ďalších projektoch v Turecku.“

SES Tlmače patrí  medzi významných dodávateľov kotlov pre elektrárne, teplárne, spaľovne na svetovom trhu. V tomto roku plánuje výkony na úrovni 143 miliónov eur. Z pohľadu teritoriálneho zamerania chce firma udržať svoju pozíciu v Európe, Turecku, Južnej Amerike a v Rusku.

19.07.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...