1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ABB dodala rýchlonabíjaciu stanicu pre “čerpaciu stanicu budúcnosti” - unikátnu čerpaciu stanicu v Európe

abb logo1Spoločnosť ABB v Maďarsku dodala pre novú ekologickú čerpaciu stanicu, ktorú prevádzkuje koncern MOL, prvú rýchlonabíjaciu stanicu pre elektroautá. Firma ABB je zakladajúcim členom E-Mobility Network v Maďarsku, ktorá podporuje spôsoby energeticky efektívnej dopravy.

Ide o úplne prvú rýchlonabíjaciu stanicu na jednosmerný prúd pre elektroautá v Maďarsku, ktorá je prvým míľnikom k rozvoju infraštruktúry DC stojanov po celej krajine. Takáto sieť otvorí dvere pre rozsiahlejšie využívanie áut na elektrický pohon.

MOL, popredná ropná a plynárenská spoločnosť v strednej Európe, využila pre svoju novú "zelenú" čerpaciu stanicu najmodernejšie riešenie pre ochranu životného prostredia za účelom zníženia spotreby energie a zníženia environmentálneho dopadu. Táto unikátna stanica firmy MOL ušetrí v budúcností vďaka kreatívnemu využitiu obnoviteľných zdrojov energie a premyslenému využitiu recykovaných materiálov 10 ton emisií CO2 ročne. Aplikáciou energeticky efektívnych technológií vynaložil koncern MOL takmer o 20 % viac nákladov v porovnaní s nákladmi na bežnú čerpaciu stanicu. Nové riešenie však spoločnosti prinesie úsporu viac ako 7 000 m³ zemného plynu a 120 000 kilowatthodín (kWh) elektriny ročne. Stanica má nainštalované solárne panely, ktoré majú pokryť energetické požiadavky čerpacej stanice.

“V našom prieskume pod názvom ‘Petrol Station of the Future’, sme sa usilovali dokázať, že životný štýl priateľský k životnému prostrediu a jazda autom sa nemusia vzájomne vylučovať,” hovorí Béla Csorba zo spoločnosti MOL. “Pri implementácii tohto projektu sme využili najmodernejšie riešenia pre ochranu životného prostredia, kde sme inštalovali priekopnícke technológie ako napríklad rýchlonabíjaciu stanicu Terra 100.2 od firmy ABB. Tá dobije batériu elektroauta zhruba za 20 minút v porovnaní s takmer 8 hodinami pri štandardnom pomalom nabíjaní cez AC výstup. Túto technológiu spoločnosti ABB považujeme za kľúčovú pre celkový úspech staníc MOL tohto typu.”

02.05.2012

Súvisiace články:

ABB a RWE budú spolupracovať na technológiách pre infraštruktúru nabíjania elektroáut

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...