1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výstavba nájomných bytových domov v regióne narastá

panelak 1Horná Nitra - Kým v obci Lazany plánuje samospráva využiť na stavbu dvoch nájomných bytových domov finančné prostriedky od štátu,

v Prievidzi výstavbu plánovaného bytového domu v časti Necpaly zafinancuje súkromný investor z vlastných prostriedkov. Obe samosprávy počítajú so začiatkom výstavby ešte tento rok. Dva nájomné bytové domy sú už dokončené v Zemianskych Kostoľanoch, kde čakajú na nasťahovanie nájomníkov, v Opatovciach nad Nitrou je tesne pred dokončením v poradí tretí bytový dom.

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prievidzi schválili výstavbu nájomného bytového domu na Gazdovskej ulici v časti Necpaly ešte v januári tohto roka. "Bytový dom bude osadený tak, aby svojou polohou negatívne neovplyvňoval jestvujúce objekty. K domu bude zabezpečený samostatný prístup z miestnej komunikácie, bude štvorpodlažný, pozostávajúci z dvoch identických častí, sekcií 12 bytových jednotiek s dvoma samostatnými vstupmi," vysvetlil hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje a doplnil, že výstavbu bude financovať z vlastných nákladov súkromný investor, ktorého samospráva vybrala v rámci prieskumu trhu. "S tým, že po kolaudácii v tomto roku ho mesto v roku 2014 odkúpi prostredníctvom dotácie Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR a úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB)," uzavrel Ďureje.

Samospráva obce Lazany plánuje ešte tento rok začať s výstavbou dvoch nájomných bytových domov s 21 bytovými jednotkami. Obec v súvislosti s výstavbou podala pred časom žiadosť o poskytnutie dotácie od MDVRR SR a úveru od ŠFRB. "Teraz čakáme na posúdenie našich žiadostí. Predpokladáme, že sa schvália v apríli a s výstavbou by sme chceli začať v júni, respektíve v júli tohto roka," uviedol pre TASR starosta obce Lazany Karol Boško s tým, že obec plánuje využiť aj vlastné finančné prostriedky, ktoré by mali pokryť výdaje týkajúce sa technickej vybavenosti bytoviek a z časti aj stavebné práce na bytoch.

Výstavba v poradí tretieho bytového domu v Opatovciach nad Nitrou je tesne pred dokončením. Podľa slov starostky Dany Meliškovej, nájomcovia budú môcť byty využívať už v júni tohto roka. Výstavbu domu financovala obec z dotácie MDVRR SR a úveru od ŠFRB. Obec zároveň plánuje postaviť s podporou štátu v časti Tepličie ďalší bytový dom, ale s polyfunkciou. "Teda na prízemí by sa nachádzala občianska vybavenosť. Po dohode by sme tam chceli premiestniť aj budovu pošty, keďže tá je momentálne v nevyhovujúcom stave a vybudovať knižnicu a spoločenskú miestnosť. Ukazuje sa totiž, že sa spoločenský život presúva z centra obce práve do časti Tepličie," doplnila Melišková.

Iná situácia je v obciach Dolné Vestenice a Zemianske Kostoľany. Tam sú spolu štyri bytovky už dokončené a skolaudované. Samospráva Dolných Vesteníc podľa informácií zverejnených na stránke obce už odovzdala 16 bytových jednotiek novým nájomcom v decembri minulého roka, ďalších 16 bytov odovzdá v najbližšom období. Dva dokončené bytové domy čakajú na nasťahovanie nájomcov aj v Zemianskych Kostoľanoch. Spolu štyri bytovky boli v oboch obciach financované z prostriedkov získaných od štátu, samosprávy zo svojich financií prispeli na technické riešenie domov.

Výstavba nájomných domov na hornej Nitre kulminuje približne už niekoľko rokov. Okrem spomínaných postavených domov v Zemianskych Kostoľanoch a Dolných Vesteniciach odovzdali samosprávy obcí Opatovce nad Nitrou, Kocurany a mesta Handlová, podľa informácií poskytnutých TASR od predstaviteľov samospráv, do užívania svojim obyvateľom za posledné dva roky spolu šesť bytových domov s viac ako sto bytovými jednotkami. Všetky stavby boli financované z prostriedkov získaných od MDVRR SR, ŠFRB a čiastočne z vlastných prostriedkov samospráv.

21.03.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...