1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rakúska stavebná firma Alpine Bau formálne ukončila činnosť

steel constructionViedeň - Rakúska stavebná spoločnosť Alpine Bau, ktorá je druhou najväčšou stavebnou firmou v krajine, formálne ukončila svoju činnosť.

Nepodarilo sa jej totiž presvedčiť banky ani materský španielsky konglomerát FCC, aby jej poskytli hotovosť, ktorú potrebovala na svoju záchranu. Informovala o tom agentúra DPA, ktorej to potvrdil viedenský obchodný súd.

Alpine Bau je od skončenia 2. svetovej vojny najväčšou rakúskou firmou, ktorá musela vyhlásiť bankrot.

Podľa správcu konkurznej podstaty španielsky konglomerát FCC a banky odmietli pumpovať do Alpine Bau ďalšie peniaze. Firma totiž potrebuje 3 milióny eur denne, aby v nasledujúcich týždňoch dokončila všetky rozostavené projekty.

Úverové ústavy odhadujú, že prídu zhruba o 2,6 miliardy eur po zatvorení stavebnej spoločnosti, ktorá investovala do nevýnosných projektov vo východnej Európe a v Ázii.

Minulý týždeň už oznámila svoj bankrot nemecká pobočka Alpine Bau. Firma zamestnáva na celom svete 15.000 ľudí, z toho zhruba polovicu v samotnom Rakúsku.

Konkurenčné stavebné firmy plánujú, že prevezmú rozostavané projekty rakúskej spoločnosti aj jej zamestnancov. To určite poteší viacerých dodávateľov Alpine Bau, ktorí tak môžu pokračovať v činnosti.

Rakúska firma vykázala v 1. štvrťroku 2013 stratu pred zdanením vo výške 90 miliónov eur. Môže za to aj dlhá zima, pre ktorú musela odložiť začiatok stavebných prác. Ďalším problémom je pokles výstavby v strednej, východnej a juhovýchodnej Európe a tiež v Nemecku.

01.07.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...