1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Podľa stavebných spoločností poklesne stavebníctvo v tomto roku poslednýkrát

house workerBratislava - Podľa predstaviteľov slovenských stavebných spoločností by mal výkon tohto odvetvia klesnúť v tomto roku medziročne o 4,3 %. Na budúci rok sa však už očakáva stabilizácia či mierny rast.

Vyplýva to z najnovšej Kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva za 2. štvrťrok 2013, ktorú vypracovala analytická spoločnosť CEEC Research. "Napriek tomu, že sme uprostred hlavnej stavebnej sezóny, až každý tretí stavbár nemá prácu," informoval riaditeľ spoločnosti Jiří Vacek.

Počas roka 2014 by sa mal podľa predpovedí sektor stavebníctva stabilizovať, pričom analytická spoločnosť nevylučuje ani medziročný nárast výkonu o 1 %. Dôvodom má byť začiatok veľkých verejných projektov, ktoré avizovala vláda. "Časť z 8 miliárd eur, ktoré plánujeme preinvestovať do konca roka 2015, sa už v tomto roku dostane na trh," uviedol šéf rezortu dopravy Ján Počiatek.

V roku 2013 očakávajú pokles svojich tržieb najmä malé a stredné firmy, pričom veľké spoločnosti už vďaka výrazným poklesom v predchádzajúcich rokoch predpokladajú stabilizáciu. Predseda predstavenstva spoločnosti Považská cementáreň Anton Barcík však v tomto roku vážnejšie impulzy na trhu neočakáva. "Slovenské stavebníctvo naďalej trpí nielen nedostatkom zákaziek, ale aj nezmyselnou cenovou vojnou, ktorá výrazne oslabuje jeho súčasnú i budúcu konkurencieschopnosť," upozornil Barcík.

02.07.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...