1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Firmy zlepšili prognózu, stavebníctvo v SR klesne v tomto roku len o 3,9 %

steel constructionBratislava - Hoci slovenské stavebníctvo zaznamená podľa jeho lídrov v tomto roku pokles, predikcie sa za posledné mesiace o niečo zlepšili. Kým vo februári 2012 sa hovorilo o poklese odvetvia o 6,5 %, aktuálne firmy očakávajú, že výkon stavebníctva sa zníži o 3,9 %.

"Keď sme sa pýtali riaditeľov firiem, čím to je dané, tak jedným z hlavných dôvodov bola určitá politická stabilizácia," povedal na dnešnom Stretnutí lídrov slovenského stavebníctva v Bratislave riaditeľ výskumnej spoločnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Podľa kvartálnej štúdie CEEC Research za máj 2012 možno očakávať rast slovenského stavebníctva až v roku 2013, a to vo výške 2,1 %. Riaditelia stavebných firiem totiž očakávajú upokojenie v rámci sektora a štart nových projektov. Tie by sa po uskutočnení tendrov mohli realizovať práve v roku 2013.

Hlavným obmedzením stavebných spoločností s najväčším dopadom na ich hospodárske výsledky je byrokracia zo strany štátu. Problémom sú najmä legislatívne požiadavky či nesystematické a meniace sa rozhodovanie štátu. To znemožňuje stavebným firmám dlhodobejšie plánovanie svojich kapacít.

Ďalším problémom slovenského stavebníctva je v súčasnosti nedostatočný dopyt. Ten je podľa 94 % respondentov nízky najmä v oblasti verejných projektov, avšak 90 % opýtaných riaditeľov firiem sa domnieva, že zaostáva aj financovanie súkromných projektov.

Tretím faktorom s najväčším dopadom na hospodárske výsledky stavebných spoločností, ktorý potvrdzujú takmer všetci respondenti, je nedostatok financií na vlastné aktivity. Príčinami tohto stavu sú najmä zlá platobná morálka spoločností, nízka vymožiteľnosť práva a pomalé konanie slovenských súdov.

Štúdia slovenského stavebníctva za máj 2012 je založená na štruktúrovaných telefonických rozhovoroch s vybranou vzorkou 100 stavebných spoločností, realizovaných v máji.

30.05.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...