1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Plynári opäť odstavili Slovglass, zamestnanci sú doma na 60 % mzdy

glass_factoryPoltár - Už desať dní je väčšina zo 435 zamestnancov sklárne Slovglass Poltár doma, pričom za tento čas budú dostávať len 60 % zo mzdy.

Zopakoval sa tak rovnaký scenár, ako v januári, keď plynárne vypli firme dodávku plynu kvôli neplateniu faktúr.

"Ani dnes som sa nedozvedel nič nové," povedal TASR šéf závodných odborov Jozef Činčura. Až na niekoľko ľudí v závode Katarínska Huta, ktorí robia na nevýrobných linkách, sú momentálne všetci zamestnanci doma.

Na otázku - kedy sa opäť vrátia do práce - výkonný riaditeľ Slovglassu Karol Farkaš odmietol telefonicky odpovedať, doteraz neodpovedal ani na otázky zaslane e-mailom.

Pracovníci Slovglassu boli v januári doma takmer mesiac. Navyše po vypnutí jednej z dvoch pecí sa táto pokazila, a tak sa tavenie skla celý rok vykonávalo len na jednej.

Firma ešte v júli informovala TASR o tom, že do sklární by mal do konca tohto roku vstúpiť nový investor. Ten mal byť zárukou, že spoločnosť dokáže splatiť pohľadávky voči veriteľom v zmysle návrhu reštrukturalizačného plánu a garanciou, že jej rozvoj bude i naďalej zabezpečený.

Sklárne sa mali po problémoch, vzniknutých v dôsledku odstávky plynu začiatkom tohto roku, postupne dostávať na úroveň vyrovnaného hospodárenia. Pre ďalšie napredovanie je ale nevyhnutné investovať do nových technologických zariadení a zlepšiť technický stav používaných strojov a technológií.

Podľa Činčuru do sklární mala ešte nedávno vstúpiť Ruská investičná rozvojová banka, ktorá mala do závodu vložiť 8 miliónov eur. Chcela však záruky splatnosti všetkých dlžôb, ktoré ale nedostala.

Slovglass vyrába širokú škálu vysokokvalitných krištáľových produktov, ako aj produktov úžitkového skla, ktoré reprezentujú mix medzi tradíciou, skúsenosťou a modernou technologickou produkciou.

Viac ako 95 % produkcie smeruje na export. Hlavnými destináciami sú Veľká Británia, Taliansko, Španielsko, Nemecko, Grécko, Francúzsko, USA, Kanada.

Slovglass pravidelne vystavuje svoje výrobky na najväčšom medzinárodnom veľtrhu Ambiente vo Frankfurte nad Mohanom a cez jeho zákazníkov sú produkty Slovglassu vystavované na mnohých ďalších veľtrhoch po celom svete.

22.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...