1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zisk Carlsbergu v 2. kvartáli klesol o 6,1 % na 3,47 miliardy DKK

carlsberg logoKodaň - Dánsky pivovar Carlsberg zaznamenal v 2. štvrťroku tohto roka pokles zisku, a to väčší, ako mu analytici predpovedali. Na príčine bolo nezvyčajne daždivé počasie v severnej a západnej Európe, ktoré malo negatívny vplyv na odbyt piva na týchto trhoch. Aj zvýšenie nákladov na reklamu skresalo príjmy pivovaru.

Zisk Carlsbergu pred úrokmi, zdanením a jednorazovými položkami za tri mesiace do konca júna klesol medziročne o 6,1 % na 3,47 miliardy dánskych korún (466,18 milióna eur). Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg pritom odhadovali, že pivovar zarobí v 2. kvartáli v priemere 3,9 miliardy DKK.

Tržby koncernu, ktorý je štvrtým najväčším producentom piva na svete, v sledovanom období stúpli o 4,5 % na 19,59 miliardy DKK.

Príjmy Carlsbergu v Ázii však prudko vzrástli a jeho podiel na ruskom trhu sa v 2. kvartáli zvýšil na 37,3 %. Koncern preto nezmenil svoj odhad pre tento rok a stále očakáva, že jeho prevádzkový zisk dosiahne podobnú úroveň ako vlani, keď zarobil 9,82 miliardy DKK.

Carlsberg pôsobí v 150 krajinách a vyrába zhruba 300 značiek piva. Väčšinu zisku generuje v severnej a západnej Európe, konkrétne vlani to bolo 49 %, zatiaľ čo jeho východoeurópska divízia sa podieľala na celkových príjmoch 39 %. Ale tržby koncernu na východe kontinentu sa vytrvalo zvyšujú, v uplynulom kvartáli napríklad stúpli medziročne o 6 %, kým v západnej a severnej Európe klesli o 1 %. A v Ázii zaznamenal Carlsberg v období apríl-jún nárast tržieb o 41 %.

16.08.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...