1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

V novom prešovskom mäsokombináte vznikne 30 pracovných miest

masokombinatPrešov – Vyše 30 nových pracovných miest vznikne v novovybudovanej prevádzke mäsokombinátu na Vranovskej ceste v Prešove. Do výstavby haly na zelenej lúke investovala slovenská firma Hurka, s. r. o., ktorá dosiaľ sídlila v Pečovskej Novej Vsi, okres Sabinov.

Rozhodnutie postaviť prevádzku v Prešove podľa konateľa spoločnosti Štefana Poláčeka pramení predovšetkým zo záujmu o výrobky a z toho, že doterajšie priestory nedovoľovali rozširovať výrobu. Do Prešova sa teda presťahuje 10 zamestnancov zo starej prevádzky. Firma prijala ďalších 30 ľudí na miesta, o ktoré prejavilo záujem asi 200 osôb.

"Kúpili sme pozemok, vybudovali plynovú prípojku, vlastnú trafostanicu, čistiareň odpadových vôd. Je tam nová hala, nakúpili sme nové technológie, udiarne, stroje na úpravu mäsa. Celkové náklady sa pohybujú okolo troch miliónov eur," konštatoval Poláček. Pripomenul, že 60 % investícií sú zdroje spoločnosti, zvyšok si museli požičať od bánk.

Konateľ spoločnosti dnes konštatoval, že slovenské firmy, ktoré sa snažia vytvárať takéto prevádzky s desiatkami nových pracovných miest, nedostávajú takú podporu ako zahraniční investori.

"Nemáme podporu, čo sa týka úľav na daniach, ako spoločnosti s ručením obmedzeným nám neprináležia ani peniaze z eurofondov. Trošku sa cítime ukrivdení oproti zahraničným investorom," povedal Poláček.

Doplnil, že podnikateľským zámerom firiem, ktoré sa venujú tejto oblasti, nie sú naklonené ani banky, nakoľko veľa takýchto veľkých spoločností v posledných rokoch skrachovalo. Z uvedených dôvodov sa vraj ťažko získava dôvera bánk.

Poláček tvrdí, že sa neboja silnej konkurencie spoločností, ktoré dovážajú podobný sortiment výrobkov zo zahraničia.

"Máme vlastné tradičné receptúry na výrobky. Chceme sa ich držať a zachovať súčasnú kvalitu. Nedáme sa pritlačiť veľkoodberateľmi k tomu, aby sme museli pristúpiť k zníženiu kvality," doplnil a zdôraznil, že bravčové mäso budú odoberať z farmy v neďalekom Drienove.

Výroba v novovybudovanom mäsokombináte teraz beží v skúšobnej prevádzke, podľa ekonomickej riaditeľky Ivany Kažimirskej, sa naplno rozbehne ešte tento týždeň. Po presťahovaní bude v prešovskej prevádzke pracovať dovedna 40 ľudí, nakoľko sa tam presunú aj niekoľkí zamestnanci zo starej výrobne.

Kým v Pečovskej Novej Vsi spracovávali denne 700 kilogramov mäsa, v Prešove to má byť päťnásobne viac. Kapacita haly však v prípade potreby v budúcnosti umožní spracovávať do 30 ton mäsa denne. V nových priestoroch sa bude nachádzať aj predajňa a o niekoľko mesiacov tam chcú otvoriť reštauráciu.

12.07.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...