1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rodina thajského miliardára prekonala ponuku Heinekenu na APB

heineken logo 1New York - Firma Kindest Place Groups, na čele ktorej stojí príbuzný thajského miliardára Charoena Sirivadhanabhakdiho, predložila singapurskej spoločnosti Fraser & Neave ponuku na pivovarnícku firmu Asia Pacific Breweries (APB) a zvýšila tak tlak na holandský pivovarnícky gigant Heineken. Ten už počítal s tým, že získa nad APB postupne úplnú kontrolu. Thajská spoločnosť však ponúkla za akciu APB o 10 % vyššiu sumu, než akú ponúkol Heineken.

Kindest Place Groups, ktorú vlastní Chotiphat Bijananda, zať thajského miliardára, ponúkla za akciu APB 55 singapurských dolárov (35,66 eura), pričom prejavila záujem o priamy 7,3-% podiel Fraser & Neave v APB. Ak by so svojou ponukou uspela, kontrolovala by v APB viac než 15-% podiel, keďže na kúpe ďalšieho 7,9-% balíka akcií pivovarníckej firmy sa už dohodla s čínskou Oversea-Chinese Banking Corp a jej poisťovacou divíziou Great Eastern Holdings.

Heineken ponúkol za akciu 50 SGD, pričom plánuje dokúpiť priamy aj nepriamy podiel Fraser & Neave v APB, čo spolu predstavuje 40 % pivovarníckej firmy. Ak by sa mu to podarilo, zvýšil by podiel v APB na 82 %. Neskôr pritom plánuje spoločnosť úplne ovládnuť. Podľa analytikov cieľom kroku thajskej firmy je dotlačiť Heineken k zvýšeniu hodnoty ponuky. Vedenie Fraser & Neave pritom minulý týždeň predbežne odporučilo akcionárom, aby s ponukou Heinekenu v celkovej hodnote v prepočte 4,1 miliardy USD (3,30 miliardy eur) súhlasili.

Heineken, tretia najväčšia pivovarnícka spoločnosť na svete, chce aj cez APB zvýšiť svoj podiel na reformujúcich sa trhoch. V súčasnosti totiž v rámci najväčšej svetovej trojky pivovarov kontroluje na reformujúcich sa trhoch najmenší podiel. Ak by sa Heinekenu kontrakt podaril, podiel ázijského trhu na zisku holandského koncernu by sa zvýšil zo súčasných 6 % až na 15 %.

10.08.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Heineken kupuje ďalší podiel v APB a získa tak kontrolný balik

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...