1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Od januára zdražie v Česku väčšina liehovín

CognacPraha - V priemere zhruba o 4 % zdražie v Českej republike od budúceho roka väčšina tvrdého alkoholu.

Potvrdili to prakticky všetci veľkí výrobcovia liehovín. Zdraženie si vynútil jesenný až 30-% rast ceny potravinárskeho liehu. Z veľkých výrobcov už svoje produkty zdražila trojka na trhu Becherovka, ďalší sa pridajú po vianočných sviatkoch. Napísal to dnes denník Hospodářské noviny.

Pre Becherovku to bolo prvé zvyšovanie cien po troch rokoch, počas ktorých ostatní výrobcovia ceny zvýšili niekoľkokrát. "Ďalší rast vstupných výrobných nákladov v tomto roku sme už neboli schopní absorbovať," povedal obchodný riaditeľ spoločnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka Erik Čížek. Likérka zvýšila ceny svojich produktov v rozmedzí od 2 do 8 %.

Líder trhu, božkovský Stock, s viac než 40-% podielom zo všetkých predaných liehovín zvýši cenu svojich fernetov, tuzemákov, vodiek a prakticky všetkého ďalšieho sortimentu v rozmedzí od 3 do 8 % hneď od začiatku januára. Obchodníci to premietnu do regálových cien po vypredaní starých zásob niekedy v polovici februára.

Podľa Únie výrobcov a dovozcov liehovín výrazne rastie čierny trh a konzumenti aj tých najlacnejších značiek liehovín stále častejšie prechádzajú k lacnému vínu, napríklad v škatuliach alebo PET fľašiach. To potvrdzujú aj nedávno zverejnené čísla Českého štatistického úradu za rok 2010. Zatiaľ čo spotreba vína medziročne vzrástla takmer o 4 %, spotreba 40-% liehovín klesla o viac než 14 % na 7 litrov na obyvateľa.

06.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...