1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nestlé kupuje od firmy Pfizer jej divízu detskej výživy

pfizer logoVevey - Najväčší svetový potravinársky koncern Nestlé sa dohodol s americkým výrobcom liekov Pfizer na kúpe jeho divízie detskej výživy za 11,85 miliardy USD (8,98 miliardy eur). Švajčiarsky koncern svojou ponukou prekonal francúzskeho rivala, firmu Danone, ktorá chcela tiež zvýšiť svoj podiel na trhu s detskou výživou.

Nestlé bol od začiatku považovaný za najhorúcejšieho kandidáta na kúpu lukratívnej divízie a to vďaka "plnším vreckám" a skutočnosti, že je schopný zaplatiť za akvizíciu v hotovosti.

Súboj o divíziu sa údajne vystupňoval minulý týždeň, keď firma Danone zvýšila svoju ponuku, ktorá sa pôvodne pohybovala okolo 10 miliárd USD.

Podľa analytika spoločnosti Kepler Jona Coxa má dohoda pre Nestlé strategický význam, aj keď je cena za akvizíciu dosť vysoká. Ale aj Danone zaplatil v roku 2007 až 12,3 miliardy eur za kúpu holandskej firmy Numico, ktorá bola v tom čase najväčším výrobcom detskej výživy v Európe. Navyše, divízia Pfizeru generuje až 85 % tržieb na rozvíjajúcich sa trhoch, ktoré majú veľký rastový potenciál.

Dohodu musia schváliť ešte príslušné regulačné úrady, takže celá akvizícia sa zavŕši zhruba v polovici budúceho roka a pomôže Nestlé zvýšiť podiel na lukratívnom trhu s výživou pre najmenších.

24.04.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...