1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Anheuser-Busch InBev vraj prevezme výrobcu Corony

corona beerNew York - Najväčší svetový výrobca piva Anheuser-Busch InBev chce pokračovať v expanzii. Koncern je podľa amerického denníka Wall Street Journal (WSJ) tesne pred prevzatím spoločnosti Grupo Modelo, ktorá vyrába známe mexické pivo Corona. Za kúpu mexickej firmy zaplatí minimálne 12 miliárd USD (9,6 miliardy eur).

Ponuka produktov Anheuser-Busch je už teraz mimoriadne široká od Budweiseru po Stella Artois. Teraz by sa medzi značky koncernu mala zaradiť aj Corona. Anheuser-Busch pravdepodobne kompletne prevezme Grupo Modelo, informoval dnes WSJ s odvolaním sa na zdroj oboznámený so záležitosťou.

Anheuser-Busch v súčasnosti kontroluje 50 % v Grupo Modelo. Zvyšok ho bude podľa WSJ stáť prinajmenšom 12 miliárd dolárov. Grupo Modelo je kótovaná na mexickej burze a jej aktuálna trhová hodnota predstavuje asi 23 miliárd USD. Dohoda o prevzatí by mala byť ohlásená ešte tento týždeň, tvrdí WSJ. Obe spoločnosti sa k správe odmietli vyjadriť.

Prevzatie by znamenalo, že konsolidácia svetového trhu s pivom pokračuje. Štyri najväčšie pivovarnícke koncerny už kontrolujú polovicu globálneho trhu. Jasnou jednotkou je Anheuser-Busch InBev, ktorý vznikol v roku 2004 fúziou belgickej firmy Interbrew a brazílskej AmBev. Koncern v roku 2008 kúpil americkú spoločnosť Anheuser-Busch. Dvojkou je SABMiller, tretí je Heineken a štvrtý Carlsberg. Grupo Modelo je podľa WSJ v súčasnosti siedmym najväčším výrobcom piva na svete. Otázkou preto bude, či prípadnú dohodu o prevzatí schvália protimonopolné úrady.

26.06.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)


PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...