1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Spory medzi Tokiom a Pekingom znížili zisk aj japonským aerolíniám

Plane engine1Tokio - Japonská letecká spoločnosť Japan Airlines zaznamenala za 2. štvrťrok tohto roka medziročný pokles zisku o 14 %, čo je dôsledok sporov medzi Čínou a Japonskom o malé ostrovy vo Východočínskom mori.

Čistý zisk za obdobie od júla do konca septembra dosiahol 72,8 miliardy jenov (703,04 milióna eur). Prevádzkový zisk zaznamenala firma na úrovni 80,8 miliardy jenov, čo medziročne znamená pokles o 10,2 %. Tržby sa zvýšili o 0,7 % na 347,5 miliardy jenov.

Prezident spoločnosti Jošiharu Ueki uviedol, že spor medzi Čínou a Japonskom o malé ostrovy vo Východočínskom mori, na ktoré si nárokujú oba štáty, bude stáť japonskú leteckú spoločnosť v súčasnom finančnom roku (skončí sa v marci 2013) okolo 10 miliárd jenov. Poukázal na to, že len za september klesol počet cestujúcich na linkách medzi Japonskom a Čínou o 15 %.

Oznámené hospodárske výsledky sú prvými, ktoré spoločnosť zverejnila od opätovného uvedenia svojich akcií na burzu 19. septembra. Firma sa vrátila na burzu po 2,5 roku, keďže v januári 2010 oznámila v dôsledku vysokých záväzkov (presiahli 2,3 bilióna jenov) bankrot a jej akcie boli z burzy stiahnuté. Za 2,5 roka spoločnosť uskutočnila rozsiahlu reštrukturalizáciu, v rámci ktorej znížila počet zamestnancov a lietadiel a zrušila málo ziskové linky.

08.11.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...