1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

G. Osborne obvinil Nemecko z krachu plánov fúzie BAE a EADS

BAE systems logoTokio - Britský minister financií George Osborne obvinil Nemecko z krachu plánov na fúziu európskej spoločnosti EADS, ktorá je materskou firmou výrobcu lietadiel Airbus, a britskej zbrojárskej firmy BAE System. Spoločnosti oznámili zrušenie plánov fúzie v stredu (10.10.) potom, ako sa vlády Británie, Francúzska a Nemecka nedokázali dohodnúť na podmienkach vytvorenia novej svetovej jednotky v oblasti zbrojárskeho a leteckého sektora.

Ako povedal Osborne britským novinárom na okraj výročného zasadnutia Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky v Tokiu, k fúzii by došlo, ak by vlády a akcionári firiem mali viac času na rokovania. "Nešlo o presadzovanie fúzie za každú cenu, ale mysleli sme, že je to projekt hodný dlhších diskusií," povedal. "Sme však trochu sklamaní z postoja Nemecka, ktoré nakoniec celý projekt vetovalo," dodal.

Viaceré zdroje blízke rokovaniam uviedli, že dohodu zablokovala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Naopak, Francúzi a Briti fúziu podporovali. Nemci uviedli, že neboli presvedčení o komerčnej výhodnosti celého projektu. Iné zdroje blízke rokovaniam však informovali, že Nemci sa skôr obávali toho, že sa po vytvorení novej spoločnosti dostanú na vedľajšiu koľaj, keďže firma mala byť riadená z dvoch centier, a to z Londýna a francúzskeho Toulouse.

18.10.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...