1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Fúzia EADS a BAE Systems sa neuskutoční, vlády sa nedohodli

EADS logoLondýn - Rokovania o fúzii britskej zbrojárskej spoločnosti BAE Systems a konzorcia EADS v hodnote asi 45 miliárd USD (34,91 miliardy eur) sa skončili neúspechom potom, ako sa vlády Británie, Nemecka a Francúzska nedokázali dohodnúť na podmienkach vytvorenia novej svetovej jednotky v oblasti zbrojárskeho a leteckého sektora.

Spoločnosti mali dnes do 18.00 h SELČ oznámiť, či k fúzii pristúpia, požiadajú britské regulačné úrady o predĺženie času na pokračovanie v rozhovoroch, alebo ich ukončia. Firma BAE Systems však ešte v predstihu oznámila, že obe spoločnosti sa dohodli na ukončení rozhovorov v dôsledku konfliktných záujmov zo strany jednotlivých vlád. Tie sa nedokázali zhodnúť napríklad na tom, kde bude centrála novej spoločnosti, či na tom, aký podiel budú francúzska a nemecká vláda v novej firme vlastniť.

"BAE Systems a EADS sa preto rozhodli, že pre samotné firmy, ako aj pre ich akcionárov bude najlepšie, ak rozhovory ukončia a ďalej sa sústredia na vlastné stratégie," oznámili spoločnosti. Ako povedal výkonný riaditeľ BAE Systems Ian King, je sklamaný, že neboli schopní dospieť k prijateľnému riešeniu pre všetky strany, no spoločnosť je naďalej veľmi silná a bude pokračovať v stratégii, ktorá bude zvyšovať hodnotu pre akcionárov. V podobnom duchu sa vyjadril aj Tom Enders, šéf EADS, materskej firmy európskeho výrobcu lietadiel Airbus.

Podľa zdrojov blízkych rozhovorom sa pod krach fúzijných plánov podpísalo Nemecko. Ako uviedli, napriek tomu, že požiadavky Nemecka boli do veľkej miery splnené, nakoniec nemecký vyjednávač povedal dohode nie. Ešte pred krachom rozhovorov však niektoré zdroje blízke rokovaniam informovali, že kancelárka Angela Merkelová nesúhlasí s tým, aby sa Airbus vyrábajúci osobné lietadlá spojil s britskou zbrojárskou spoločnosťou.

16.10.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...