1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Česká ekonomika by tento rok mala klesnúť o 1 %

ceske-korunyPraha - Ministerstvo financií ČR zhoršilo odhad vývoja českej ekonomiky. Podľa najnovšej prognózy klesne ekonomika tento rok o 1 %, zatiaľ čo v lete sa čakal pokles len o 0,5 %. Na budúci rok by mala ekonomika vzrásť iba o 0,7 % namiesto očakávaného rastu o 1 %. Aktuálna prognóza, na ktorej minister financií Miroslav Kalousek postaví nový štátny rozpočet, vychádza okrem iného z predpokladu, že od januára vzrastie daň z pridanej hodnoty o 1 % na 15 a 21 %. Informoval o tom portál iDNES.cz.

"Najväčšie riziko aj naďalej predstavuje ďalší vývoj dlhovej krízy v eurozóne, ktorej zhoršenie sa do budúcnosti nedá úplne vylúčiť, a tým pádom ani možnosť šírenia nákazy do ostatných krajín eurozóny a EÚ, Českú republiku nevynímajúc," povedal hovorca ministerstva financií Ondřej Jakob.

Pod tohtoročné zhoršenie sa najväčšou mierou podpíše nižšia spotreba domácností. Tá by mala klesnúť o 3 %, pričom pôvodne sa čakal pokles o 2,2 %. Navyše sa očakáva, že v tomto trende budú domácnosti pokračovať aj v budúcom roku.

06.10.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...