1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Technická univerzita v Košiciach

TUKE 16Chceme byť modernou výskumnou univerzitou 21. storočia

Jeden z pilierov slovenského technického vzdelávania a vedy. Aj tak by sa dala nazvať Technická univerzita v Košiciach (TUKE), ktorá sa za viac než 60 rokov svojej existencie prepracovala medzi najprestížnejšie univerzity s technickým zameraním nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách.

Pri pohľade na počty nezamestnaných absolventov a ich priemerné nástupné platy možno skonštatovať, že ak sa chce dnes mladý človek vyhnúť úradu práce alebo živoreniu na zle platenej pozícii, mal by si zvoliť práve štúdium na TUKE. O najdôležitejších udalostiach a míľnikoch posledného obdobia sme sa porozprávali s jej rektorom, prof. Ing. Stanislavom Kmeťom, CSc.

Technická univerzita v Košiciach patrí medzi najkvalitnejšie vysoké školy na Slovensku. Bohatá história, na slovenské pomery výborný výskum, grantová úspešnosť, ale najmä trhom práce nesmierne cenení absolventi z nej robia skutočné „rodinné striebro“ nášho školstva, ktoré je o to vzácnejšie, že priemysel v súčasnosti prežíva obdobie nedostatku kvalifikovaných zamestnancov s technickým vzdelaním. Čím si univerzita získala toto pevné postavenie a čo ju robí tak atraktívnou v očiach študentov?

Kontinuita a schopnosť nadväzovať a rozvíjať historické súvislosti sú významnými hodnotami v spoločnosti aj v univerzitnom prostredí. Technická univerzita v Košiciach významne prispela k rozvoju priemyslu, regiónu i celej spoločnosti výchovou odborníkov, výskumnou a vývojovou činnosťou. Vysoko si vážime vynikajúcu spoluprácu s predstaviteľmi mesta Košice, Košického samosprávneho kraja, ako aj interakciu s priemyselným zázemím. Zvlášť si ceníme aktívnu kooperáciu a výskumnú spoluprácu s domácimi a zahraničnými univerzitami a ústavmi Slovenskej akadémie vied. Rozhodujúca pre nás vždy bola aj ústretovosť a podpora zo strany vedenia rezortu a ústredných orgánov štátu. Sme hrdí na to, že aj naším pričinením patrí Slovensko k úspešným krajinám.
Univerzita prešla veľmi úspešne komplexným akreditačným procesom a patrí medzi popredné výskumné a vzdelávacie univerzity na Slovensku. TUKE vďaka úspešnosti v projektoch v súčasnosti ponúka veľmi dobré materiálne podmienky pre štúdium, novodobé informačné a komunikačné technológie, modernú prístrojovú a technickú infraštruktúru. Kladieme veľký dôraz na zvyšovanie kvality vo všetkých jej činnostiach, najmä vo výskume a vzdelávaní.

Koľko fakúlt pôsobí v rámci univerzity a koľko študentov na nich študuje vo všetkých formách štúdia? Aký trend majú počty prihlásených v posledných rokoch – evidujete nárast počtu študentov alebo ich pokles?

V súčasnosti na 9 fakultách TUKE (Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií, Hutnícka fakulta, Strojnícka fakulta, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Stavebná fakulta, Fakulta výrobných technológií, Ekonomická fakulta, Fakulta umení a Letecká fakulta) študuje spolu 9714 študentov. V dennej forme študuje 8437 študentov, z toho 5050 na bakalárskom, 3017 na inžinierskom a magisterskom a 370 na doktorandskom stupni štúdia. Na TUKE pracuje viac ako 700 profesorov, docentov a asistentov a rovnaký počet výskumných a technicko-hospodárskych pracovníkov.
So všetkými konzekvenciami si uvedomujeme skutočnosť, že počet študentov má klesajúcu tendenciu. Keď hovorím o všetkých dôsledkoch, mám na mysli priaznivé, ako aj nepriaznivé okolnosti. Medzi priaznivé možno zaradiť nižší počet študentov na učiteľa, čo môže zvýšiť kvalitu vzdelávania, umožní individuálny prístup a umocní tvorivý dialóg učiteľa so študentmi. Nepriaznivý dopad na rozpočet univerzity bude potrebné kompenzovať zvýšením výkonov vo vede a vedecko-výskumnej činnosti a akceleráciou v podávaní medzinárodných projektov smerujúcemu k úspešnosti v získavaní zahraničných výskumných grantov, hlavne v rámci výziev Horizont 2020.

V dnešnej dobe nie sú pri hodnotení vysokých škôl podstatné počty študentov, ale najmä ich uplatnenie na trhu práce, kvalita pedagógov, a s ňou súvisiace výsledky vedeckého výskumu a publikačnej činnosti. Darí sa TUKE prinášať pridanú hodnotu v podobe nových patentov alebo atraktívnych výsledkov výskumov, ktoré by mohli presiahnuť hranice Slovenska? Viete nám priblížiť vedecké výsledky vašich pedagogických zamestnancov?

V rokoch 2015 a 2016 bolo pracovníkom TUKE udelených 16 patentov a 35 úžitkových vzorov. Strojnícka fakulta TUKE dosiahla v tomto roku významné ocenenie, keď s futuristickým prototypom ekologického vozidla obsadila 5. miesto na svete na prestížnych pretekoch Shell Eco-marathon v Londýne, ktoré prešlo na 1 liter benzínu 1376 km. Karoséria súťažného vozidla bola navrhnutá pomocou 3D modelovania a optimalizovaná za pomoci simulátora prúdenia vzduchu. Na jej výrobu boli použité uhlíkové vlákna, čo malo značný prínos v oblasti zníženia hmotnosti vozidla.

Navyše doktorand Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií TUKE získal ocenenie v súťaži Vedec roka 2015 v kategórii Osobnosť roka v oblasti technológií za rok 2015 za vývoj prenosného generátora elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, tzv. Chargebrella. Okrem týchto úspechov sa vedeckí pracovníci a doktorandi z Leteckej fakulty TUKE podieľali aj na vývoji prvej slovenskej družice skCube. Prvý slovenský satelit kategórie CubeSat (kocka s rozmermi 10 x 10 x 10 cm a hmotnosťou cca. 1 kg) vynesie z kozmodrómu Vandenberg v Kalifornii raketa Falcon 9 americkej spoločnosti SpaceX, pričom k štartu by malo dôjsť už túto jeseň. Jeho pracovná obežná dráha bude vo výške 450 až 720 km nad zemským povrchom, ktorý obletí pri rýchlosti 28-tisíc km/hod približne za 90 minút.

Technická univerzita v Košiciach je známa aj vysokou aktivitou v rámci medzinárodnej spolupráce. V súčasnosti máte uzavretých takmer sto medzinárodných zmlúv s univerzitami v zahraničí a ďalšími partnermi. V akých oblastiach táto spolupráca prebieha a aké výhody vďaka týmto kontaktom získavajú študenti TUKE alebo vaši zamestnanci?

Medzinárodná spolupráca s našimi partnermi je realizovaná v širokom spektre aktivít. Výhody, ktoré z tejto spolupráce plynú, sú často mnohonásobné. Efektívnosť získavania a generovania nových poznatkov na úrovni výskumných tímov je aj z našich skúseností omnoho vyššia, keď má spolupráca medzinárodný charakter. Je to dané aj tým, že veda je medzinárodná, nie regionálna. Aj z tohto dôvodu Európska únia podporuje prostredníctvom programu Erasmus+ a iných programov širokú škálu kooperatívnych aktivít v oblasti vzdelávania a vedy. Naša univerzita patrí v počte mobilít študentov a učiteľov medzi najaktívnejšie na Slovensku aj vďaka cielenému úsiliu z rektorátnej úrovne. V neposlednom rade účasť študentov na zahraničnom pracovnom alebo študijnom pobyte zvyšuje aj ich možnosti umiestnenia sa na medzinárodnom pracovnom trhu.

Atraktívnym projektom, ktorý univerzita odštartovala len v roku 2014, je tzv. Startup centrum, ktoré zachytilo vlnu vzniku lokálnych inkubátorov, ktoré poskytujú podporu a priestor projektom vo fáze podnikateľského zámeru. Aké sú úvodné skúsenosti s týmto centrom a čo v rámci neho nádejným firmám ponúkate?

Áno, máte pravdu. Prelomovým pre našu univerzitu sa stal práve rok 2014, kedy sa rozbehli aktivity v oblasti podpory start-upov založením Startup centra TUKE. To svojím poslaním napĺňa jednu z aktivít projektu budovania Univerzitného vedeckého parku TECHNICOM pre inovačné aplikácie s podporou znalostných technológií (UVP TECHNICOM). Cieľom Startup centra TUKE je vytvoriť inovatívnu platformu a motivačné prostredie nielen pre našich študentov a zamestnancov, ale aj pre ďalšie subjekty s inovatívnym potenciálom. Startup centrum TUKE ponúka startupom podporu v rôznej podobe podľa ich aktuálnych potrieb. Jedná sa predovšetkým o možnosť využívať priestory v Startup Centre TUKE a potrebné kapacity unikátnych odborných pracovísk, laboratórií a iných zariadení na univerzite. Ďalej ponúka pomoc pri tvorbe podnikateľského plánu, získavaní partnerov, vyhľadávaní potenciálnych investorov, ako aj expertnú a mentorskú podporu.

Ktoré kroky považujete v rámci ďalšieho rozvoja Technickej univerzity v Košiciach za najdôležitejšie? Akým smerom sa bude uberať jej ďalší vývoj v najbližších rokoch?

Ak sa chceme porovnávať s najlepšími univerzitami, musíme sa naučiť byť jednou univerzitou a nie iba voľným združením alebo spoločenstvom fakúlt. Tým vôbec nemám na mysli rigidný centralisticky riadený model. Ak hovoríme o výskumnej univerzite 21. storočia, mám na mysli modernú formu jednotnosti, ktorej súčasti vždy jednajú v duchu spoločných cieľov, využívajú princípy interdisciplinarity a multidisciplinarity. Jedným z našich významných cieľov bude redukovať únik mozgov z regiónov, a tým aj z celého Slovenska. Našou povinnosťou je motivovať talenty, umožniť im rozvoj, poskytnúť im príležitosti, zaujímavé projekty, a v neposlednom rade im ponúknuť podmienky na slušnú existenciu. Strategickým cieľom je dobudovať Univerzitný vedecký park Technicom ako medzinárodne uznávané centrum výskumu a transferu technológií, v ktorom by mali nájsť uplatnenie mladí tvoriví ľudia túžiaci po určitej pridanej hodnote.

Dnes sa všade hovorí o kvalite. Plne súhlasím. Kvalita je mierou dokonalosti. Preto nám všetkým záleží na tom, aby sa kvalita, sebavedomie a pozícia Technickej univerzity v Košiciach vo všetkých oblastiach naďalej upevňovali, aby sa k nej jej študenti, absolventi a zamestnanci hrdo hlásili.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...