1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SWEP Slovakia, s.r.o.

swep 17Z energetickej krízy ťažíme maximum

V Malajzii, Číne, Spojených štátoch amerických, vo Švédsku a na Slovensku. V týchto krajinách má svoje zastúpenia koncern SWEP – popredný dodávateľ spájkovaných doskových tepelných výmenníkov pre kúrenie, vetranie, klimatizáciu a priemyselné systémy. Prostredníctvom piatich strategicky umiestnených výrobných závodov dokáže obsluhovať trhy na celom svete.

Tento rok sú ich výrobné kapacity zákazkovo naplnené na 100 %. Európske dcérske spoločnosti sú pritom v rámci skupiny tie najväčšie. Fabrika pri košickom Kechneci exportuje 95 % svojej produkcie hlavne do Európy. Najväčšími trhmi spoločnosti SWEP Slovakia, s.r.o., sú Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Švédsko. Medzi najväčších zákazníkov patria firmy Vaillant Group, Trane, Bosch a Panasonic.

V exkluzívnom rozhovore pre časopis Priemysel Dnes sme vyspovedali výkonného riaditeľa Ing. Roberta Dzurillu, ktorý nám prezradil: „Rok 2022 bol najúspešnejším v histórii spoločnosti SWEP Slovakia. Objem predaja dosiahol 56 miliónov eur a objem tržieb stúpol oproti predchádzajúcemu roku o 15 %.“ Košický závod vlani vyrobil 1,7 milióna spájkovaných doskových tepelných výmenníkov (BPHE – Brazed Plate Heat Exchangers). Tento rok siahajú ambície podniku ešte ďalej. Stúpať by mal nielen objem produkcie, ale aj tržieb, ktoré by mohli byť o 15 % vyššie ako vlani. Tento cieľ by spoločnosť mohla dosiahnuť vzhľadom na stúpajúci trend po energeticky najefektívnejších riešeniach.

Šikovné vlastnosti BPHE

Výmenník tepla je zariadenie k výmene tepla medzi dvoma médiami tak, aby médiá zostali oddelené. Výmena tepla prebieha vedením cez materiál stien, ktoré oddeľujú obe médiá od seba: chladnejšie sa ohrieva, teplejšie sa ochladzuje. Médiom je zvyčajne kvapalina (napr. voda, olej), ale môže ísť aj o plyn. V niektorých prípadoch výmenník slúži aj ku zmene skupenstva jedného alebo oboch médií, kedy sa správa ako kondenzátor alebo výparník. Spájkované doskové tepelné výmenníky sú pritom jedným z najúčinnejších spôsobov prenosu tepla. Sú navrhované tak, aby podávali neprekonateľný výkon s najnižšími nákladmi na životný cyklus. Práve výberom spájkovanej technológie pre ďalší vykurovací alebo chladiaci projekt získa užívateľ výhody vrátane úspory miesta, energie a nákladov na údržbu.

Výkonný riaditeľ spoločnosti SWEP Slovakia hovorí, že spájkované doskové tepelné výmenníky značky SWEP sú v porovnaní s inými technológiami nesmierne kompaktné. Plochou zaberajú len jednu desatinu tepelných výmenníkov „plášť a potrubie“ alebo polovicu skladaných tepelných výmenníkov. Oproti rúrkovým výmenníkom s valcovým plášťom, ktoré sú príliš veľké a nie až tak účinné, majú BPHE vynikajúce vlastnosti. Bez potreby tesnenia alebo oporného zariadenia sa zhruba 95 % materiálu využíva na prenos tepla. Vysoko turbulentný prietok tiež umožňuje efektívne využívať malé teplotné rozdiely. Kompaktné veľkosti spájkovaných doskových tepelných výmenníkov efektívne využívajú priestor a umožňujú flexibilný návrh systému. Väčšie zariadenia sa môžu zostaviť po jednotkách použitím klasických dvier a výťahov a pri náraste dopytu je možné ľahko zväčšiť kapacitu.

V Kechneci pri Košiciach vyrábajú zamestnanci spoločnosti SWEP Slovakia dva základné typy výmenníkov. Prvé sú malé výmenníky typu E, ktoré sa veľmi často využívajú pre rôzne typy bojlerov a v zariadeniach na ohrev pitnej vody. Tie tvoria nosnú časť produkcie, ročne ich vyrobia okolo 1,5 milióna kusov. Rozmerovo väčšie výmenníky typu B majú zase široké využitie v rôznych aplikáciách ako chladiarenstvo, centrálne vykurovanie, klimatizácia či priemysel. „Neustále sa venujeme vývoju a rozširovaniu portfólia, aby sme urýchlili a podporili prechod zo starých, energeticky náročných riešení na efektívne, nízkoenergetické technológie,“ prezradil Robert Dzurilla s tým, že svoje portfólio prispôsobujú požiadavkám trhu a potrebám zákazníkov.

Zelená politika Európy

Paradoxne, vojna na Ukrajine a energetická kríza sú jednou z príčin 15-% nárastu tržieb košického závodu SWEP Slovakia. Dopyt po energeticky úsporných a efektívnych riešeniach sa totiž markantne prejavil minulý rok práve kvôli spomínaným dvom faktorom. Výkonný riaditeľ Robert Dzurilla je presvedčený, že tento trend bude pretrvávať aj v tomto roku. Navyše, do súčasnej geopolitickej situácie sa premietajú aj ambiciózne ciele Európskej únie dosiahnuť 30-% úsporu emisií do roku 2030 a uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Čo to znamená? Dopyt po tepelných čerpadlách, ktorých nevyhnutnou súčasťou sú spájkované doskové tepelné výmenníky, bude určite stúpať.

Blízku budúcnosť v tepelných čerpadlách vidí aj Robert Dzurilla. Dizajn a funkčnosť BPHE sa však bude meniť. „Už teraz pociťujeme trend smerom ku zníženiu materiálovej náročnosti tepelných výmenníkov za cenu vyššej energetickej efektivity. Spájkované doskové tepelné výmenníky teda budú menšie, s minimálnym únikom energie a maximálnym výkonom,“ prezradil s tým, že „nové“ výmenníky už nebudú širokospektrálne, ale skôr segmentované. Špecializovať sa budú na konkrétnu oblasť či aplikáciu, kde budú plniť svoju funkciu. Ako príklad uviedol výkonný riaditeľ BPHE na skvapalňovanie a opätovné splyňovanie odpareného plynu, na predchladenie zemného plynu a uhľovodíkov (prenosné stanice na zemný plyn). Spájkované tepelné výmenníky tak pokryjú využitie ako mini/mikro výroba skvapalneného zemného plynu a LNG čerpacie stanice, ako aj námorné a automobilové aplikácie LNG či aplikácie LNG pre lokomotívy.

Najväčšia investícia v skupine SWEP

V marci 2022 ukončili v Kechneci najväčšiu investíciu v rámci skupiny SWEP za posledných 10 rokov – výstavbu novej výrobnej haly a nákup príslušnej technológie za 12 miliónov eur.  Projekt zahŕňal novú budovu s rozlohou 3-tisíc m2 rozdelenú na výrobnú halu, skladovacie plochy a administratívne priestory. V prvej fáze projektu investovala spoločnosť SWEP Slovakia do rozšírenia lisovacej, spájkovacej a testovacej kapacity výlučne pre výrobkové portfólio typu B. Aktuálne dopĺňajú v závode technické zázemie, ktoré by malo stáť ďalších približne 10 miliónov eur. Nemenej dôležitou investíciou košického závodu bola vlastná fotovoltaická elektráreň, ktorá začala plniť svoj účel vo februári tohto roka. Je schopná ušetriť až 4 % z celkovej spotreby energie spoločnosti SWEP Slovakia. Aj takýmto spôsobom sa dcérsky podnik snaží prispieť k dosiahnutiu ambiciózneho cieľa celého koncernu SWEP – byť do roku 2030 uhlíkovo neutrálnym producentom.

Na pleciach košického výrobcu spájkovaných doskových tepelných výmenníkov zostáva ešte jedna úloha. A to nahradiť nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily na východe Slovenska automatizovanými procesmi. „Pred nami je zavádzanie automatizácie aj zoštíhľovanie výroby. Potrebujeme optimalizovať celý výrobný proces od výroby cez logistiku až po predaj. Verím, že sa nám tento krok v dohľadnej dobe podarí dosiahnuť,“ uzavrel výkonný riaditeľ spoločnosti SWEP Slovakia Robert Dzurilla.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...