1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ŠVEC a SPOL, s.r.o.

SVECaSpol 23Výroba nástrojov pre automobilový priemysel

Písacie stroje pre slabozrakých a nevidiacich. To je len jeden z produktov, ktoré má vo svojom portfóliu firma ŠVEC a SPOL, s.r.o. Spoločnosť sa týmto segmentom zaoberá od svojho vzniku v roku 1993. Písacie stroje pre nevidiacich a slabozrakých pritom dodáva takmer do celého sveta – konkrétne do 55 štátov ako veľmi dôležitú pomôcku, ktorá zrakovo postihnutým uľahčuje život.

Okrem toho sa firma ŠVEC a SPOL zameriava aj na výrobu mechanických dielov z plechu a profilov, ktoré nájdu svoje uplatnenie v segmente automotive. „Výrobu mechanických dielov z plechu a profilov sme povýšili na sériovú výrobu, hoci pracujeme v kusových dávkach na univerzálnych strojoch akými sú laser, vysekávačka či ohraňovací lis,“ prezradil na úvod rozhovoru konateľ Ing. Ľubomír Švec.

Čo ešte ponúkate vašim zákazníkom?

Všetky stroje máme spojené so skladom. Dosiahli sme tak automatické vyberanie materiálu zo skladu, čím sme odstránili namáhavú manuálnu prácu. Doplnili sme výrobu zváraných konštrukcií, a to z nerezu a hliníka. Máme oddelenú výrobu a montáž nerezových dielov pre potravinársky priemysel. Nerezové komponenty vyrábame aj pre stavebný priemysel. Od roku 2005 vyrábame aj veľké zvarence, ktoré tiež lakujeme a opracujeme. Po rozšírení našej prevádzky v roku 2020 do Levíc vieme zvárať a opracovať výrobky až do 30 ton a v rozmeroch 2 x 3 x 12 metrov. Osústružiť vieme v súčasnosti priemer 3,2 m a od augusta 2023 priemer až 5 m a hmotnosť 30 ton.

Spoločnosť je súčasťou skupiny ŠVEC GROUP, ktorá združuje ďalšie firmy a podnikateľsko-inovačné centrum. Ako sú navzájom prepojené a aká je výhoda fungovania v skupine?

Do skupiny patrí okrem ŠVEC a SPOL aj KOVMECH, NOTUS, MAVIS, LEWEMA, ŠVEC Services, a tiež INOVATO o.z. Sú to všetko samostatné právne subjekty. Niektoré sa ešte delia na samostatné ekonomické prevádzky, ktoré si hospodária samostatne, nezávisle. Hoci sú prepojené vlastníkmi, fungujú samostatne a využívajú pre svoju činnosť synergiu. Preto vzniklo aj inovačno-podnikateľské centrum, z ktorého vyšlo INOVATO o.z., a INOVATO CLUSTER, ktorý prepája aktuálne 45 slovenských a českých firiem, organizácií a univerzít s počtom viac ako 5000 zamestnancov. INOVATO združuje slovenské subjekty rôzneho zamerania ako je výrobná sféra, strojárstvo, elektrický priemysel, stavebníctvo, nábytok, chémia, ale aj IT, dizajn, právne služby, vzdelávanie a poradenstvo. V INOVATO máme člena, o.z. Dobrý pastier, ktorý sa dnes stará o viac ako 700 ľudí bez domova. INOVATO bolo založené, aby pomáhalo slovenským subjektom vo výrobnej a poradenskej činnosti.

Dcérska spoločnosť NOTUS napríklad vyvinula v období vrcholiacej pandémie vlastné dezinfekčné zariadenia na čistenie rúk a odevu. Aké ďalšie zaujímavé produkty ste v skupine ŠVEC vyvinuli, prípadne na čom významnom pracujete aktuálne?

V čase pandémie bolo treba rýchlo reagovať a bojovať s prenosom vírusu. Aktuálne v našich firmách združených v klastri INOVATO pracujeme v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied na zariadení dezinfikujúcom vzduch. Pracujeme na vývoji a implementácii čistiaceho prostriedku EKOLUXIN, na vývoji poľnohospodárskej samozbernej techniky aj na modulárnych systémoch. V projektoch ako je výstavba škôl, škôlok, nemocníc či ubytovní, a dokonca aj letísk. Náš člen INOVATA postavil letisko v Senegale a chystá sa stavať ďalšie.

Kde všade nájdu produkty spoločnosti ŠVEC a SPOL, s.r.o., svoje uplatnenie? Kto sú vaši najvýznamnejší klienti a ktoré krajiny sú pre vás z hľadiska podnikania najdôležitejšie?

Naše výrobky sa môžu uplatniť v širokom spektre priemyslu. Nástroje sú prevažne určené pre automobilový priemysel. Malé zvárané zostavy a podzostavy sú určené pre manipulačnú oblasť ako sú výťahy, žeriavy, potrubná pošta či rôzne dopravníky. Nerezové výrobky putujú prevažne do potravinárskeho, ale aj stavebného priemyslu. Vyrábame a montujeme celé potravinárske linky na finálne balenie – kartonáž zabalených potravín, veľké zvárané konštrukcie do strojárskeho a elektrotechnického priemyslu. Všetky naše výrobky robíme na zákazku. Svojim partnerom poskytujeme výrobky a služby. Dodávame prevažne do blízkeho okolia, zahraničným partnerom etablovaným na Slovensku, a časť výroby ide zahraničným partnerom v rámci EÚ, ale aj do Ameriky.

Aké technické a technologické zázemie využívate vo vašich výrobných procesoch? Budú aj sem smerovať najbližšie investičné aktivity? Akú úlohu u vás zohráva automatizácia a robotizácia, prvky Priemyslu 4.0?

V našich výrobných prevádzkach sa nachádza široký sortiment technologických zariadení. Na výrobu nástrojov používame obrábanie všetkého druhu. Prevažne CNC obrábacie stroje 3-osé, 5-osé frézy, pre obrábanie od malých rozmerov až po odliatky o rozmeroch 3 x 6 m na portálových frézach. Na dokončovanie potrebujeme brúsky a eróziu, na dolaďovanie tušírovacie lisy a na skúšanie nástrojov veľké excentrické alebo hydraulické lisy. Pre kusovú výrobu dielov používame prevažne univerzálne stroje ako je laser, vysekávačka, niekoľko osé ohraňovacie lisy či robotické zváračky, na povrchovú úpravu máme práškovú linku a pre povrchovú úpravu nerezových komponentov používame balotinu (otrieskavanie sklenenými guličkami). Do strojného vybavenia tečú veľké prostriedky. Neustále musíme obnovovať technologické zariadenia, a to z dôvodu presnosti a produktivity. Dnes už technologické zariadenia kupujeme prevažne s obsluhou, automatizáciou, robotizáciou, prepojené riadiacimi systémami. V tomto roku sme opäť zakúpili niekoľko nových CNC strojov.

Každý rok sa snažíte zapájať do nejakej charitatívnej činnosti. Naposledy ste si vybrali Centrum pre deti a rodiny v Žitavciach, pre ktoré ste vyzbierali množstvo trvanlivých potravín. Kam bude vaša pomoc smerovať najbližšie?

Centrum pre deti a rodiny v Žitavciach podporujeme už niekoľko rokov a rovnako tomu bude aj teraz. Každý rok sa zomkne celá firma, zamestnanci vyzbierajú peniaze a nakúpia deťom nejaké potraviny a sladkosti. Snažíme sa pomáhať regiónu a pravidelne podporovať rôzne lokálne akcie, športové udalosti, školy, detské domovy, dôchodcov, športovcov atď.

Okrem charitatívnych aktivít sa snažíte podporovať aj svojich zamestnancov. Nedávno ste ich motivovali akciou Vybajkuj si odmenu! Každý zamestnanec, ktorý prišiel do práce na bicykli, dostal za najazdené kilometre finančnú odmenu. Ako sa vám táto akcia osvedčila a ako ešte motivujete svojich kolegov ku ekologickejšiemu správaniu? Aké benefity nájdu vo vašej spoločnosti?

Súťaž Vybajkuj si odmenu sa stala v našej firme veľmi obľúbenou, a preto v nej pokračujeme už tretí rok. Zistili sme, že záujem sa každým rokom zvyšuje a počet cyklistov pribúda. Snažím sa ísť príkladom aj ja sám, preto chodievam do práce často na bicykli aj ja a patrím medzi cyklistov s najväčším nájazdom. Aby som teda zamestnancov motivoval viac chodiť do práce na bicykli, za každý najazdený kilometer dostávajú finančnú odmenu. Na konci roka si každý za nazbieraný rozpočet môže kúpiť akékoľvek športové potreby, napríklad lyže alebo bicykel.

Kam by sa mala spoločnosť ŠVEC a SPOL, s.r.o., uberať? V ktorej oblasti vidíte najväčšiu príležitosť na jej rast?

Firma ŠVEC a SPOL, ako aj celá skupina ŠVEC GROUP, smeruje k neustálemu rozvoju. Zastaviť sa nedá. Buď idete naplno vpred, alebo prestávate byť na trhu konkurencieschopný. Budeme sa snažiť byť naďalej dobrým partnerom pre našich zákazníkov a uspokojovať ich stále rastúce požiadavky čo sa týka zložitosti, kvality a krátkych dodacích časov. Ponúkať im a tvoriť hodnoty, a tak si zabezpečiť svoju existenciu. Budeme sa naďalej snažiť vytvárať dobré prostredie pre našich zamestnancov a spolupracovníkov, aby nachádzali vo firme svoje naplnenie, zabezpečenie, plnenie si svojich cieľov. Aby im firma zabezpečila neustálu sebaobnovu a rast pri dobrých medziľudských vzťahoch, a tak si vytvárali dobrý život vo firme a šťastný život doma. Samozrejme, nesmieme zabúdať na nepoškodzovanie životného prostredia vo svojom okolí a znižovanie energetickej náročnosti výroby.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...