1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

PROTHERM PRODUCTION, s.r.o.

Protherm Production 18Popredný dodávateľ tepelných čerpadiel s ambicióznymi klimatickými cieľmi

Skalická spoločnosť PROTHERM PRODUCTION, s.r.o., je známym producentom vykurovacej techniky. Medzi najznámejšie produkty lídra patria výrobky značiek Protherm a Vaillant, keďže už od roku 2001 je členom nemeckého koncernu Vaillant Group. Skupina je priekopníkom v oblasti vykurovacích technológií s takmer 150-ročnou históriou a viac než 2-tisíc patentmi.

V skalickom závode disponuje okrem výroby aj moderným vývojovým, testovacím a návštevníckym centrom. Viac o súčasných plánoch a aktuálnom dianí v úspešnej spoločnosti prezrádza v exkluzívnom rozhovore pre časopis Priemysel Dnes nový riaditeľ spoločnosti Ing. Juraj Hornáček.

Vyrábate zariadenia pre vykurovanie a ohrev teplej úžitkovej vody. Akým spôsobom vás ovplyvňuje súčasná situácia súvisiaca s nárastom cien energií?

V priemysle sa rok 2023 nesie v znamení šetrenia energií. Podobne ako u iných podnikov, aj naším prvoradým cieľom je, popri zvyšujúcej sa výrobe, znižovať spotrebu energií. Práve vďaka dlhodobej klimatickej stratégii koncernu Vaillant Group, do ktorého patríme, boli mnohé projekty zamerané na šetrenie zrealizované ešte skôr, než si ich vyžiadala doba. A v súčasnosti považujeme šetrenie za dôležitejšie než kedykoľvek predtým. Aktuálne sa zaoberáme projektom fotovoltických panelov na strechách výrobných hál a parkovisku s celkovým výkonom 100 kWp. Ich inštaláciu predpokladáme v máji tohto roku a uvedenie do prevádzky v druhej polovici leta. Vyrobenú elektrickú energiu z fotovoltických panelov na strechách budov chceme využiť najmä v lakovni. Fotovoltické panely umiestnené na parkovisku budú slúžiť okrem iného na dobíjanie firemných vozidiel. Uvažujeme aj o ďalších projektoch, napríklad s využitím odpadového tepla z lakovne na vykurovanie výrobných priestorov a z testovacieho centra na vykurovanie administratívnych priestorov. Minulý rok sme sa postarali o tepelnú izoláciu svetlíkov na strechách závodu s cieľom dosiahnuť úspory vo vykurovaní a zároveň zlepšiť pracovné podmienky zamestnancov počas letných mesiacov. K dlhodobým projektom patrilo postupné inštalovanie šetrných LED svietidiel a samozhasínacích senzorov vo všetkých priestoroch závodu v Skalici.

Ste súčasťou silnej nadnárodnej skupiny Vaillant Group. Aké výhody vám to prináša?

Vaillant Group je medzinárodná spoločnosť pôsobiaca v oblasti vykurovacej a ventilačnej techniky so sídlom v nemeckom Remscheide. Od svojho založenia v roku 1874 je v rodinnom vlastníctve a má približne 16-tisíc zamestnancov. Ako jeden z lídrov svetového trhu v oblasti technológií vyvíja a vyrába produkty, systémy, a jej cieľom je komfortné bývanie v súlade s firemnou víziou: „Starostlivosť o lepšiu klímu – v každej domácnosti a vo svete okolo nej“. Vaillant Group aktuálne investuje do rozširovania svojej siete na výrobu tepelných čerpadiel v Remscheide, Belperi a Nantes. V súlade s touto stratégiou stavia aj nový závod v Senici. Táto nová investícia Vaillant Group zabezpečí, že v čase rastúceho dopytu budeme môcť aj naďalej spoľahlivo dodávať tepelné čerpadlá našim zákazníkom. Bude to jeden z najinovatívnejších výrobných závodov na tepelné čerpadlá v Európe. Spĺňa najnovšie štandardy a environmentálne požiadavky, od stavby až po prevádzku. Ide pritom o dobrú správu pre celý TZB sektor na Slovensku. Okrem výroby tepelných čerpadiel v Senici vznikne aj logistické a technologické centrum. Cieľom rastovej stratégie Vaillant Group, ktorej súčasťou je aj PROTHERM PRODUCTION, je rozširovanie svojich výrobných kapacít a s tým súvisiaca transformácia na popredného dodávateľa tepelných čerpadiel.

Koľko máte v súčasnosti zamestnancov?

V súčasnosti v našom závode v Skalici pracuje 920 zamestnancov. Sme jedným z najväčších zamestnávateľov na Záhorí a aj tento rok hľadáme desiatky odborníkov pre naše vývojové centrum, administratívu a na skupinové pracovné pozície. S plánovaným rozširovaním výroby, samozrejme, súvisia aj ďalšie nábory zamestnancov.

Spomenuli ste vaše vývojové centrum v Skalici. Čo všetko zastrešuje?

Vývojové centrum Vaillant Group v Skalici, ktoré sídli v PROTHERM PRODUCTION, sa zaoberá vývojom nových technológií na ochranu klímy, inovatívnych kotlov s prímesou vodíka, tepelných čerpadiel a ďalších energeticky úsporných zariadení. Vyvíjajú sa u nás technológie budúcnosti, sledujeme trendy. Pracovníci centra sa zúčastňujú na svetových veľtrhoch, cestujú a spolupracujú s vývojovými centrami z Nemecka, Francúzska, Španielska, Turecka a Číny. V Skalici, ako v jedinom kompetenčnom centre pre celu skupinu Vaillant, prebieha aj vývoj hydraulických modulov do kotlov a tepelných čerpadiel. So zmenou sortimentu a s rozširovaním výroby tepelných čerpadiel súvisí aj spomenuté rozširovanie pracovných miest. Už dlhodobo do vývojového centra hľadáme napríklad vývojových špecialistov, procesných a aplikačných inžinierov, projektových manažérov a mechanických dizajnérov. So skúsenosťami, ale aj absolventov technických smerov s angličtinou.

Aké výzvy stoja v súčasnosti pred PROTHERM PRODUCTION, s.r.o.?

Ako producenta vykurovacích technológií nás teší, že v celej Európe naďalej pretrváva zvýšený dopyt po vykurovacích zariadeniach. Rekordný dopyt zaznamenávame u ekologických a energeticky šetrnejších produktov. V roku 2022 sme v porovnaní s predchádzajúcim obdobím zaznamenali rast. A to aj napriek surovinovej a energetickej kríze a doznievajúcej pandémii. Máme ambíciu naďalej zvyšovať objem výroby. V súčasnosti pracujeme na rozšírení výroby inovatívnych zelených technológií, konkrétne produkcie vnútorných jednotiek tepelných čerpadiel.

Plánuje vaša spoločnosť v roku 2023 aj nové investície?

Celková výška investícií v tomto roku bude zhruba 8 miliónov eur. Naša spoločnosť PROTHERM PRODUCTION plánuje investovať do rozširovania produkcie v podobe tretej linky na výrobu interiérových (vnútorných) jednotiek tepelných čerpadiel. Medzi ďalšie investičné projekty patria už spomínaný nový projekt fotovoltických panelov a tiež modifikácia budovy logistického centra na sklad komponentov.

A ako vidíte budúcnosť vykurovania na Slovensku?

Významne prispieť k ochrane klímy je veľkou príležitosťou pre každého z nás. Väčšina ľudí si myslí, že najviac emisií na jednu domácnosť produkuje automobilová doprava. V skutočnosti je to však kúrenie a príprava teplej vody v domácnostiach. Nečakajme preto, kým začnú klímu chrániť naše deti. Mali by sme urobiť zmenu tam, kde na tom skutočne záleží, teda u seba doma, napríklad výberom ekologickejšieho vykurovania. A vďaka tomu by sa dalo ušetriť mnoho emisií. Vhodným riešením sú mimoriadne úsporné kondenzačné kotly a najmä tepelné čerpadlá. Ochrana klímy začína práve s vykurovacím systémom zameraným na budúcnosť. Klimatické zmeny už prebiehajú. K šetrnému prístupu k životnému prostrediu nás nabáda už aj súčasná slovenská legislatíva týkajúca sa novostavieb rodinných domov. Tá nariadila, že novostavba, teda rodinný dom so stavebným povolením po 1. januári 2021, musí spĺňať podmienky pre zaradenie do energetickej triedy A0 (potreba primárnej energie do 54 kWh/m2 za rok). V praxi to znamená, že u nás pribúdajú už iba také novostavby, ktoré sú energeticky omnoho hospodárnejšie než tie v minulosti.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...