1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

PPA ENERGO, s.r.o.

PPA Energo 16Budúcnosť je v ekologických projektoch

Komplexné dodávky elektrosystémov, meranie a regulácia a priemyselná automatizácia – to sú hlavné aktivity z portfólia spoločnosti PPA ENERGO. Najväčšia dcérska spoločnosť holdingu PPA CONTROLL sa špecializuje na energetiku, predovšetkým na tú jadrovú, kde pôsobí už 50 rokov, teda od počiatku jadrovej energetiky na Slovensku.

Dnes však PPA ENERGO realizuje svoje aktivity vo všetkých oblastiach priemyslu. O pôsobení spoločnosti na tuzemskom aj zahraničnom trhu sme sa rozprávali s konateľom PPA ENERGO Ing. Zoltánom Lovászom.

Podieľate sa na dodávkach pre jadrové elektrárne, ale zabezpečujete aj dodávky pre priemysel. Môžete ich konkretizovať?

Komplexné dodávky elektrosystémov znamenajú privedenie elektrickej energie zo siete k spotrebičom našich zákazníkov. Pripravíme projekt, dodávku, montáž, uvedieme do prevádzky a zabezpečíme záručný a pozáručný servis a prevádzkovanie zariadení. Meranie a regulácia predstavujú merania technologických veličín pri rôznych technológiách. Tretia oblasť nášho biznisu je priemyselná automatizácia – nasadenie priemyselných počítačov a automatizovaných systémov riadenia technologických procesov. Toto sú nosné prvky nášho biznisu, ktoré uplatňujeme vo všetkých priemyselných oblastiach. Medzi odvetvia, v ktorých pôsobíme, patria papierenský, automobilový, elektrotechnický, chemický, stavebný a hutnícky priemysel, preprava a spracovanie plynu a ropy, ale zabezpečujeme aj dodávky pre ekologické projekty či priemyselné parky. To je aktuálny prierez v oblastiach, v ktorých sa pohybujeme.

Nešpecializujeme sa na konkrétne priemyselné odvetvie, sme zameraní na veľké projekty. V minulosti boli naše najväčšie projekty spojené napríklad s výstavbou závodu Jaguar Land Rover v Nitre a v roku 2020 to bol veľký papierenský projekt v spoločnosti Mondi SCP. Na budúci rok sa však môže vyskytnúť väčší projekt v inom priemyselnom odvetví, napríklad v drevospracujúcom priemysle. Sme pripravení poskytnúť zákazníkom služby vo všetkých oblastiach. Charakterizoval by som nás ako multipriemyselne profesijných.

Ktoré aktivity vo vašom core biznise prevládajú?

Záleží to od aktuálnych projektov. Pri vzniku sme sa zameriavali hlavne na meranie a reguláciu. V súčasnosti je najväčší dopyt po elektrosystémoch, ktoré predstavujú 60 – 70 % tržieb. Zvyšných 30 – 40 % tvoria merania, regulácia a automatizácia. Dnes už ani nemá zmysel oddeľovať ich, lebo všetky technológie sa tlačia k automatizácii.

Vaše zahraničné pôsobenie sa sústreďuje na Maďarsko. Čo všetko realizujete u našich južných susedov?

V zahraničí sme vlani realizovali viac ako 40 % našich tržieb, z toho väčšinu v Maďarsku, kde dlhodobo úspešne pôsobíme. Najvýraznejšie sme sa tam presadili v roku 2016 na niekoľkých väčších projektoch, ktoré sú rozdelené do dvoch oblastí. Pôvodne išlo o projekty infraštruktúrneho charakteru. V Maďarsku investuje dosť zahraničných investorov v priemyselných parkoch, kde budujeme elektrické rozvodné siete. V Maďarsku je ešte jedna oblasť, ktorá zažíva boom, a tou je elektromobilita. Realizujeme komplexné dodávky v novovznikajúcich veľkých závodoch na výrobu batérií pre elektromobily. Naše aktivity v Maďarsku sú zastabilizované a máme tam vyhliadky do ďalších rokov. V tejto súvislosti však treba spomenúť aj naše aktivity na pripravovanej jadrovej elektrárni v Paksi.

A ostatné zahraničné projekty?

Ďalší významný trh spojený s veľkým projektom máme v Anglicku, kde realizujeme elektro časť projektu ekologického spaľovania odpadu a produkcie elektrickej energie s nízkou produkciou uhlíka. V týchto ekologických projektoch vidíme budúcnosť – pre energetiku všeobecne, ako aj pre našu firmu. Vo Francúzsku sa podieľame na programe ITER, v Rakúsku realizujeme viac menších ekologických projektov. V Belgicku a vo Fínsku sú to montážne práce na jadrových elektrárňach. Vo Švajčiarsku máme menší projekt riadiaceho systému a v Českej republike zabezpečujeme elektrorozvody.

Môžete zhodnotiť vašu pozíciu na domácom trhu?

Na Slovensku je to výrazne iné ako v zahraničí. Keď príde nový investor, ktorý chce zrealizovať veľký projekt, ako napr. výstavba automobilky Jaguar Land Rover alebo nová investícia v spoločnosti Mondi SCP, sme na domácom trhu ťažko prehliadnuteľným hráčom. Na Slovensku je málo spoločností, ktoré disponujú takými projekčnými a realizačnými kapacitami. Máme 120 projektantov a v prípade potreby dokážeme spolu s našimi subdodávateľmi zmobilizovať 1500 ľudí so zameraním na elektromontáže. Slovenský trh pokrývame celoplošne, aj keď je stále čo zlepšovať. Rozhodujúci priemyselní a energetickí zákazníci o nás vedia a u mnohých máme dobré referencie. Ak veľký investor potrebuje zrealizovať naozaj rozsiahly projekt v oblasti elektromerania a systémov riadenia, dokážeme nájsť prieniky. Samozrejme, pri menších projektoch je veľa firiem, s ktorými si vzájomne konkurujeme, či už v technickej kvalite alebo cenou. Konkurenčný boj je neúprosný. Ale pri veľkých projektoch je veľmi málo slovenských firiem, ktoré dokážu zmobilizovať také veľké projekčné a realizačné kapacity.

A aké je vaše postavenie v zahraničí?

V zahraničí máme trochu iný prístup – pôsobíme skôr ako subdodávateľ, alebo partner pre dodávateľa nejakej veľkej technológie. Väčšinou sú to inžinierske firmy, ktoré nás poznajú zo spoločného projektu na Slovensku, alebo si nás vyskúšajú na nejakom zahraničnom projekte. Ak je tento projekt úspešný a zmysluplný pre nášho partnera aj pre nás, potom tomu partnerovi dáva zmysel pozývať nás aj na svoje ďalšie projekty. V zahraničí je to náročné, lebo keď niekde prídeme ako dodávateľ a vykonávame montážne činnosti, musia byť v súlade s miestnou legislatívou, ktorá, napriek tomu, že hovoríme o štandardizovanej Európe, je v každej krajine rozdielna. Dostať sa do súladu s legislatívou v každej jednej krajine je činnosť, ktorá si vyžaduje dosť veľa energie a nasadenia.

Aké sú ekonomické výhľady spoločnosti za rok 2020? Ako vaše plány a výrobu ohrozila svetová pandémia?

Je ešte predčasné hodnotiť celý rok, keďže v našej brandži posledné mesiace v roku bývajú silné. Posledné roky sa naše tržby pohybujú na úrovni okolo 63 mil. eur, v roku 2019 to bolo 63,8 mil. eur. Aj za rok 2020 očakávame podobné výsledky. Nešli sme dole a výrobu sa nám podarilo udržať na úrovni predchádzajúcich rokov. Samozrejme, pandémia nás ovplyvnila. Máme 600 vlastných zamestnancov a spolu so subdodávateľmi riadime okolo 2000 ľudí, ktorí pracujú na našich zákazkách. Pochopiteľne, nie sú o nič viac imúnni ako zvyšok populácie a registrujeme aj pozitívne prípady nákazy. Našťastie, zo zdravotného pohľadu sa zatiaľ nevyskytol nijaký vážny prípad. Výrobu držíme na úrovni predchádzajúcich rokov, narastajú však požiadavky na ľudí, ktorí musia zastúpiť svojich kolegov v izolácii a zvyšujú sa aj náklady spojené s vytvorením takých pracovných podmienok, aby ľudia boli čo najviac separovaní. Zvládame to. Vyžaduje to však väčšie úsilie a dúfam, že sa podarí celej spoločnosti z tejto pandemickej situácie čo najskôr dostať, lebo nemôže mať žiadny pozitívny dopad.

Čo je podstatou vášho úspechu?

Podstatou úspechu je hlavne dobrá spolupráca v rámci firmy. Vzhľadom na našu veľkosť musíme mať zavedené niektoré systémy, ale napriek tomu sa udržuje neformálna atmosféra medzi zamestnancami spoločnosti, vymieňajú sa informácie. Čiže pre úspech je dobrá spolupráca, správne nastavenie systémov a každodenná práca všetkých mojich kolegov – to je nevyhnutná podmienka. Keď sa nám všetko podarí nastaviť tak, aby sme ťahali všetci jedným smerom, čo nie je taká jednoduchá záležitosť, tak to prinesie svoje ovocie. A ak to niekto hodnotí ako úspech, tak nás to len poteší.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...