1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemak Slovakia s.r.o.

nemak SRPriemysel 4.0 pokladáme za súčasť prirodzeného vývoja

Predmetom činnosti hutníckej spoločnosti Nemak Slovakia s.r.o., v Žiari nad Hronom je vývoj, výroba, distribúcia a export zlievarenských výrobkov vyrobených zo zliatin hliníka, tepelné spracovanie, CNC opracovanie a montáž odliatkov. Svoju budúcnosť stavia na automatizácii, digitalizácii a moderných technológiách, s víziou stať sa jedným z lídrov konceptu Priemysel 4.0 na Slovensku. S aktuálnou situáciou a najnovšími výzvami žiarskeho závodu nás v rozhovore oboznámil Ing. Rastislav Gáll, PhD., konateľ spoločnosti Nemak Slovakia s.r.o.

Iniciatíva Priemysel 4.0 motivuje k aplikovaniu sofistikovaných a flexibilných riešení. Čo to znamená pre hutnícku spoločnosť?

Jednotlivé prvky konceptu Priemysel 4.0, ktorý vnímame ako nevyhnutnú súčasť prirodzeného vývoja, implementujeme do našej výroby v podobe smart riešení. Hutníctvo je svojím spôsobom alchýmiou. Poskytuje veľké množstvo dát, ktoré vyžadujú priestor na korektné zhodnotenie. Počas 20 rokov pôsobenia na trhu sme z našich technologických zariadení zozbierali dáta, ktoré nám po inteligentnom spracovaní umožňujú v správnom okamihu uskutočniť správne rozhodnutia. Priemysel 4.0. pre nás znamená plnohodnotné využívanie vstupov a dát zozbieraných v reálnom čase. Spracúva ich jednotný systém s cieľom efektívne využívať zdroje firmy ako celku.

V akej kondícii sa nachádza vaša spoločnosť?

Nemak Slovakia je medzinárodná spoločnosť pôsobiaca v automobilovom priemysle s dlhodobými bohatými skúsenosťami a väzbami na všetky automobilky. Dôsledky pandemickej situácie nás intenzívne zasiahli, spolu s celým automotive sektorom na slovenskom aj európskom trhu. Kondícia nášho podniku je uspokojivá s ohľadom na aktuálne obdobie. Samozrejme, v našom budgete sme pôvodne počítali s celkom inými číslami.

V čom spočíva vaša konkurencieschopnosť?

Našou konkurenčnou výhodou je schopnosť pohotovo poskytovať služby a produkty. Zabezpečujeme komplexný vývoj, výrobu a distribúciu moderných a inovatívnych komponentov z hliníka, ktoré sú určené na využitie pre automobilový priemysel. Spoločnosť Nemak Slovakia patrí medzi najkvalitnejších dodávateľov týchto hi-tech komponentov vo vysoko konkurenčnom prostredí. Jej prioritným zameraním bola výroba častíc spaľovacích motorov a časom došlo k doplneniu nových výrobných kapacít. K rozšíreniu výroby sme pristúpili z dôvodu rastu objednávok tak domácich, ako aj zahraničných klientov. V roku 2015 sa centrála vo Frankfurte nad Mohanom prezieravo rozhodla rozšíriť investície do nových technológií v našom podniku. Dnes nám umožňujú vyrábať komponenty pre elektrifikované resp. hybridné vozidlá, ktoré predstavujú významnú súčasť nášho aktualizovaného portfólia.

Môžete spomenúť vašich najväčších odberateľov?

Naši stabilní zákazníci patria k najsilnejším automobilovým hráčom. Na Slovensku spolupracujeme so spoločnosťou Kia Motors Slovakia a Volkswagen Bratislava. V celoeurópskom kontexte sú našimi významnými partnermi spoločnosti patriace do nemeckého koncernu Volkswagen, ale spolupracujeme aj so spoločnosťou Fiat Chrysler Automobiles a dodávame do čínskych motorární GM.

Na trhoch panuje všeobecná neistota, momentálne sú mnohé investície ohrozené.

Budúcnosť sa snažíme pochopiť a determinovať spolu s našimi partnermi. Na preklenutie kritického obdobia využíva každá automobilka svoju vlastnú stratégiu. Automotive však zostáva segmentom neustálych inovácií a konštantných investícií. Budúce obdobie sa nebude niesť výlučne v znamení stagnácie a reštrikcií, ale prinesie zmenu paradigmy a predefinovanie investičných plánov. Predpokladáme zintenzívnenie úsilia pri hľadaní inovačných riešení. Je veľmi pravdepodobné, že po prekonaní krízy budú investičné zámery nasmerované práve na segment elektrifikovaných a hybridných vozidiel. Preto investujeme do výroby štrukturálnych komponentov a zdokonaľujeme technológie odlievania hliníkových karosérskych dielov. To znamená, že aktívne pokračujeme v investíciách do nášho core biznisu, čiže do oblasti zlievarenstva hliníka, a našim partnerom predstavujeme nové riešenia zamerané na montované diely a ich ďalšie spracovanie a montáž komponentov.

Vaša spoločnosť je povestná intenzívnou spoluprácou so vzdelávacími inštitúciami.

Kvalitných odborníkov nie je nikdy dosť. Sme spoluzakladateľom Súkromnej strednej odbornej školy technickej v Žiari nad Hronom, ktorá pružne reaguje na požiadavky pracovného trhu neustálym zavádzaním inovácií. Jednou z nich je program Plant Simulation, prostredníctvom ktorého sa žiaci učia nastavovať a zvládať výrobné procesy najmodernejšou simulačnou technológiou. Ide o program, ktorý firmy využívajú pre digitalizáciu výrobného procesu v Priemysle 4.0. Spoluprácu s touto strednou školou pokladáme za kľúčovú, pretože pracujeme s technológiami a procesmi, ktoré vyžadujú komplexne pripravených odborníkov. Ďalšie potenciálne talenty nám umožňuje identifikovať spolupráca a aktívny kontakt s Hutníckou fakultou Technickej univerzity v Košiciach, Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave, so Strojníckou fakultou Žilinskej univerzity a s Technickou univerzitou vo Zvolene. Asistujeme pri vypracovaní diplomových a dizertačných prác s cieľom získavať kolegov kompatibilných s našimi hodnotami a pripravených podieľať sa na rozvoji slovenského hutníctva.

Vaša zamestnanecká politika je založená na tradícii vo vytváraní viacgeneračných tímov odborníkov.

Aktívne budujeme hrdosť na hutnícke odvetvie a vytvárame podmienky, aby naši ľudia vnímali prácu v hutníctve ako svoje životné poslanie. Dejiny práce s tekutým hliníkom a výroba v odvetví farebných kovov v žiarskom regióne siaha do 50. rokov minulého storočia. Mnohí kolegovia nasledovali svojich rodičov či príbuzných a v našom priemyselnom parku nadobudli vzdelanie, prežili tu celý profesionálny život. Mnohí z našich zamestnancov majú ratolesti, ktoré sa v našom duálnom vzdelávaní pripravujú na svoje budúce povolanie. Z pohľadu viacgeneračného fungovania na pracovisku predstavuje jeden z najdôležitejších nástrojov otvorená komunikácia. Ľudia musia dostať šancu vyjadriť sa k podniku a jeho činnosti. Mladší kolegovia majú celkom odlišné predstavy o pôsobení hutníckeho závodu. Chcú ho vidieť na sociálnych sieťach a dozvedieť sa o ňom čo najviac na internete. Aj to sú prvky, ktoré motivujú zamestnanca k stotožneniu sa s naším poslaním. Na základe výsledkov ankiet a dotazníkov dokážeme prijímať opatrenia, s ktorými je naša spoločnosť atraktívnejšia pre aktuálnych aj budúcich zamestnancov.

Súčasné podniky aktívne prispievajú k zámeru udržateľnej výroby.

Dôležitú rolu zohráva diverzifikácia. V minulosti sme sa zameriavali na výrobu spaľovacích motorov, čo je stále perspektívna oblasť podnikania, ale na druhej strane oblasť environmentu a udržateľného rozvoja nás motivuje k výrobe produktov, ktoré dokážu eliminovať negatívny vplyv na životné prostredie. Naše investície zameriavame na vytvorenie ponuky výrobkov, ktoré pomôžu znižovať emisie CO2.

Čo pokladáte za najväčšie výzvy súčasnosti?

Za prioritu pokladáme ochranu zdravia našich 960 zamestnancov, ktorí predstavujú náš najväčší kapitál. Od prepuknutia krízy fungujeme so všetkými implementovanými opatreniami ako je meranie teploty, používanie rúšok a podobne. K dodržiavaniu striktných pravidiel zaväzujeme aj našich subdodávateľov, aby sme predišli hrozbe kontaminácie a aby boli naši ľudia chránení. Najväčšie výzvy budú súvisieť s celkovou pripravenosťou a flexibilitou výroby. Musíme zvládnuť rýchlo reagovať a vedieť odhadnúť, akým smerom sa budú uberať naši zákazníci, trhy aj celá spoločnosť. Automobilový priemysel je extrémne citlivý na akýkoľvek negatívny vývoj. Ľudia potrebujú jesť a piť, ale nepotrebujú každý rok kupovať nové auto. Ak sa cítia čo i len minimálne ekonomicky ohrození, práve automobil je jednou z prvých vecí, ktoré vedia oželieť.

Ako vnímate blízku budúcnosť?

Spoločnosť sa potrebuje upokojiť a nadobudnúť rovnováhu, aby život mohol pokračovať, aj keď s dlhodobým dodržiavaním nových pravidiel. Následne začneme uvažovať o predmetoch bežnej spotreby ako sú autá, bez ktorých v čase krízy dokážeme fungovať. Po opadnutí pocitu ohrozenia sa mnoho priemyselných odborov intenzívne rozbehne. Pre nás ako hutnícku spoločnosť je veľmi dôležité, aby sa život začal vracať do normálu.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...