1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

MICHATEK, k.s.

michatek 19Budúcnosť našej firmy vidíme vo vývoji a projektovaní

Už 15 rokov pôsobí na slovenskom trhu komanditná spoločnosť MICHATEK, k.s. – najmladší člen medzinárodnej skupiny GRONBACH. Členstvo jej poskytuje mnohé výhody spolupráce, vďaka čomu dokáže ponúkať svojim zákazníkom tzv. full service od nápadu až po sériovú výrobu. Obchodné zázemie umožňuje východoslovenskej firme aktívne rozvíjať vlastné skúsenosti v oblasti vývoja výrobkov a zároveň budovať odborný tím vývojárov a projektantov tvoriaci nosný pilier rozvoja spoločnosti v budúcnosti. Ďalšie podrobnosti o prevádzke michalovského závodu nám v rozhovore priblížil Karol Angelovič, prokurista a vedúci úseku vývoja a projektovania.

Aký bol pre spoločnosť MICHATEK uplynulý rok?

Rok 2018 sa pre našu firmu niesol v znamení rozširovania výrobných kapacít: obstarali sme nové výrobné zariadenia, ktoré sme sčasti financovali aj z prostriedkov poskytnutých z fondov Európskej únie. Zároveň v minulom roku naša spoločnosť úspešne implementovala nový ERP software LN, ktorý je teraz nosným systémom celého závodu vrátane riadenia procesu výroby a obstarávania. Z hľadiska vývoja obratu a ďalších finančných ukazovateľov sa rok 2018 javil zo začiatku ako veľmi sľubný, avšak koncom roka sme pocítili isté zníženie dopytu zo strany našich odberateľov, ktoré bolo spojené s očakávanou krízou. Začiatok aktuálneho roka 2019 sa však opäť vyvíjal pozitívne, preto dúfam, že tento trend vydrží a bude pokračovať počas celého roka.

Hlavný výrobný program vašej firmy tvorí montáž systémových celkov a komplexných spotrebičov. Zameriavate sa aj na výrobu komponentov a komplexných systémových súčiastok pre priemysel s domácimi spotrebičmi vyrábanými predovšetkým z tenkostenných plechov z ušľachtilej ocele a oceľových plechov. Predstavíte nám bližšie sortiment vašich výrobkov?

MICHATEK je OEM (Original Equipment Manufacturer) výrobca pre viaceré významné značky zastúpené hlavne v oblasti domácich kuchynských spotrebičov. Hlavný podiel na našej produkcii majú výhrevné zásuvky. Najčastejšie sa používajú ako tzv. add-on jednotky, ktoré ako samostatné komponenty možno pridať k hlavnému zariadeniu. Využívané sú predovšetkým v kombinácii so vstavanými kávovarmi alebo multifunkčnými rúrami. V rámci projektu ELA 2016 naša firma vyvinula už 6. generáciu výhrevných zásuviek. Táto nová generácia pracuje s moderným užívateľským rozhraním pomocou dotykového displeja. Zároveň má optimalizovaný spôsob riadenia. Naši vývojári momentálne pracujú aj na implementovaní prvkov sieťovej komunikácie, ktorej cieľom je umožniť komunikáciu s ďalšími zariadeniami.

Významnou mierou našu produkciu zamestnáva aj vývoj a výroba vákuových zásuviek. Ide o pomerne nové zariadenie, ktoré bolo uvedené na trh len v roku 2015, odvtedy však jeho popularita stále vzrastá. Uplynulý rok sme spolu s našimi OEM zákazníkmi značne navýšili obrat práve vďaka stúpajúcemu záujmu o kúpu vákuových zásuviek. Z ďalších produktov tvoriacich naše portfólio možno spomenúť výrobu rámov pre kávovary významného nemeckého producenta, ktoré sú inštalované aj na mnohých čerpacích staniciach na Slovensku.

Zásadnou konkurenčnou výhodou vašej spoločnosti je ponuka na mieru vytvorených produktov, ktoré realizujete od prvého nápadu až po sériovú výrobu podľa potreby zákazníka. Aké personálne a technické zázemie vyžaduje takáto služba klientom?

Technické zázemie je takmer všade rovnaké, rozhodujúcim a diferenčným faktorom sú ľudia. Vývoj vyžaduje hlavne kreatívnych zamestnancov s otvoreným spôsobom myslenia, preto rozširovanie odborných kapacít na oddelení vývoja a projektov patrí k našim dôležitým a zároveň dlhodobým cieľom. No nájsť kvalitných a odborne zdatných pracovníkov je čoraz zložitejšie, aj keď na východe republiky je miera nezamestnanosti stále o čosi vyššia v porovnaní so západným Slovenskom. Žiaľ, celková pripravenosť absolventov vysokých škôl nie je na optimálnej úrovni. Ako nedostatočnú vnímame najmä jazykovú zdatnosť uchádzačov. Tá je pritom pre nás kľúčová, vzhľadom na to, že väčšina našich projektov je určená pre zahraničných obchodných partnerov, keďže až 97 % našej produkcie smeruje mimo Slovenska.

Naša spoločnosť dlhodobo spolupracuje s Technickou univerzitou v Košiciach, s akademickými pracovníkmi komunikujeme pri rôznych úlohách – riešime vzorkovanie, výpočty, skúšky, hľadáme pragmatické riešenia projektov v rámci prevádzky našej firmy. Študentom zase umožňujeme pracovať v našom závode už počas štúdia, viacerí využívajú ponuku písania záverečných prác na základe skúseností získaných počas praxe v našej firme. Následne majú možnosť po ukončení školy zamestnať sa. Toto oddelenie momentálne tvorí 21 ľudí: projektoví vedúci, konštruktéri, ako aj pracovníci projektových tímov a skúšobní a certifikační inžinieri. V minulom roku sme uvedené oddelenie opäť rozšírili a plánujeme v tom pokračovať aj naďalej, pretože v projektovaní vidíme budúcnosť našej firmy. Čo sa týka technického zázemia, k dispozícii máme vlastné skúšobné laboratórium. Využívame ho napríklad na dlhodobé testy, ktorými zisťujeme výdrž a spoľahlivosť našich výrobkov. Je veľmi dôležité mať možnosť veci vyskúšať, keď sú ešte len v štádiu vývoja, a následne kontrolovať ich spoľahlivosť po zavedení do sériovej výroby.

V januári 2017 ste začali s výstavbou svojej už tretej výrobnej haly na území mesta Michalovce. Plánujete ešte ďalšie investície do priestorového vybavenia spoločnosti?

Hala bola daná do užívania už v druhej polovici roka 2017 a v uplynulom roku v nej boli inštalované nové technológie. Inovácia na technologickom poli je pre nás veľmi dôležitá. Z roka na rok nám rastú mzdové, ale aj prepravné náklady, keďže našu produkciu musíme dopraviť k odberateľom, ktorí sú lokalizovaní väčšinou v západnej Európe. Situácia je čoraz náročnejšia a konkurencia nespí. Preto, ak chceme byť aj naďalej konkurencieschopní, musíme byť viac efektívni. A práve s tým úzko súvisí investovanie do nových spoľahlivých technológií. Robotizácia a automatizácia nám sčasti pomáha riešiť aj nedostatok pracovných síl. Robotické pracoviská, hoci sú drahšie, pracujú presnejšie a výkonnejšie než človek. Plne automatizované pracoviská zase garantujú vysokú spoľahlivosť, takže vždy ide o investície, ktoré sa z dlhodobého hľadiska vrátia.

Vaša firma je súčasťou nemeckej skupiny GRONBACH. Čo pre vás toto medzinárodné zázemie znamená?

Rodina GRONBACH, aktuálne už vo svojej tretej generácii, je stále otvorená novým investíciám a podporuje rast aj našej pobočky, poskytuje nám finančné zázemie, ale aj ďalšie benefity. Koncern GRONBACH tvoria štyri fabriky, z ktorých každá ma svoje hlavné ťažisko v inej oblasti. Talianska pobočka sa zaoberá vývojom a plne automatickou výrobou kinematických komponentov. V Nemecku máme špecialistov na povrchové úpravy vzhľadových komponentov z nerezovej ocele a hliníka, ako aj ventilátorovej techniky pre rôzne typy odsávačov pár. Rakúska pobočka sa vo svojom portfóliu venuje vývoju a výrobe komponentov a zariadení s vyššou pridanou hodnotou. Sú oblasti, kde sa naše činnosti prelínajú, ale snažíme sa čo najviac využívať rôznorodosť portfólia jednotlivých závodov a profitovať z toho tak, aby sme zákazníkovi vedeli ponúknuť čo najlepší servis vzájomnou kombináciou našich činností.

Aké ciele si v spoločnosti kladiete do nastávajúceho obdobia?

Samozrejme, k stálym cieľom patrí zvyšovanie obratu a rozširovanie portfólia našich výrobkov. Momentálne pracujeme na viacerých zaujímavých projektoch, ktoré, dúfam, úspešne nabehnú do výroby už v priebehu tohto roku. Spomedzi všetkých môžem uviesť našu participáciu na príprave zariadenia určeného na dopestovávanie rastlín v domácnosti. Spolupracujeme s nemeckým startupom, momentálne riešime industrializáciu, neskôr by sme mali prevziať aj niektoré vývojové aktivity. Z dlhodobého hľadiska sa chceme sústrediť aj na rozvoj business developmentu. Zameriavame sa aj na ďalšie možnosti rastu, hľadanie nových zákazníkov a na zavádzanie nových produktov do nášho výrobného portfólia.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...