1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

LEVICKÉ MLIEKÁRNE a. s.

Levicke mliekarne 18Chutné mliečne výrobky z Tekova

Od roku 1953 fungujú na juhu Slovenska LEVICKÉ MLIEKÁRNE a. s., ktoré ponúkajú svojim zákazníkom čerstvé konzumné mlieko, kyslomliečne výrobky, dezerty pod názvom Miláčik, tvarohy, maslo, eidamské syry a sušené mlieko.

Od roku 2013 vyrábajú v Leviciach aj známy plesňový syr Niva, ktorý nesmie chýbať v chladničkách či na stoloch nejednej domácnosti. Za 66 rokov fungovania tejto akciovej spoločnosti sa toho udialo naozaj veľa, ale k prelomovým okamihom možno zaradiť rok 1975, kedy LEVICKÉ MLIEKÁRNE a. s. začali svoju skúšobnú prevádzku v súčasných priestoroch, a rok 1994, kedy sa stali súčasťou holdingu United Industries, a.s. Bratislava. Viac nám v rozhovore pre časopis Priemysel Dnes prezradil výkonný riaditeľ Ing. Zdenko Ferienčík.

Polstoročie fungovania mliekarne v Leviciach je skutočne úctyhodné obdobie. Ako sa za viac ako 50 rokov zmenili výrobné postupy pri spracovaní mlieka na finálne produkty a čo, naopak, zostalo zachované až do súčasnosti?

Od roku 1975 (zahájenie prevádzky v súčasných priestoroch) sa z pohľadu výrobných technológií, vyrábaných a predávaných množstiev zmenilo takmer všetko. Pred rokom 1989 mliekareň spracovávala cca 100 miliónov litrov SKM/rok, dnes je to zhruba polovica. Z pôvodných výrobných technológií existuje už len jedna – technológia na výrobu sušeného mlieka (aj tá sa priebežne modernizuje). Všetky ostatné výrobné technológie boli nahradené modernými a efektívnejšími zariadeniami. Od roku 2014 sme preinvestovali 2,5 milióna eur hlavne do oblasti výroby syrov eidamského typu a do výroby tvarohov.

Nemenil sa sortiment našich produktov a dokonca sme zachovali spôsob výroby jedného z našich výrobkov v tej podobe ako sa vyrába už vyše 70 rokov. Týmto produktom je syr s ušľachtilou plesňou Penicillium roqfforti – NIVA. Aj dnes je výroba ručná, pretože sme presvedčení o tom, že to má pre jeho výslednú kvalitu kľúčový význam. V tomto konkrétnom prípade manuálne spracovanie nepovažujeme za slabinu, ale naopak, za našu silnú stránku.

Je úplne jasné, že potravinársky priemysel musí dodržiavať tie najnáročnejšie požiadavky na kvalitu a spĺňať štandardy a prísne normy určené nielen štátom, ale aj Európskou úniou. Akým spôsobom dbáte na dodržiavanie kvality vo vašich výrobných procesoch?

Sme držiteľmi IFS Food certifikátu, ktorý je prideľovaný potravinárskym subjektom len na základe veľmi detailného a dôsledného nezávislého auditu, ktorý sa týka všetkých oblastí súvisiacich s výrobou našich produktov. Navyše, každoročne je vykonávaná tzv. recertifikácia, či vieme dlhodobo a stabilne zabezpečiť trvalú hygienickú bezpečnosť a zdravotnú bezchybnosť našich výrobkov. Samozrejme, pri zachovaní tradičnej a charakteristickej senzorickej kvality produkcie. Máme zavedené a detailne rozpracované systémy riadenia kvality v súlade s HACCP. Všetky kľúčové kroky výrobného procesu sú permanentne monitorované a vyhodnocované. Našim cieľom nie je odstraňovať dôsledky, ale potenciálne príčiny vzniku možných nedostatkov. Je našim životným záujmom a zásadnou zodpovednosťou voči našimi zákazníkom, aby levické mliečne produkty boli tým, čím sú dnes. A naďalej sa aj zlepšovali.

Koľko litrov mlieka spracujete denne a odkiaľ ho vykupujete? Dávate v tomto smere príležitosť miestnym farmárom z levického okresu?

Surové kravské mlieko nakupujeme od farmárov, ktorí sú roztrúsení v 11 okresoch juhozápadného Slovenska. Podstatná časť mlieka je dodávaná farmármi z historickej oblasti Tekova, takže v tejto súvislosti môžeme pokojne konštatovať, že naša produkcia je vyrábaná len zo slovenského mlieka, ktorej najväčšia časť má pôvod „tekovský“. Denne spracujeme cca 80-tisíc litrov „vlastného“ surového kravského mlieka. Popri ňom spracúvame mlieko na jeho sušenú podobu z cudzích zdrojov na zmluvnom základe. Vtedy sa naša denná spracovateľská kapacita zdvojnásobí. Našim dlhodobým cieľom je, aby všetky zdroje surového kravského mlieka z oblasti Tekova ústili do našej mliekarne, pretože to má pre nás zmysel a praktický význam (sme vlastníkmi Chráneného zemepisného označenia „TEKOV“ a túto tradíciu chceme určite rozvíjať aj v budúcnosti).

Ktoré z vašich produktov sú u spotrebiteľov najviac obľúbené a čím sú výnimočné?

Okrem spomínaného plesňového syra NIVA, ktorý je vďaka historickému výrobnému postupu jedinečný svojou senzorickou kvalitou, sú veľmi zaujímavou produktovou radou aj tzv. delaktózované výrobky. Práve LEVICKÉ MLIEKÁRNE a. s. ponúkajú v rámci slovenského trhu najširší sortiment týchto výrobkov (delaktózované konzumné mlieko, delaktózovaná kyslá smotana, delaktózované kefírové mlieko, delaktózovaný tvaroh, delaktózovaný eidamský salámový syr, delaktózovaný syr NIVA). V tejto oblasti chystáme ďalšie novinky.

Ako by ste zhodnotili aktuálnu kondíciu podniku? Aké hospodárske výsledky sa vám podarilo dosiahnuť vlani a aké máte v tomto smere ambície na tento rok?

Podnikanie v potravinárskom priemysle je veľmi náročné a téma potravín je vnímaná verejnosťou veľmi citlivo. Napriek tomu sa nám darí budovať našu spoločnosť ako stabilnú hospodársko-ekonomickú entitu. Vlani sme dosiahli pri tržbe viac ako 19 miliónov eur (čo predstavuje 3-% nárast oproti predchádzajúcemu roku) zisk 113-tisíc eur. A ambície na tento rok sú ešte vyššie, čo znamená, že by sme chceli prekročiť hranicu 20 miliónov eur.

Čo považujete v súčasnosti za najväčšiu prekážku pri podnikaní v potravinárskom priemysle, obzvlášť v mliekarenskom biznise, a aký by bol podľa vás ideálny stav?

Mlieko, mliečne výrobky a vôbec potraviny ako také, nemôžu byť aj naďalej tak lacné ako je tomu v súčasnosti. Ak máme produkovať zdravé potraviny (a nám sa jedná iba o také), tak ich cena musí byť objektívne vyššia v porovnaní s našou súčasnou realitou. Ak je priemerná nákupná cena za liter surového kravského mlieka cca 33 centov, potom nemôže stáť liter konzumného mlieka na pulte v obchodoch cca 40 centov. To je jednoducho ekonomický nezmysel. Hlavný problém podnikania v agrosektore spočíva v tom, že ekonomická sila a tlak obchodných reťazcov je v porovnaní s ekonomickou silou výrobcov a spracovateľov potravín enormný. Slabý je preto, pretože si to obchod môže dovoliť. Dovoliť si to môže preto, lebo mu to dovoľovala doterajšia legislatíva, ktorá veľmi nedôrazne a chabo chránila záujmy výrobcov a spracovateľov. V súčasnosti sa vláda SR snaží tento stav modifikovať „Zákonom o neprimeraných podmienkach“, pričom veríme, že by sa mohlo niečo zmeniť v prospech výrobcov a spracovateľov potravín.

Úsilie vlády by malo viesť k zavedeniu legislatívnych pravidiel s cieľom vytvoriť racionálny a objektívny spôsob štátnej investičnej podpory pre sektor prvovýroby a spracovateľov. Takisto by mala byť zavedená účinná mediálna podpora a odborná verejná argumentácia, cieľom ktorej by mala byť zvýšená spotreba, napr. mlieka a mliečnych výrobkov na osobu a rok (SR – 170 kg/osoba/rok, ČR – 250 kg/osoba/rok). V súčasnosti sa touto témou dôslednejšie zaoberá len Slovenský mliekarenský zväz v rámci tzv. Mliečneho fondu, v ktorom je na tento účel alokovaných zhruba pol milióna eur. Za veľmi dôležitú považujeme agendu, ktorá sa týka zavedenia efektívnej koncepcie podpory tzv. školského mlieka.

Ideálny stav nebude zrejme nikdy, ale priblížiť sa k nemu by nebolo vôbec zlé. Určite by to napomohlo tomu, aby bola odstránená cenová deformácia medzi spracovateľmi a predajcami, ktorá sa vyskytuje v súčasnosti, a to, že nákupná cena jedného litra mlieka od jeho výrobcu (dodávateľa – farmára) je len o 10 až 20 % nižšia ako nákupná cena konzumného mlieka predajcu od spracovateľa. A niekedy ani to nie.

Kde vidíte spoločnosť o 5 rokov a aké výzvy pred vami stoja?

Silná regionálna mliekareň produkujúca jedinečné, chutné a zdravé potraviny zo slovenského, hlavne tekovského mlieka. Zaviesť efektívne spracovanie vedľajších technologických produktov na plnohodnotné produkty. Zaviesť produkciu výrobkov v biokvalite. Znížiť energetickú náročnosť na polovicu oproti súčasnému stavu. Používať obalový materiál, ktorý je priateľský k životnému prostrediu a na 100 % recyklovateľný.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...