1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

KOM Polster, s.r.o.

Kompolster 17Naše sedacie súpravy nás reprezentujú vo svete

Spoločnosť KOM Polster, s.r.o., je jedným z najväčších výrobcov čalúneného nábytku na Slovensku. O jej dominancii svedčí tiež obrat, ktorý od svojho vzniku v roku 2006 zvýšila z 3 miliónov vtedajších korún na súčasných 28 miliónov eur v predminulom roku.

O tradícii výroby nábytku na Slovensku, o potrebe reinvestícií, ale aj o nedostatku absolventov ochotných pracovať sa zhovárame s PaedDr. Ladislavom Zentálom, prokuristom spoločnosti KOM Polster, s.r.o.

Vaša spoločnosť nedávno oslávila 10. výročie svojho vzniku. Pamätáte si ešte na začiatky firmy? Kam sa za toto obdobie posunula?

Spoločnosť KOM Polster, s.r.o., patrí od svojho založenia do skupiny nábytkárskych firiem rodiny Jockenhöfer z Nemecka. Jej vzniku predchádzalo dlhšie prípravné obdobie siahajúce až k pádu štátneho monopolu zahraničného obchodu. Až po tejto spoločenskej zmene začali firmy, vrátane nábytkárskych, samostatne riešiť odbyt vlastnej výroby do zahraničia. V tom období som pôsobil ako obchodný riaditeľ v spoločnosti Idea Nitra, a.s., ktorá vtedy začala spoluprácu s firmou Jockenhöfer – jedným z najväčších odberateľov čalúneného nábytku zo závodu. Uvedená spolupráca sa neskôr premietla v strategické partnerstvo. Kvalita práce našich pracovníkov, zodpovednosť a celkový prístup motivovali firmu Jockenhöfer k tzv. brownfield investícii v podobe realizácie závodu na výrobu čalúneného nábytku v priemyselnom areáli v Novej Stráži v Komárne. Pre voľbu danej lokácie bola rozhodujúca blízkosť diaľnice na maďarskej strane, ako aj možnosť lepšej spolupráce so závodom Budapesti Kárpítos v Maďarsku, ktorý už vtedy patril do skupiny Jockenhöfer.

Výroba nábytku má na Slovensku dlhú tradíciu, ktorej zároveň konkuruje veľkoprodukcia a hromadný predaj nábytku v obchodných reťazcoch. Môžete nám prezradiť konkurenčné výhody vašej spoločnosti?

O dlhoročnej tradícii výroby nábytku na Slovensku svedčili závody skupiny Mier, skupiny Tatra Nábytok, Bona Bánovce, Sanas, Bukóza, ako aj riadiace osobnosti v slovenskom nábytkárstve ako Gejdoš, Machava, Pitner, Šrámek, Vaník, Zlatňanský či ďalší, ktorí boli nosnými piliermi nášho nábytkárstva. Po transformácii vznikali nové subjekty ako Decodom Topľčany, Idea Nitra, Fines Žilina a iné, ktoré boli významným exportérom kvalitného nábytku aj do krajín západnej Európy, hlavne do Nemecka. Aj v súčasnosti sú spoločnosti vyrábajúce nábytok na Slovensku charakterizované veľkovýrobou, používaním nových technológií, a podľa možnosti najnovšími strojno-technologickými zariadeniami, ako aj kvalifikovanou a zainteresovanou pracovnou silou. Náš trh sa rozšíril do celej Európskej únie a tiež za jej hranice. Bez exportu by sme sa neuživili. To však v praxi znamená, že musíme držať krok s konkurenciou čo sa týka dizajnu, kvality, ale i ceny. Bez veľkých obchodných systémov a bez veľkých odberateľov by ani veľkovýroba nebola reálna. Obchodnú pozíciu našej spoločnosti preto zakladáme na štandardizovaných obchodných vzťahoch s partnermi v zahraničí a zahraničnými obchodnými systémami pôsobiacimi na Slovensku. Našou jednoznačnou výhodou je, že patríme do rodiny firiem Jockenhöfer a plne sa pri tom ukazuje synergia pôsobenia všetkých subjektov v skupine.

Prepad stavebného sektora mal výrazný dopad aj na nábytkárske firmy. No vašej spoločnosti sa to akoby ani nedotklo. Zisk ste zvýšili o 60 % a tržby vám narástli o 14 %. Čomu vďačíte za tento úspech?

Je pravdou, že stavebníctvo a nábytkárstvo sú spojené nádoby. Uvedený prepad v stavebnom sektore sa dotkol hlavne Slovenska, ale naším trhom je celá Európa a hlavne Nemecko. Preto keď sa darí nemeckej ekonomike, darí sa aj nám. Za celkový pozitívny vývoj našej spoločnosti môžeme tiež ďakovať nemeckej škole precíznosti, zodpovednosti a korektnosti, tak voči vlastným zamestnancom, ako aj obchodným partnerom a štátu. Od dňa nášho vzniku sme nemeškali s výplatou miezd, odvodov či daní ani o jeden deň. Podľa objemu zisku patríme k najväčším platcom dane z príjmov nielen v Komárne. Špekulatívna optimalizácia daní u nás neprichádza do úvahy.

Úspech spoločnosti súvisí aj s inováciami. Môžete predstaviť, čo sa vo vašom závode za posledné obdobie vylepšilo?

Na našom úspechu sa určite podieľa aj to, že zisky spoločnosti nie sú odčerpávané, ale reinvestované. Každý rok našu výrobu rozširujeme, pristavujeme nové priemyselné objekty. Rozšírili sme hlavnú výrobnú halu, šijaciu dielňu, postavili sme nový príručný sklad, ale aj novú sociálnu budovu s kuchynkou. Pristavujeme aj ďalšiu skladovú halu pre hotovú výrobu. S rastúcimi výkonmi neustále prebieha aj inovácia strojového parku dopĺňaním a zavádzaním nových CNC fréz.

Ste jedným z najväčších zamestnávateľov komárňanského regiónu. Ako motivujete a vzdelávate svojich zamestnancov?

Od založenia firmy sa počet zamestnancov päťkrát zväčšil. V súčasnosti zamestnávame viac ako 500 pracovníkov, ktorí sú nielen z Komárna a blízkeho okolia, ale dochádzajú za prácou zo Štúrova, Hurbanova, z Veľkého Mederu, ako aj z druhej strany Dunaja. Zvoz zamestnancov zo všetkých obcí tohto regiónu zabezpečujeme na vlastné náklady, ktoré ročne prekračujú sumu 360-tisíc eur. Suplujeme tak verejnú dopravu. Napriek tomu však nebolo jednoduché presvedčiť príslušného správcu daní, že tieto náklady sú vynaložené na zabezpečenie hlavnej činnosti spoločnosti. Privítali by sme preto, keby štát pri podpore podnikania a mobility pracovných síl prišiel s novými formami pozitívnej diskriminácie poctivých podnikateľských subjektov, napr. aj príspevkom na dopravu príslušným firmám v nadväznosti na konkrétnych zamestnancov. Našim zamestnancom vytvárame štandardné pracovné a sociálne podmienky. Ako benefit im ponúkame možnosť kúpy sedačiek za vnútropodnikové ceny s DPH. Prechádzajú tiež pravidelnými vnútropodnikovými odbornými školeniami.

Viacero firiem bojuje s nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov a negatívne vníma nízku kvalitu absolventov. Dotýka sa to aj vašej spoločnosti?

Pri výrobe čalúneného sedacieho nábytku kladieme u zamestnancov najväčší dôraz na manuálnu zručnosť a ochotu pracovať, zaučenie poskytujeme zamestnancom prostredníctvom odborných školení. Musíme však konštatovať, že viacerí občania nemajú záujem o riadne zamestnanie, a preto nevieme uspokojivo pokryť naše personálne požiadavky. Koncom roku 2015 sme rozširovali šijaciu dielňu a odvtedy máme stále otvorené pracovné pozície na miesta šičiek, ktoré nevieme obsadiť ani v súčinnosti s príslušným úradom práce. Nedostatok nových pracovných síl sa však netýka len nášho priemyselného odvetvia, ale zdá sa byť problémom celého Nitrianskeho kraja, pričom jeho riešenie bude podmienkou ďalšieho rozvoja firiem v regióne.

Spolupracujete s odbornými školami pri príprave potrebných absolventov?

Odborná príprava študentov na stredných školách v súčasnosti nekorešponduje s požiadavkami podnikateľských subjektov kladenými na novovyučených a čerstvých absolventov, zainteresovanie príslušnej praxe by pritom malo byť prvoradé. Žiaľ, nie všetky podnikateľské subjekty si môžu dovoliť participovať na duálnom vzdelávaní, ktoré z administratívneho hľadiska predstavuje náročný proces. Organizačná záťaž pri riadnom chode výrobného procesu a celkové náklady takejto investície presahujú úžitok pre zamestnávateľa. Z uvedeného dôvodu je potrebné výraznejšie zvýhodniť zamestnávateľov participujúcich na duálnom vzdelávaní, inak tento nástroj skvalitnenia prípravy absolventov zostane nevyužitý.

Aké ciele si v spoločnosti kladiete do nastávajúcej druhej dekády?

V súčasnosti rozširujeme výrobný program o výrobu čalúnených postelí. Zameriavame sa na zvyšovanie produktivity práce pri znížení náročnosti výrobných postupov. Pracujeme na celkovej efektivite spoločnosti, aby sme mohli operatívne reagovať na rýchlo meniace sa potreby súčasného a budúceho sveta. Do budúcnosti by sme boli radi, keby sedacie súpravy a čalúnené postele zo spoločnosti KOM Polster, s.r.o., naďalej reprezentovali dobrú remeselnú prácu našich zamestnancov, mesto Komárno a Slovensko vo svete.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...