1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Kia Slovakia, s. r. o.

KIA 1 14Posilňujú dôveru prijímaním výziev

Vo výrobnom závode Kia Slovakia, s. r. o., v Tepličke nad Váhom neďaleko Žiliny vyrobili minulý rok 311-tisíc automobilov. Viac ako polovicu z nich tvorila piata generácia modelu Sportage, zostávajúcu časť tvorili štyri karosárske verzie modelu Ceed (Ceed, Ceed_SW, ProCeed a XCeed). Tieto vozidlá smerovali do viac ako 80 krajín sveta vrátane Veľkej Británie, Nemecka, Španielska, Poľska a Francúzska. V prvej dvanástke exportných krajín sa nachádzajú iba európske štáty, medzi nimi aj Slovensko, kde zostalo takmer 7-tisíc automobilov Sportage a Ceed.

V dvoch halách na výrobu motorov vyrobila spoločnosť Kia Slovakia, s.r.o., v roku 2022 viac ako 460-tisíc motorov. V medziročnom porovnaní ide o nárast vyše 3 %. Polovica hnacích jednotiek bola použitá v automobiloch vyrábaných v Tepličke nad Váhom a do sesterského závodu Hyundai Motor Manufacturing Czech v Nošoviciach putovalo 47 % motorov. Výrazná väčšina z nich (88 %) boli benzínové agregáty. Viac nám o novinkách v závode Kia Slovakia, s. r. o., prezradil v exkluzívnom rozhovore pre časopis Priemysel Dnes nový prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Geon Won Shin.

Od začiatku tohto roka ste novým prezidentom a výkonným riaditeľom spoločnosti Kia Slovakia. Od roku 2019 ste pritom pôsobili vo funkcii viceprezidenta divízie Výroba v závode v Tepličke nad Váhom. S akými ambíciami ste sa zhostili novej funkcie? Čo bude pre vás v pozícii prezidenta spoločnosti najdôležitejšie?

V najbližších rokoch očakávam nové výzvy. Minuloročné obmedzenia sú stále prítomné a je potrebné dosahovať naše výrobné ciele. Predovšetkým verím, že dokážeme dosiahnuť najlepšie výsledky ako jeden tím, ktorý má spoločný cieľ. Za dôležité považujem, aby všetci verili tomu, čo robia. Z pohľadu závodu chceme stále pokračovať vo zvyšovaní produktivity, zlepšovaní kvality a konkurencieschopnosti. Za nemenej dôležitú považujem aj prípravu na budúcnosť, ktorou je elektrifikácia.

Zmena nastala aj vo funkcii finančného riaditeľa. V úvode januára sa tejto úlohy zhostil pán Uk Jeon, ktorý nahradil dovtedajšieho finančného riaditeľa Tae Jin Kima. Z akého dôvodu došlo k tejto personálnej zmene? Čo nové má pán Uk Jeon spoločnosti Kia Slovakia priniesť?

Na poste finančného riaditeľa v Kia Slovakia došlo k plánovanej zmene s účinnosťou od januára 2023. Pán Uk Jeon zúročí v Kia Slovakia svoje skúsenosti z pôsobenia na oddeleniach pre vzťahy s investormi a Treasury v spoločnosti Kia Corporation v Južnej Kórei a ako finančný riaditeľ spoločnosti Kia Canada.

Minulý rok vyrobila Kia Slovakia v Tepličke nad Váhom 311-tisíc automobilov. Počet vyrobených vozidiel je tak o 1,1 % vyšší ako v predchádzajúcom roku. Aké ambície máte v tomto smere tento rok? Od čoho sa bude počet vyrobených automobilov odvíjať?

V tomto roku máme v pláne čo najefektívnejšie využiť výrobnú kapacitu závodu produkciou súčasných modelov – Sportage a Ceed v štyroch karosárskych verziách. Výrobný plán na rok 2023 je ešte ambicióznejší ako v minulom roku. Výsledok však bude závisieť od reálnej situácie na trhu a môže byť negatívne ovplyvnený dostupnosťou dielov.

Nárast vo výrobe v roku 2022 bol podporený úspechmi značky Kia v Európe, ako aj predstavením nových špecifikácií aktuálnych modelov. Viac ako polovicu vyrobených automobilov za minulý rok pritom tvorila piata generácia modelu Sportage. Zostávajúcu časť tvorili štyri karosárske verzie modelu Ceed. Čím sú tieto vozidlá výnimočné?

Oba modely sú veľmi úspešné. V minulom roku bol model Ceed najpredávanejším modelom značky Kia v Európe a hneď na druhom mieste ho nasledoval model Sportage. Zákazníkov určite oslovila aj plug-in hybridná verzia, ktorej výrobu sme spustili začiatkom minulého roka. Medzi najpopulárnejšie karosárske verzie modelu Ceed patrí XCeed, ktorý na jeseň prešiel produktovým vylepšením. Prináša atraktívny a moderný dizajn s novými LED svetlami, dizajnom prednej masky, diskami, množstvom technických vylepšení v interiéri, a zároveň tiež tri nové farby karosérie a špeciálnu GT Line verziu.

Ako ste spomínali, do vášho výrobného portfólia vlani pribudla aj plug-in hybridná verzia modelu Sportage. Približne 30 % u vás vyprodukovaných vozidiel bolo elektrifikovaných (HEV, PHEV). Sú toto trendy, ktoré v súčasnosti preferujú vaši zákazníci? A kde majú v tom celom svoje miesto nové technológie Priemyslu 4.0?

Počet elektrifikovaných vozidiel, ktoré v našom závode vyrábame, každý rok stúpa. Ide o trend, ktorý je možné sledovať v celej Európe. Elektrifikácia je veľká zmena. Mení sa veľa – organizácia, pracovné metódy, a s tým spojená odborná príprava.

Z úspechov spoločnosti Kia Slovakia, s.r.o., ťažia aj vaši zamestnanci. Koncom minulého roka ste sa s odborovou organizáciou ZO OZ KOVO Kia dohodli na znení nového dodatku ku Kolektívnej zmluve. Čo prinesie vašim pracovníkom?

Výrobným zamestnancom zaručí dohoda nárast tarifných miezd o 130 eur v roku 2023, 110 eur v roku 2024 a 120 eur v roku 2025. Administratívni zamestnanci si v každom roku prilepšia v priemere o 7 %. Okrem nárastu tarifných miezd spoločnosť Kia Slovakia tento rok už vyplatila svojim zamestnancom mimoriadny bonus vo výške 1300 eur.

Vlani v lete sa vo vašom závode uskutočnila generačná obmena 40 robotov na karosárni. Redukciu fyzicky náročnej práce a zvýšenie presnosti nanášania tmelu priniesla zasa inštalácia siedmych nových robotov na lakovni. Kam budú vaše investície smerovať v najbližšom období?

Viaceré investície v tomto roku budú pokračovaním projektov začatých v tom minulom. V karosárni budeme pokračovať v generačnej výmene robotov a v lakovni plánujeme inštaláciu ďalších tmeliacich robotov, najmä z dôvodu eliminácie fyzicky náročnej práce.

Koncom januára ste na pôde Žilinskej univerzity v Žiline podpísali spoločné memorandum s rektorom univerzity. Obe strany sa podpisom rozhodli formalizovať vzájomne výhodnú dohodu o vzdelávaní, vede, spolupráci a výskumných aktivitách. V čom konkrétne bude táto spolupráca spočívať?

Okrem vzájomných konzultácií medzi odborníkmi oboch strán má za účel aj uľahčenie výskumnej, vývojovej a ďalšej tvorivej činnosti študentov pri vypracovávaní bakalárskych, diplomových a doktorandských prác. Kia Slovakia umožní takisto bezplatné stáže, prax alebo aj platené štipendiá pre študentov Žilinskej univerzity v Žiline.

Od roku 2016 aktívne rozvíjate aj spoluprácu so strednými školami. V rámci duálneho vzdelávania ponúkate študentom kontinuálny rozvoj s dlhodobým zameraním na najnovšie trendy. Kam vás duálne vzdelávanie posunulo a aké ovocie doteraz prinieslo obom stranám?

Efektívna a produktívna spolupráca medzi spoločnosťou Kia Slovakia a strednými školami znamená rozvoj študentov s dlhodobým zameraním na najnovšie trendy. Ide o zosúladenie výučby v školách a v spoločnosti Kia Slovakia zameranej na praktické vzdelávanie. Duálne vzdelávanie vníma Kia Slovakia ako dôležitý krok k úspešnému uplatneniu absolventov a získavaniu kvalitných zamestnancov. Od roku 2016 bolo prijatých 168 talentovaných študentov, ktorí praktické skúsenosti získali priamo v priemyselnej výrobe. Tieto zručnosti im umožňujú nájsť si po ukončení štúdia prácu v oblasti automobilového priemyslu.

Kam by sa mala vaša spoločnosť uberať? V ktorej oblasti vidíte najväčšiu príležitosť na jej rast? Aké plány máte do najbližšieho obdobia?

V posledných rokoch sme si uvedomili, že kríza je príležitosť. Kľúčové posolstvo celej našej automobilovej skupiny v tomto roku je „Posilňujme dôveru prijímaním výziev a meňme veci proaktívne s pozitívnym nastavením mysle“.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...