1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Honeywell Safety Products Slovakia, s.r.o.

Honeywell safety products 17Život sebe i druhým

Hoci základom každej spoločnosti je jej personálny substrát, aktívna participácia zamestnancov na tvorbe korporátnej identity spoločnosti nebýva samozrejmosťou. Partizánska firma Honeywell Safety Products Slovakia, s.r.o., je v tomto výnimkou. Nedávno ponúkla svojim zamestnancom možnosť vytvoriť motto firmy.

Pracovníci vymysleli viacero návrhov, spomedzi ktorých vybrali motto: Život sebe i druhým. Táto voľba dokazuje, že zamestnanci nevnímajú svoju prácu len ako zdroj príjmu, ale vidia v nej svoje poslanie.

Prioritou spoločnosti je, aby každý zo zamestnancov prišiel z práce domov zdravý, vrátane pracovníkov Honeywell Safety Products Slovakia. Snahu firmy o čo najvyššiu pracovnú bezpečnosť ocenil aj Národný inšpektorát práce udelením titulu „Bezpečný podnik“, ktorým sa môže pochváliť len 35 spoločností na celom Slovensku. Ďalšie podrobnosti o firme, ktorej hlavnou úlohou je ochrana života a zdravia pracovníkov, nám v rozhovore priblížil jej generálny riaditeľ Štefan Hanus.

Spoločnosť Honeywell Safety Products Slovakia, s.r.o., je súčasťou globálnej skupiny Honeywell. Čo vám ponúka toto medzinárodné zázemie?

To, že sme súčasťou silnej nadnárodnej skupiny, nám dáva stabilitu a istotu. Dokážeme reagovať na turbulencie na trhu a vieme ustáť aj ťažké chvíle. Vďaka tomuto zázemiu počas krízy v rokoch 2008 – 2009 Honeywell ako jedna z mála firiem nemusela prepúšťať a udržala si pôvodný počet zamestnancov. Medzinárodné zloženie skupiny Honeywell takisto ponúka talentovaným a motivovaným zamestnancom príležitosť neustáleho kariérneho rastu.

Môžete nám priblížiť výrobný sortiment vašej spoločnosti?

Sme najväčšia a jediná firma Honeywell v Európe, ktorá vyrába všetky ochranné osobné pracovné pomôcky. Naším sortimentom chránime človeka od hlavy až po päty: vyrábame pracovnú obuv, oblečenie, bezpečnostné postroje, pletené rukavice, kovové rukavice pre mäsiarov, pomôcky zamerané na ochranu tváre, či už okuliare, ochranné štíty alebo zváracie masky, respirátory slúžiace na ochranu dýchacích ciest, stavbárske prilby. Výrobu našich produktov vnímame veľmi emočne, ako naše poslanie, pretože to, čo ponúkame, nie sú len ochranné pracovné prostriedky, ale nástroje na ochranu zdravia a života.

Ako vnímate aktuálny stav bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci?

Každých 15 sekúnd na svete zomrie v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby jeden človek a každý rok je v dôsledku práce nahlásených 160 miliónov nových prípadov ochorení. Táto štatistika je hrozivá. Poslaním Honey-well je prispievať k znižovaniu počtu pracovných úrazov či ochorení z choroby. Zodpovedáme za milióny mužov a žien na celom svete, ktorí sa každý deň spoliehajú na naše ochranné pomôcky. Keď vyrábame ochranné okuliare, dávame naše slovo laborantovi, že bude môcť večer prečítať svojim deťom rozprávku na dobrú noc. Keď zhotovujeme bezpečnostné postroje, dávame naše slovo stavbárovi, že bude môcť ísť cez víkend na prechádzku do prírody. Nešijeme len ochranné rukavice, ale dávame naše slovo obrábačovi kovov, že bude cítiť partnerkinu dlaň vo svojej dlani. Preto sme v spoločnosti Honeywell spojili tie najuznávanejšie značky ochranných pracovných prostriedkov na svete, aby sme mohli toto slovo dodržať. Pretože si uvedomujeme, že každému jednému z nás bolo zverené čosi veľmi dôležité: my chránime život a zdravie.

Kto sú hlavní odberatelia vašej produkcie?

Politikou Honeywell je vyrábať výrobky priamo v mieste ich odbytu. Preto 95 % našej produkcie zostáva na starom kontinente, ale dodávame aj do Ázie, Austrálie a Ameriky. Naše výrobky spĺňajú certifikačné požiadavky nielen podľa európskych štandardov, ale tiež podľa austrálskych a amerických noriem.

V roku 2015 sa vám zvýšili tržby o 9 % na 26,39 milióna eur. Čo stojí za týmto nárastom?

Spoločnosť Honeywell Safety Products Slovakia je strategickým závodom v Európe. Naša výroba rastie každý rok, či už v dôsledku transferov produkcií zo západnej Európy, ale aj v súvislosti s novými typmi výrobkov, ktoré v našom závode nielen vyrábame, ale takisto sa podieľame na ich vývoji. Aktívne sme participovali na vývoji produktu s názvom DURAHOIST, ktorý slúži pri spúšťaní ľudí do stiesnených priestorov. Plánujeme obnoviť aj výrobky zamerané na ochranu dýchacích ciest. Tento rok začíname s výrobou novej kolekcie respirátorov. Aj tieto nové produkty sa určite premietnu do celkových tržieb našej spoločnosti.

Plánujete v blízkej budúcnosti investovať aj do nových technológií?

Hlavné investície našej spoločnosti smerujú do výroby, obnovy strojov a implementácie nových technológií. Obnovili sme vstrekovacie stroje DESMA v hodnote 2 milióny eur a rozšírili našu výrobu o novú technológiu nástreku podošvy z termoplastického polyuretánu. Obstarali sme nové šijacie stroje za 200-tisíc eur a plánujeme ďalšie investície do strojov v objeme 300-tisíc eur. Investujeme aj do pracovného prostredia našich zamestnancov – prerobili sme infraštruktúru, sociálne zariadenia a šatne, zhotovili nový prístrešok pre bicykle, zaviedli LED osvetlenia do celej firmy, keďže myslíme aj na naše životné prostredie, a takýmto spôsobom chceme prispieť k znižovaniu skleníkových plynov.

Skupina Honeywell zamestnáva na celom svete 132-tisíc pracovníkov. Aká je vaša personálna politika na Slovensku?

Priamo v našom závode v Partizánskom pracuje 650 zamestnancov, no okrem toho nepriamo zabezpečujeme prácu aj ďalším 150 ľuďom, a to prostredníctvom spolupráce s firmami v okolí, ktoré podľa sezóny pre nás vyrábajú rôzne polotovary či hotové výrobky. V priebehu uplynulých dvoch rokov sme prijali niekoľko významných rozhodnutí dlhodobého charakteru týkajúcich sa personálnej politiky. Do zvýšenia platov našich zamestnancov sme investovali viac ako 700-tisíc eur a zároveň sme menili spôsob odmeňovania zamestnancov tak, že už nie sú platení osobitne za každý výrobok, ale výška ich mzdy závisí od počtu odpracovaných hodín a od bonusov. Táto zmena odmeňovania sa premietla do navýšenia základnej mzdy o 15 %. Podstatná časť zdrojov zo zvýšenej produktivity smeruje do zvyšovania mzdy našich zamestnancov. Sústredíme sa aj na hodnotenie individuálneho výkonu. Zamestnancom umožňujeme kariérny rast na všetkých pozíciách.

Spolupracujete tiež so strednými či vysokými školami pri profilovaní absolventov?

V rámci Honeywell programu podpory absolventov vysokých škôl sme vlani otvorili niekoľko pozícií. Aktuálne sme v štádiu výberu vhodných kandidátov na obsadenie uvedených miest spomedzi prihlásených absolventov. Tento program nám umožňuje výchovu zamestnancov s potrebnými zručnosťami, ktorí budú zároveň poznať našu firemnú kultúru.

Aké ciele si v spoločnosti kladiete do ďalšieho obdobia?

Našou snahou nie je ani dobiehať, ani držať krok s konkurenciou, my chceme byť dlhodobým lídrom v našom segmente. To je jedinou zárukou konkurenčnej výhody a udržateľných výsledkov pre spoločnosť ako takú, jej zamestnancov, akcionárov, ako aj jej partnerov. A táto cesta vedie iba cez proces neustáleho zlepšovania a inovácií. A spoločnosť Honeywell má silnú vôľu a motiváciu neustále sa zlepšovať a inovovať svoje výrobné procesy. Nuž, a kde je vôľa, tam je aj cesta.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...