1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

CHEMOSVIT, a.s.

Chemosvit 3 14Najväčší výrobca drsných BOPP fólií na svete

Spoločnosť CHEMOSVIT, a.s., je doma a v Európe známa predovšetkým obalovými fóliami, ktorých výroba má vo Svite veľmi bohatú tradíciu. Spektrum činností a produktov tejto spoločnosti je však oveľa širšie. Úspechy žne nielen vďaka obalovým fóliám na európskych trhoch, ale postupne sa dostala aj na špicu v hi-tech oblasti úzko špecializovanej výroby kondenzátorových fólií.

Generálny manažér spoločnosti, Ing. Jaroslav Mervart, nám v rozhovore priblížil doterajšie úspechy skupiny CHEMOSVIT, a.s., a tiež jej víziu do ďalšieho obdobia.

Aké nové projekty a investície sa vám podarilo uskutočniť v uplynulom období?

Priebežne sa snažíme investovať a rozvíjať všetky druhy výrob. Segment obalových fólií je budovaný postupne v jednotlivých etapách, čo je dané požiadavkami trhu. Snažíme sa udržiavať vysoký štandard tlače, a preto práve tam smerujú naše najväčšie investície v podobe obnovy strojového parku a technológií. V oblasti hĺbkotlače sme na konci roku 2012 uviedli do prevádzky úplne nový 11-farebníkový hĺbkotlačový stroj s veľmi vysokými pracovnými rýchlosťami a vysokým stupňom kontroly všetkých parametrov. Pre dobrú potlač je však nevyhnutné mať aj dobre pripravené tlačové formy, preto máme vlastnú prípravu tlače, disponujeme aj moderným gravírovacím zariadením, laserovým osvitom a pod. V oblasti fólií investujeme do modernizácie 8 až 10 miliónov eur ročne, čo predstavuje približne 10 % z obratu v tomto segmente. K našim obchodným partnerom patria takmer všetky najvýznamnejšie nadnárodné spoločnosti pôsobiace v oblasti cukroviniek, keksov, ale aj hygienických potrieb, ako sú napríklad papierové obrúsky, toaletný papier a pod.

Veľmi dôležité sú však investície aj do vzdelávania našich pracovníkov. Minulý rok sme uviedli do praxe novú službu s názvom Zákaznícke tímy. Jej podstata spočíva v prepojení pracovníkov z výroby s komerčnými a hospodárskymi riadiacimi pracovníkmi, so zámerom čo najlepšie plniť individuálne požiadavky a očakávania zákazníkov. Tieto tímy sú vzájomne prepojené s našimi partnermi a spolu úspešne riešia otázky znižovania nákladov, kvality a iných dôležitých oblastí. Môžeme to považovať za prelom v našej organizačnej štruktúre a dobrý trend aj do budúcna, o čom svedčia pozitívne výsledky v praxi. O dobrom smerovaní našej spoločnosti svedčí aj nedávno získané ocenenie Národná cena za kvalitu 2013, ktoré si veľmi vážime.

Ktoré z odvetví vašej spoločnosti sa momentálne javí ako najprosperujúcejšie a ktoré bude pravdepodobne vašou nosnou činnosťou aj v budúcnosti?

Našou najväčšou spoločnosťou je CHEMOSVIT FOLIE, a.s., ktorá má 950 zamestnancov a zaoberá sa výrobou a zušľachtením obalových materiálov. Jej činnosť je historicky daná a vychádza z pôvodnej výroby celofánu a neskoršej výroby polypropylénových fólií. Dnes táto spoločnosť zastrešuje komplexné činnosti počínajúc spracovaním grafického návrhu, pokračujúc prípravou tlačových foriem, extruziou niekoľkých základných typov fólií a následne zušľachťovacou časťou – potlačou v podobe flexotlače a hĺbkotlače, spájaním, laminovaním, kašírovaním a rezaním fólií. Takto pripravené fólie v podobe kotúčov sú dodávané našim zákazníkom, prípadne môžu byť ešte finalizované v podobe vreciek.

Spoločnosť CHEMOSVIT FIBROCHEM, a.s., sa zaoberá výrobou polypropylénového hodvábu, ktorá má u nás takisto bohatú tradíciu. S viskózovým hodvábom sme začínali pred 80 rokmi. Nadväzne na to bola viskóza využitá na výrobu prvej fólie – celofánu. Tradícia výroby hodvábu v našom podniku pretrváva až dodnes v podobe polypropylénového hodvábu s využitím najnovších technológií.

V širokom portfóliu vašich produktov je aj výroba špecializovaných vlákien. Ako sa vám darí konkurovať nízkym cenám dovozu z Číny a iných ázijských krajín?

Dcérska spoločnosť CHEMOSVIT FIBROCHEM sa zaoberá výrobou nekonečných multifilamentných polypropylénových vlákien použiteľných pre technológie pletenia, tkania a pre technické účely. Sme dodávateľom týchto vlákien pre textilné spoločnosti. Spoločnosť je zameraná na produkciu maloobjemových zákaziek v špecialitách, nie komodít. Strojnotechnologické zariadenia boli cielene zadovažované na flexibilnú produkciu, ktorá je našou konkurenčnou výhodou, čím sa zásadným spôsobom líšime od konkurencie Ďalekého východu.

CHEMOSVIT FIBROCHEM je aj predajcom termobielizne a termoponožiek pod značkami Prolen® a Svitoni®. Aké sú najnovšie trendy v tejto oblasti?

Termobielizeň z našich vlákien, ktorá je z produkcie našich partnerov, je možné si zaobstarať v dvoch našich prieskumných predajniach. Tie prevádzkujeme s cieľom zistiť a verifikovať úžitkové parametre výrobkov. Súčasťou výrobných kapacít sú aj ponožkovacie pletacie stroje s ročným objemom približne milión párov. Konštrukcia výrobkov je cielená na potvrdenie špeciálnych vlastností polypropylénových vlákien Prolen®, ktoré sa využívajú v kombinácii s ostatnými vláknami, ako sú napríklad bavlna, vlna, polyamid, elastany, bambusové vlákna a pod. Konštrukcia pleteniny má využiť špecifické vlastnosti vlákna Prolen® hlavne na transport vlhkosti od povrchu ľudského tela do vonkajších vrstiev, a tým zabezpečiť suchý povrch a reguláciu povrchovej teploty.

Naše vlákna spĺňajú aj kritériá normy bluesign®. Tento systém na jednej strane predpokladá využitie surovín a zdrojov pre prírodu prijateľným spôsobom, na druhej strane garantuje, že hotové produkty spĺňajú najnáročnejšie environmentálne kritériá a sú pre zdravie človeka neškodné, použiteľné aj pre styk s detskou pokožkou. Spoločnosť CHEMOSVIT FIBROCHEM je systémovým partnerom a v súčasnosti je v procese certifikácie produktu Prolen®.

O úspechu vašich špecializovaných vlákien svedčí aj ich použitie v produktoch mnohých svetových značiek, ako je napríklad H&M. S akými inými renomovanými spoločnosťami spolupracujete?

Naše produkty sú využívané výrobnými spoločnosťami, ktoré vyrábajú pre svetové značky Helly Hansen, The North Face, Loeffler, Armani, Hummel, Calzedonia, Diadora a ďalšie. Mnohí naši zákazníci, ktorí sú obsluhovaní cez distribútorské siete, resp. cez agentov, dodávajú naše vlákno pre ďalšie spoločnosti, kde je Prolen ako bezmenná značka, čo je priestor na zviditeľnenie obchodnej značky Prolen®.

Nedávno vaša ďalšia významná spoločnosť TERICHEM, a.s., člen skupiny Tervakoski Films, spustila novú linku na výrobu tenkých elektrofólií. V čom spočíva výnimočnosť tohto kroku?

Tervakoski Films Group má od roku 2010 svoje obchodné sídlo vo Svite. TERICHEM má v súčasnosti dve dcérske spoločnosti: Terichem Tervakoski vo Fínsku a Terichem Luck na Ukrajine. TERICHEM vyrába dve skupiny výrobkov: BOPP elektrofólie predávané pod značkou „Tervakoski film“ a špeciálne obalové BOPP fólie predávané pod značkou „Terichem“. Elektrofólie sa vyrábajú vo všetkých troch závodoch a obalové fólie v závodoch vo Svite a v Lucku. Spoločnosť v súčasnosti vlastní tri najmodernejšie linky na výrobu kondenzátorových fólií v Európe. Prvá bola inštalovaná začiatkom roka 1987 v Tervakoski, druhá v roku 1989 vo Svite a posledná, najnovšia, takisto vo Svite. Spolu má skupina päť liniek na výrobu BOPP elektrofólií.

Nová linka znamená pre TERICHEM veľký krok vpred v oblasti objemov, inteligentných sietí a hybridných aplikácií. V oblasti výroby drsných BOPP fólií na výrobu impregnovaných vysokonapäťových aplikácií sme najväčším výrobcom na svete. A v Európe aj jedinou skupinou, ktorá má v oblasti elektrofólií také ďalekosiahle plány do budúcnosti. Okrem novej linky Brückner sme v tomto období investovali aj do novej linky na výrobu metalizovaných fólií. Veľa pozornosti venujeme životnému prostrediu a zlepšovaniu pracovných a technologických podmienok výroby. Silnou stránkou spoločnosti Tervakoski Films Group je tradícia mnohoročnej spolupráce s partnermi, dlhodobé výrobné programy, flexibilita, rýchle reagovanie na potreby našich zákazníkov a stála zamestnanecká základňa schopná spolupracovať a podieľať sa na riešení trhových otázok a na vývoji nových výrobkov.

TERICHEM je firma mladých ambicióznych ľudí, ktorí preberajú skúsenosti a zručnosti starších zamestnancov so spoločným cieľom – realizovať nové projekty a posilňovať reputáciu značky Tervakoski film. O úspešnom pôsobení našej spoločnosti svedčí aj ďalšie významné ocenenie z októbra 2013, ktorým je prestížna cena Dodávateľ najkvalitnejších výrobkov firmy ABB, poprednej globálnej spoločnosti pôsobiacej v oblasti energetiky a automatizácie.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...