1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

CEMMAC, a.s.

CEMMAC 1 14Úspešní v tvrdom biznise

Spoločnosť CEMMAC, a.s., z Horného Srnia pôsobí v oblasti stavebníctva a výroby cementu už desiatky rokov a za ten čas si vybudovala stabilnú pozíciu na našom trhu. Nepriaznivá situácia v slovenskom stavebníctve a tvrdé konkurenčné prostredie v tomto odvetví kladú nové výzvy do riadenia tohto podniku.

O spoločnosti CEMMAC a jej fungovaní sme sa zhovárali s jej generálnym riaditeľom, Ing. Martinom Kebískom, MBA.

Kam siahajú korene cementárenskej výroby v Hornom Srní a akým vývojom prešla vaša spoločnosť CEMMAC od svojho vzniku?

V roku 1929 bola postavená cementáreň v Hornom Srní v jej prvej podobe, s jednou šachtovou pecou o kapacite 100 ton slinku denne. Postupne sa cementáreň rozrastala o ďalšie objekty. V roku 1959 začala rekonštrukcia za účelom zmodernizovania prevádzky a zvýšenia kapacity výroby slinku. V roku 1992 vznikla akciová spoločnosť CEMMAC a jej majoritným akcionárom sa stal pán Maculan z Viedne, ktorý bol v tom čase aj majiteľ stavebného rakúskeho holdingu. V roku 1996 došlo k odpredaniu firmy ďalšiemu rakúskemu podnikateľovi a ako sa ukázalo neskôr, príchod nového majoritného akcionára (v danom čase spoločnosti Asamer & Hufnagl Baustoffholding Wien) znamenal rozhodujúci obrat pre rozvoj cementárne v Hornom Srní. Pre CEMMAC priniesol tento krok prechod od zastaranej technológie výroby slinku na šachtových peciach k najmodernejšej technológii, ktorá predstavuje svetovú špičku. Rekonštrukciou prešli zariadenia na ťažbu, respektíve drvenie suroviny, až po cementovú mlynicu a zariadenia na výrobu finálneho produktu.

Hlavnou činnosťou vašej spoločnosti je výroba cementu. Aké druhy cementu vyrábate a na čo sú určené?

Okrem čistého portlandského cementu vyrábame aj zmesné cementy, t.j. s prísadami vysokopecnej trosky alebo popolčeka. Jedná sa o nasledovné druhy cementov: CEM II/B-M (S-V) 32,5 R, CEM II/B-S32,5 R, CEM II/B-S 32,5 R DZ, CEM I 42,5 R, CEM II/A-S 42,5 R a CEM II/B-M (S-V) 42,5 N. Tieto produkty reprezentujú najpoužívanejšie cementy na výrobu betónu, rôznych druhov mált, ako aj ďalších produktov na báze cementu. V prípade špeciálnych požiadaviek zo strany našich zákazníkov sme pripravení vyrobiť aj iné druhy cementu podľa ich zadania, vrátane zabezpečenia certifikácie.

V čom sa vaše produkty odlišujú od konkurenčných výrobcov a aká je ich kvalita z pohľadu predpísaných noriem?

Naša spoločnosť ponúka možnosť odberu cementu 7 dní v týždni a 24 hodín denne v prípade, že zabezpečujeme dopravu dodávky „just in time“. Takisto poskytujeme našim zákazníkom technické poradenstvo v oblasti receptúr, respektíve použitia vhodného druhu cementu na konkrétny účel. V neposlednom rade je to promptné reagovanie na každú požiadavku alebo pripomienku nášho zákazníka a seriózne správanie sa nielen pracovníkov obchodného úseku, ale aj celej spoločnosti. Kvalita našich cementov vysoko prekračuje normované parametre, pričom skutočné pevnosti sú o jednu triedu vyššie, ako požaduje norma. Ale to sa týka prakticky všetkých výrobcov cementu na trhu.

Výrobcovia cementov musia spĺňať požiadavky noriem, ktoré predpisujú kvalitatívne parametre pre vyrábané cementy. Musím povedať, že všetci výrobcovia cementov výrazne prekračujú požiadavky, napr. na pevnosť cementov, a dá sa povedať, že sme si naučili našich zákazníkov na cementy, ktoré spĺňajú o triedu vyššie parametre. Aj to svedčí o tom, aké tvrdé je momentálne konkurenčné prostredie v našom segmente. Diferenciácia medzi jednotlivými výrobcami cementov je len v marketingovej činnosti, resp. v brandingu ich produktov. A to je práve oblasť, na ktorú obraciame v blízkej budúcnosti našu pozornosť. Hlavným cieľom je v priebehu nasledujúceho roka pripraviť projekt, ktorý bude zameraný na posilnenie povedomia našich produktov u zákazníkov.

Podnik CEMMAC pôsobí v Hornom Srní, kde vykonávate aj ťažbu. Tá, ako aj následné spracovanie, môže mať veľký vplyv na životné prostredie. Akým spôsobom sa snažíte predchádzať negatívnym dopadom vašej činnosti?

CEMMAC má vypracovaný generálny plán rekultivácie dobývacieho priestoru, ktorý pozostáva z piatich etáp počas obdobia 2011 – 2050. Súčasťou tohto plánu sú konkrétne úlohy, ktoré sa musia v rámci tejto oblasti zabezpečiť, vrátane vyčíslenia finančných nákladov potrebných na splnenie týchto úloh. Generálny plán rekultivácie upravuje postup ťažobných prác, spôsob uloženia ílovcov na depóniu a postup technickej (úprava svahov a terénov), ako aj biologickej (zalesnenie a zatrávnenie územia po vyťažení suroviny) rekultivácie.

Čo sa týka emisií vypúšťaných do ovzdušia, trvalo dodržiavame všetky limity stanovené inšpekčnými orgánmi Slovenskej republiky. Paradoxne cementárne, ktoré využívajú alternatívne palivá, musia spĺňať prísnejšie limity na emisie NOx (800 mg/m3) ako tie, ktoré ich nevyužívajú (1 200 mg/m3). Od roku 2016 nadobudne platnosť nová norma, ktorá tieto limity ešte viac sprísňuje až na hodnotu 500 mg/m3. V rámci investovania do nových technológií môžeme konštatovať, že naša cementáreň je pripravená dodržiavať tieto hodnoty už v tomto období.

Ďalší benefit pre eliminovanie negatívneho zaťaženia životného prostredia vidím aj v zhodnocovaní odpadov. Prispôsobili sme sa celosvetovému trendu znižovania nákladov na výpal slinku používaním alternatívnych palív, čím sa rozumejú palivá na báze odpadov, napríklad opotrebovaných pneumatík, textilu, papiera, plastov, použitých olejov a pod. Technológia výrobného procesu v cementárskej peci totiž umožňuje nielen využiť ich energetický potenciál, ale do slinku naviazať aj zvyšky procesu (teplo a časti kovov, ktoré sa naviažu na štruktúru slinku), teda zlikvidovať odpad prakticky bezodpadovou technológiou. Používaním alternatívnych palív šetríme neobnoviteľné zdroje energie ako sú plyn alebo uhlie, a zároveň pomáhame chrániť životné prostredie, keďže nespálený odpad by skončil na skládkach. Pri rozhodovaní o tom, ktoré alternatívne palivá sa budú používať sme brali do úvahy ako najdôležitejšie kritérium to, že ich spaľovaním sa nesmie negatívne ovplyvniť okolité prostredie závodu a vlastné pracovné prostredie zamestnancov. Súčasťou tejto technológie je aj automatický monitorovací systém, ktorý sleduje úlet škodlivín do ovzdušia.

Ktoré významné spoločnosti patria medzi vašich najväčších zákazníkov? Dodávate vaše produkty aj do zahraničia?

Čo sa týka exportu našich produktov do okolitých krajín, jeho podiel predstavuje momentálne asi 50 % z celkového predaja cementov. Dodávame do všetkých okolitých krajín okrem Ukrajiny. Najväčšie objemy sú určené pre rakúsky a maďarský trh. Medzi našich najväčších zákazníkov patria firmy ako Stavmat IN, ALAS Bratislava alebo VION Zlaté Moravce. Minulý rok sa nám podarilo presadiť aj v takých spoločnostiach, ako je Semmelrock či KNAUF Insulation. 

Pre ďalší rozvoj spoločnosti je určite dôležitá neustála modernizácia a zvyšovanie kvality. Pristúpili ste z tohto pohľadu za uplynulé obdobie k väčším investíciám do technológií?

V poslednom období je naša činnosť zameraná predovšetkým na zvýšenie efektívnosti výroby cementu, minimalizovanie výrobných nákladov a v neposlednom rade na investície do ochrany životného prostredia. Tomuto trendu sú prispôsobené aj investície do technologických zariadení. Ide o investície, ktoré sa vyznačujú veľmi rýchlou návratnosťou alebo pozitívnym vplyvom na okolité prostredie. Doterajšími najvýznamnejšími investíciami boli:
- Rekonštrukcia chladiča slinku – zameraná hlavne na zvýšenie kvality slinku a úsporu mernej spotreby elektrickej energie;
- Zníženie emisií NOx – touto investíciou sme schopní dodržiavať sprísnené požiadavky na emisie NOx vyplývajúce z európskej legislatívy;
- Dávkovanie alternatívnych palív do výmenníka – investičná akcia zameraná na zvýšenie podielu alternatívnych palív pri výpale slinku.

Podarilo sa nám zvýšiť podiel alternatívnych palív zo 40 % na 55 %, čo prispelo k šetreniu neobnoviteľných prírodných zdrojov (uhlie, plyn) a zároveň k likvidácii odpadov. Okrem vyššej efektívnosti výroby a zvýšenia kvality výrobkov prispeli tieto investície aj k výraznému zníženiu negatívnych účinkov na životné prostredie.

Aký vplyv má na vašu činnosť súčasný útlm v stavebnej činnosti? Ako vidíte v tejto súvislosti ďalší vývoj v slovenskom stavebníctve a aké sú vaše vyhliadky do budúcnosti?

V dôsledku negatívneho vývoja v slovenskom stavebníctve bola naša spoločnosť nútená prijať opatrenia zamerané hlavne na zvýšenie efektívnosti výroby. Týkalo sa to predovšetkým znižovania výrobných nákladov, organizácie výroby, zbavovania sa všetkých neefektívnych činností a boli sme nútení redukovať aj počet zamestnancov. V súčasnosti zamestnávame 190 pracovníkov. Nedávno sme ukončili proces tzv. zoštíhľovania firmy a môžem povedať, že firma je schopná udržať svoju konkurencieschopnosť na trhu predaja cementu.

Situácia v oblasti stavebníctva je na Slovensku od roku 2009 stále poznačená neustálym poklesom stavebnej výroby. V roku 2012 sa výška našich tržieb blížila k úrovni 30 miliónov eur. Napriek miernemu optimizmu na konci roku 2012 nepredpokladáme zlepšenie situácie ani v súčasnosti. Je to spôsobené hlavne neustálym naťahovaním tendrov v oblasti infraštruktúry.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...