1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Branson Ultrasonics, a.s.

Branson Ultrasonics 16Ambíciou je ostať lídrom na trhu

Spoločnosť Branson Ultrasonics ponúka technológie a riešenia na zváranie a spájanie plastov a neželezných kovov. V tomto segmente patrí medzi priemyselných lídrov. Firma z Nového Mesta nad Váhom má za sebou ekonomicky úspešný rok 2018 a v tomto roku stále rastie, hlavne v regióne strednej a východnej Európy. Podniku sa darí aj vďaka tomu, že diverzifikuje svoje portfólio a zákazníkov. Ako konštatuje riaditeľ divízie Branson a predseda predstavenstva Mgr. Branislav Moško, „chceme byť najlepšou voľbou pre budúcich aj terajších zamestnancov, a chceme zostať dôležitou súčasťou nášho koncernu.“

Ste súčasťou amerického koncernu Emerson. Aké je vaše postavenie v rámci tejto nadnárodnej spoločnosti?

Ako súčasť veľkého koncernu máme prístup k novým technológiám a spolupracujeme s vývojovými tímami po celom svete. Emerson je veľmi silná etablovaná značka, úspešná na trhu, a Branson veľmi dobre zapadá do jej portfólia. Za 25 rokov sme ukázali, že sme platným hráčom v rámci koncernu a dôkazom toho je aj presun mnohých zodpovedností na Slovensko – výskumno-vývojové oddelenie, aplikačné oddelenie, nedávno sa na Slovensko prisťahoval projektový manažment a inžiniering v rámci Európy, a takisto sme prevzali finančné oddelenie a podporu zákazníkov. Naša situácia v Skupine je mimoriadne dobrá.

V druhej polovici roku 2019 očakávate spomalenie výroby. Čo to bude znamenať pre vaše produktové portfólio?

Naše ultrazvukové a neultrazvukové technológie sú rozdelené veľmi rovnomerne, majú podiel približne po 50 %. V rámci ultrazvukových sú to technológie vibračného zvárania, laserového zvárania a infračerveného zvárania. Necelú polovicu produkcie realizujeme pre automotive, zvyšok predstavujú ostatné segmenty. Ale v súčasnosti podiel automotive klesá, tak to budeme vyvažovať ostatnými segmentmi. Napríklad baliaci, textilný, potravinársky priemysel – výrobky do domácnosti. Veľký potenciál vidíme v medicínskej oblasti. Naša výhoda je v tom, že vieme ponúknuť široké portfólio. Nemáme jeden nosný segment alebo jednu technológiu.

Kam smeruje vaša produkcia?

Naše aktivity môžeme rozdeliť do dvoch oblastí: Branson na Slovensku manažuje strednú a východnú Európu z pohľadu predaja, biznisu a starostlivosti o zákazníkov. Okrem toho máme jediný výrobný závod v Európe, ktorý vyrába technológie pre celú Európu a čiastočne aj pre svet. Asi 10 % našej produkcie zostáva na Slovensku. Až 90 % sa exportuje, z toho asi 15 % ide do Ázie a Ameriky, zvyšok ostáva v Európe. Najväčším trhom je Nemecko, ďalej Taliansko, Španielsko, Francúzsko a Veľká Británia. Mimo Európu spomeniem USA, Mexiko, Čínu, Japonsko a Kóreu.

V Novom Meste nad Váhom máte kvalitné vývojové oddelenie aj s aplikačným laboratóriom. Koľko ľudí tam pracuje a čomu sa venujú?

V posledných troch – štyroch rokoch naše oddelenie hralo prím pri vývoji neultrazvukových častí a náš vývojový tím zastrešoval vývoj nového portfólia vibračného, infračerveného a laserového zvárania. Vývoj celého nového portfólia manažovali naši ľudia. Samozrejme, neboli tam len Slováci, ale hlavný manažment bol u nás na Slovensku. Vo firme pracuje 310 pracovníkov. Vo vývojovom oddelení je momentálne 20 pracovníkov, ale keď sa bavíme o všetkých inžinierskych pozíciách, pracuje u nás viac ako 120 inžinierov. Teda tretina firmy sú inžinieri na rôznych pozíciách.

Do výrobných technológií ste investovali nemalé zdroje. Na čo boli investície zamerané?

Inovovali sme náš park, hlavne obrábacie centrá, ale nie je to len o výrobných technológiách. Významne sme inovovali naše softvérové vybavenie, vďaka ktorému vieme poskytnúť našim zákazníkom lepšie štúdie uskutočniteľnosti. To znamená, že dokážeme oveľa presnejšie definovať, ako sa budú zákaznícke diely správať pri zváraní, spájaní, vieme ukázať na nedostatky a na základe toho navrhnúť vylepšenia dizajnu, materiálu alebo technológie spájania. Nové softvérové technológie využívame aj pri vývoji našich produktov. To znamená, že vývoj sa na začiatku matematicky modeluje a na základe moderných softvérových technológií vieme predpovedať, ako sa zariadenie bude správať neskôr, prípadne v rôznych podmienkach v rámci výroby. Toto nám veľmi zrýchľuje vývojový proces a šetrí nemalé prostriedky, keďže nedostatky vieme odstrániť už v digitálnej verzii vývoja a nemusíme sa potom učiť na vlastných chybách pri stavbe prototypov. Takisto sa pozeráme na budúcnosť v rámci výroby. Máme pripravený plán robotizácie niektorých výrobných obrábacích centier a za posledný rok sme investovali nemalé prostriedky do technológie 3D tlačenia, kde vidíme veľký potenciál do budúcnosti.

Slovenský priemysel začal aktívne riešiť agendu Priemysel 4.0. Aká je situácia vo vašom podniku?

Rozdelil by som to na dve časti – na našu výrobu a naše produkty. Vyrábame technologické celky, ktoré sú u zákazníkov začleňované do výrobných liniek. V súvislosti s agendou Priemysel 4.0 tie stroje musia vedieť zbierať a vyhodnocovať rôzne dáta, ktoré zákazníci požadujú. Zákazník napríklad požaduje, aby presne vedel, kto, kedy a v akej kvalite súčiastku vyrobil. Musíme vedieť naše stroje zapojiť do výrobných celkov našich zákazníkov, musia vedieť komunikovať s ostatnými zariadeniami. V rámci zberu dát sa stále viac prechádza k tomu, aby stroje vedeli vyhodnotiť kvalitu a prípadne navrhnúť zmenu, alebo v budúcnosti aj sami vedeli upraviť parametre na základe vyhodnocovania získaných dát. Čiže aktívne sa podieľame na vývoji nových parametrov aj s našimi zákazníkmi. Čo sa týka našej vlastnej výroby, sústreďujeme sa hlavne na digitalizáciu a automatizáciu. Znamená to, že sa snažíme prejsť na bezvýkresovú výrobu a automatizovať a robotizovať niektoré procesy.

Emerson mimoriadne dbá na ekológiu a environmentálny prístup. Aké konkrétne riešenia máte vo vašom podniku?

Okrem štandardných postupov, ktoré robia aj iné firmy, ako je napríklad minimalizácia odpadov, sa v súčasnosti zameriavame na renováciu našich priestorov. Investícia za asi 2,5 mil. eur prinesie energeticky efektívnejšie riešenia ako sú účinnejšia klimatizácia či osvetlenie haly, ktoré sa automaticky prispôsobuje podľa vonkajších svetelných podmienok. Rekonštrukciu plánujeme dokončiť do konca tohto roka, možno v januári 2020.

Ako jedna z prvých slovenských firiem ste sa pred štyrmi rokmi zapojili do duálneho vzdelávania. Čo vám to prinieslo? Aké sú vaše skúsenosti?

Naše skúsenosti sú dobré. Chvíľu to trvalo, kým sa tento proces naštartoval, bolo to niečo nové a trvalo, kým sa to dostalo do povedomia škôl, rodičov a detí. Navštívili sme mnoho škôl, snažili sme sa dostať do povedomia, že tento program je výborný pre študentov, pretože sú oveľa lepšie pripravení na prax. Momentálne systém funguje veľmi dobre. Prináša nám nových zamestnancov, hlavne pre CNC obrábanie. Dnes sme dobre etablovaní v regióne, študenti vyhľadávajú nás, takže si môžeme vyberať, čo je pre nás výhodné. Takisto sa nám veľmi dobre rozbehla spolupráca s vysokými školami. Každý rok máme niekoľko stážistov, ktorí u nás pracujú 60 až 80 hodín mesačne a po skončení školy im ponúkame prácu. Veľmi sa nám tento systém osvedčil. Ročne sa dotkne v priemere 10 ľudí a spolu naším programom doteraz prešlo asi 30 až 40 ľudí.

Aké sú vaše zámery do najbližšieho obdobia?

Renováciou našich priestorov chceme vytvoriť priaznivejšie podmienky pre našich pracovníkov aj zákazníkov a posilniť našu pozíciu v rámci regiónu strednej a východnej Európy, aj Európy ako celku. Našou ambíciou je ostať lídrom na trhu. Chceme zostať medzi tými, ktorí určujú trendy, byť inovatívni a prichádzať s novými technológiami.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...