1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Japonská firma Tepco požiadala vládu o injekciu za vyše 9 mld. eur

nuklearna elektrarenTokio - Japonská energetická spoločnosť Tokyo Electric Power (Tepco), prevádzkovateľ zemetrasením zničenej jadrovej elektrárne Fukušima, požiadala vládu o kapitálovú injekciu v hodnote 1 bilión jenov (9,16 miliardy eur). Bez tejto injekcie, ktorá by znamenala najväčšiu štátnu pomoc mimo bankového sektora v Japonsku, by firma musela oznámiť bankrot.

Prezident spoločnosti Tošio Nišizawa povedal, že kapitál Tepca klesol na 620 miliárd jenov, pričom pred zemetrasením 11. marca 2011 dosahoval 2 bilióny jenov. "Ak tento stav bude pokračovať, je tu reálna hrozba, že spoločnosť oznámi nesolventnosť," povedal Nišizawa na tlačovej konferencii s tým, že finančná situácia spoločnosti je "extrémne vážna a injekcia nevyhnutná, ak chce spoločnosť stabilizovať svoj biznis".

Firma zároveň dodala, že požiadala aj štátny záchranný fond o 845,9 miliardy jenov na pomoc pri riešení vysokých kompenzácií pre poškodených v dôsledku havárie elektrárne vo Fukušime.

Žiadosť firmy o poskytnutie pomoci otvára cestu na doriešenie plánu reštrukturalizácie, ktorý chce Tepco predložiť do polovice apríla. Výmenou za finančnú injekciu chce vláda získať v spoločnosti kontrolný podiel. Navyše, zdroj blízky informáciám dodal, že ak by firma meškala s očakávanými reformami, vláda plánuje navýšiť svoj podiel na dve tretiny.

30.03.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Japonská vláda požaduje za pomoc odchod celej správnej rady Tepca

Koncern Tepco bude fakticky znárodnený

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...