1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Koncern Tepco bude fakticky znárodnený

nuclear_power_3Tokio - Japonský minister obchodu a priemyslu Jukio Edano sa stretol večer miestneho času v Tokiu s prezidentom energetického koncernu Tokyo Electric Power Co.(Tepco) Tošiom Nišizawom a naliehal naňho, aby prijal štátnu subvenciu.

Ich stretnutie sa uskutočnilo po zasadaní vlády, ktorá sa zaoberala Tepcom a reformou energetiky krajiny.

Tepcu patrí fukušimská jadrová elektráreň, ktorú v marci silno poškodilo zemetrasenie a následná ničivá vlna cunami.

Denník Nikkei uvádza, že sa prijatie podpory Tepcom bude rovnať faktickému zoštátneniu najväčšieho energetického podniku krajiny.

Tepco musí hradiť náklady na čistiace práce a zaplatiť vysoké náhrady poškodeným osobám a podnikom a jeho podnikateľská samostatnosť je v dôsledku nedostatočných vlastných finančných zdrojov ohrozená.

Podľa informácie agentúry Reuters vláda môže do budúceho leta poskytnúť koncernu 13 miliárd USD (9,96 miliardy eur). Dnes údajne Tepco požiadalo vládu ešte o 8,8 miliardy USD, aby mohlo vyplatiť poškodených. Vláda pomohla Tepcu prostredníctvom svojej dlhovej agentúry už minulý mesiac sumou, ktorá bola vyššia ako 10 miliárd USD.

28.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...