1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Fraport vykázal za minulý rok stratu, dosiahol však kladný EBITDA

Airport 1Frankfurt nad Mohanom - Skupina  Fraport, prevádzkovateľ viacerých letísk vrátane Frankfurtu nad Mohanom, najväčšieho v Nemecku, vykázala za minulý rok čistú stratu. Dôvodom boli cestovné obmedzenia na zabránenie šírenia nového koronavírusu, ktoré tvrdo zasiahli leteckú dopravu.

Skupina, ktorá okrem frankfurtského letiska vlastní približne 10 zahraničných letísk, v utorok oznámila, že v roku 2020 ukončila s čistou stratou vo výške 690,4 milióna eur po zisku 454,3 milióna eur v predchádzajúcom roku 2019. Vlaňajšia strata po prepočítaní na akciu dosiahla 7,09 eura v porovnaní so ziskom 4,54 eura/akcia rok predtým.

Dobrou správou je, že spoločnosť zaznamenala za minulý rok upravený zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) vo výške 48,4 milióna eur, čo však predstavuje medziročný pokles o 95,9 %. Tržby prevádzkovateľa letísk sa v roku 2020 znížili o 54,7 % na 1,68 miliardy eur. Po zohľadnení mimoriadnych položiek klesli tržby Fraportu o 55,4 % na 1,45 miliardy eur.

Osobná doprava na kľúčovom letisku skupiny vo Frankfurte nad Mohanom vlani klesla o 73,4 % na 18,8 milióna cestujúcich. V súčasnom roku Fraport predpovedá, že letisko vo Frankfurte nad Mohanom vypraví od 20 do 25 miliónov cestujúcich.

Očakáva tiež, že tržby celej skupiny dosiahnu v roku 2021 približne 2 miliardy eur a EBITDA sa bude pohybovať v pásme 300 až 450 miliónov eur. Ale aj za celý tento rok počíta opäť so stratou, aj keď nižšou ako vlani.

Vedenie navrhne dozornej rade a valnému zhromaždeniu, aby sa rovnako ako vlani nevyplatili dividendy. "Vidíme svetlo na konci tunela. Zavedenie očkovacích programov a väčšia dostupnosť testovania sú predpokladom pre oživenie letovej prevádzky, ktoré sa však začne najskôr od leta," vyhlásil predseda predstavenstva Stefan Schulte.

30.03.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...