1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

EasyJet získala súhlas akcionárov na rozšírenie letového parku o 135 lietadiel

Airbus a320Londýn - Britská nízkonákladová spoločnosť EasyJet získala súhlas akcionárov na rozšírenie svojho letového parku o 135 nových lietadiel od Airbusu.

Podľa spoločnosti investori, ktorí kontrolujú 57 % akcií firmy, hlasovali za nákup nových strojov. Letecká spoločnosť plánuje nakúpiť 35 lietadiel A320 a 100 nových strojov A320neo s opciou na kúpu ďalších 100 lietadiel. Keďže ide o finančne náročnejší plán, spoločnosť na to potrebovala súhlas akcionárov, pričom projekt získa odobrenie len vtedy, ak s ním súhlasia akcionári, ktorí kontrolujú viac ako 50 % akcií.

Proti bol zakladateľ spoločnosti Stelios Haji-Ioannou, podľa ktorého firma mala peniaze využiť inak, investori s väčšinovým balíkom akcií ho však prehlasovali. Haji-Ioannou založil leteckú spoločnosť v roku 1995, no v roku 2010 správnu radu opustil potom, ako sa dostal do sporu za ďalšie smerovanie aerolínií. Britský podnikateľ cyperského pôvodu vlastní v leteckej spoločnosti 37-% podiel a s vedením je v konflikte každú chvíľu, či je to za rozsah expanzie, platy pre členov manažmentu alebo za politiku v oblasti dividend.

Vedenie Easyjet však v prípade kúpy nových lietadiel poukázalo na fakt, že sa mu podarilo vyrokovať "výrazné" zľavy. Dve tretiny nových strojov nahradia dosluhujúce lietadlá A319, ktoré predstavujú základ letového parku Easyjet.

17.07.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...