1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zisk nemeckého chemického kncernu BASF klesol v 1. kvartáli o 15 %

basf coloresFrankfurt nad Mohanom - Nemecký chemický koncern BASF oznámil medziročný pokles zisku v 1. kvartáli o 15 %, čo je dôsledok najmä jednorazových príjmov, ktoré firma zaznamenala za 1. štvrťrok 2012 z predaja aktív v Belgicku.

Inak spoločnosť uviedla celkovo dobré výsledky za 1. kvartál, keďže zvýšený predaj agrochemikálií a ropných produktov zvýšil objem tržieb. Informovala o tom agentúra AP.

Čistý zisk BASF, najväčšej chemickej skupiny na svete, klesol za prvé tri mesiace tohto roka na 1,45 miliardy eur z 1,7 miliardy eur za rovnaké obdobie roku 2012, keď firma jednorazovo získala 645 miliónov eur vďaka predaju svojho podniku na výrobu hnojív v Antverpách. Ten kúpila ruská spoločnosť EuroChem. BASF tak prekonal odhady analytikov, ktorí počítali so ziskom okolo 1,37 miliardy eur. Tržby za 1. štvrťrok tohto roka sa zvýšili o 4,8 % na 19,74 miliardy eur.

Nemecká spoločnosť zároveň potvrdila výhľad na tento rok, ktorý by mal byť lepší než rok 2012, a to ako z pohľadu tržieb, tak aj zisku. Napriek tomu ale upozornila na pretrvávajúce problémy v ekonomike. Ako uviedla, tento rok počíta iba "s miernym rastom svetovej ekonomiky," pričom "situácia na trhu ostáva aj naďalej nestabilná". BASF vyrába širokú škálu produktov využívaných vo viacerých sektoroch hospodárstva, od leteckého priemyslu cez poľnohospodárstvo, dopravu, baliarenský sektor, automobilový a farmaceutický priemysel až po produkciu ropy a zemného plynu.

03.05.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...