1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Preveruje, či SR neposkytla NCHZ v čase konkurzu neoprávnenú štátnu pomoc

nchzBratislava/Brusel - Európska komisia (EK) začala s hĺbkovým prešetrovaním s cieľom zistiť,

či neplatenie príspevkov do systému sociálneho zabezpečenia a ďalších záväzkov voči Slovenskej republike počas konkurzného konania vedeného voči Nováckym chemickým závodom (NCHZ) bolo v súlade s európskymi pravidlami pre štátnu pomoc. Informoval o tom vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik.

Novácke závody vyrábali chemické produkty a mali približne 2000 zamestnancov. V júli 2009 dostali od komisie pokutu takmer 20 miliónov eur za účasť v kartelovej dohode viacerých európskych firiem. Následne v októbri 2009 podal podnik na seba návrh na vyhlásenie konkurzu. Počas následného konkurzného konania NCHZ neplatili za svojich zamestnancov príspevky do systému sociálneho zabezpečenia ani ďalšie záväzky voči rôznym štátnym subjektom, keďže príjmy spoločnosti nepokrývali jej prevádzkové náklady.

"Komisia sa predbežne domnieva, že Slovenská republika uplatňovaním zákona o strategických podnikoch chránila NCHZ pred výsledkami štandardného konkurzného konania," priblížil Králik s tým, že podľa určitých náznakov možno usudzovať, že aj rozhodnutie veriteľského výboru o pokračovaní prevádzky firmy po uplynutí účinnosti spomínaného zákona je pripísateľné štátu.

Komisia preto bude preverovať, či bola prostredníctvom niektorého z uvedených opatrení poskytnutá NCHZ hospodárska výhoda v porovnaní s ich konkurentmi, čo by predstavovalo štátnu pomoc. "V prípade, že by došlo k zisteniu štátnej pomoci, komisia by sa zaoberala jej zlučiteľnosťou s usmerneniami EÚ o poskytovaní štátnej pomoci na záchranu a reštrukturalizáciu podnikov v ťažkostiach," vysvetlil Králik.

Poukázal tiež na pochybnosti EK, či aktíva nováckej chemičky boli predané za trhovú cenu, čo by zabezpečovalo maximalizovanie výnosov určených na uspokojenie veriteľov vrátane štátu. Z analýzy predaja totiž vyplýva, že NCHZ boli predané ako podnik nepretržite pokračujúci v činnosti, a to aj s výhodami, ktoré im mohol poskytovať štát. "Preto sa komisia domnieva, že ak bola NCHZ poskytnutá štátna pomoc, nový majiteľ by mohol niesť zodpovednosť za jej vrátenie," dodal Králik.

09.07.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...