1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Švédske úrady začali konfiškovať majetok Saabu

Saab_logo_smallŠtokholm - Švédsky exekučný úrad začal konfiškovať majetok švédskej automobilky Saab. Cieľom je získať 5,1 milióna švédskych korún (553.121 eur), ktoré automobilka dlhuje dodávateľským firmám.

"Jedna z bánk, ktorým sme zaslali žiadosť (ohľadne zabavenia aktív Saabu), sa ozvala. Je to banka SEB, v ktorej má automobilka financie," povedal dnes Hans Ryberg z exekučného úradu. Hovorkyňa Saabu Gunilla Gustavsová uviedla, že automobilka komunikuje s úradom, aby zistila, aké má možnosti riešenia situácie.

Produkcia automobilky sa zastavila v apríli, keď dodávateľské firmy, ktorým nezaplatila faktúry, odmietli v dodávkach komponentov pokračovať. Odvtedy sa firma snaží nájsť finančné zdroje. Doteraz sa jej podarilo zabezpečiť v rámci krátkodobého financovania viac než 60 miliónov eur, ktoré použila na vyplatenie miezd a časť faktúr dodávateľom. Pôvodne sa zdalo, že Saab spustí výrobu už na začiatku augusta, spoločnosť ale neskôr oznámila, že pre pokračujúce problémy s dodávkami to nebude skôr ako 29. augusta.

Koncom mesiaca však čaká firmu aj ďalšie vyplácanie miezd zhruba 3600 zamestnancom. Už predtým mala problémy a z júla meškajúce mzdy pre 1600 administratívnych zamestnancov vyplatila začiatkom augusta. Keby sa tak nestalo, čakal by ju bankrot. Peniaze sa jej podarilo získať z emisie 5 miliónov nových akcií, ktoré za takmer 7 miliónov eur kúpila americká investičná spoločnosť Gem Global Yield Fund.

20.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...