1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Saab pravdepodobne opäť nebude mať na výplaty

Saab_logo_smallAmsterdam - Švédska automobilka Saab možno opäť nebude schopná vyplatiť načas svojim zamestnancom mzdy, ak od investorov nedostane v najbližšom čase sľúbené peniaze.

Materská firma Saabu, holandská spoločnosť Swedish Automobile (bývalý Spyker), ktorá Saab začiatkom minulého roka kúpila a zachránila pred bankrotom, už niekoľko mesiacov nie je schopná zohnať dostatok peňazí na financovanie produkcie. Výroba stojí od apríla, keď viacerí dodávatelia zastavili dodávky komponentov po tom, ako Saab začal mať problémy s platením faktúr.

"Je možné, že aj augustové výplaty budú meškať, nakoľko časť financií prisľúbených investormi, ktorú sme na to plánovali vyčleniť, pravdepodobne nedostaneme načas," oznámili dnes Saab aj Swedish Automobile.

Podľa výročnej správy Saabu firma vyplatila minulý rok na mzdách, sociálnych príspevkoch a dôchodkoch 1,9 miliardy švédskych korún (208,69 milióna eur). To znamená mesačne okolo 157 miliónov SEK. Minulý rok však mala 3208 zamestnancov, tento už 3640.

Annette Hellgrenová, zastupujúca administratívnych zamestnancov Saabu povedala, že odbory by opäť mohli odštartovať bankrotový proces automobilky, ak zamestnanci nedostanú výplaty. Túto hrozbu už Saab musel odvracať začiatkom augusta.

Swedish Automobile, ktorá zverejní výsledky za 1. polrok v piatok (26.8.), stále čaká na súhlas regulačných úradov so vstupom dvoch čínskych automobiliek do firmy. Tie by mali prevziať väčšinový podiel vo Swedish Automobile a vyriešiť tak finančné ťažkosti spoločnosti. "Po schválení vstupu čínskych spoločností môžme začať opäť uvažovať o budúcnosti. Dúfame, že trh bude mať aj dostatočný záujem o autá Saabu. Ak sa tak nestane, koniec bude pravdepodobne rýchly," povedal David Tomic z VEB, holandskej asociácie, ktorá obhajuje práva akcionárov. Podľa hovorkyne Saabu Gunilly Gustavsovej by čínske úrady mali rozhodnúť na jeseň a rovnaký termín sa očakáva aj v prípade Európskej investičnej banky a Švédskeho národného dlhového úradu.

24.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...