1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Saab nevyplatil robotníkom mzdy

Saab_logo_smallŠtokholm - Robotníci zo švédskej automobilky Saab dnes nedostali výplaty. A hrozí, že ani úradníci, ktorí majú výplatný termín v piatok 26. augusta, peniaze nedostanú. To je už tretí mesiac po sebe, čo firma nedokáže vyplatiť načas mzdy.

"Pracujeme intenzívne na tom, aby sme im zaplatili," uviedla hovorkyňa firmy Gunilla Gustavsová.

Saab už pred dvoma dňami upozornil, že možno bude nútený posunúť termín výplaty, pretože ešte stále nedostal sľúbené peniaze od investorov. Automobilka pritom čelí exekúcii za dlhy subdodávateľom, a ak jej nejaké peniaze na účet prídu, príslušný úrad ich okamžite zhabe a pošle veriteľom.

Materská firma Saabu, holandská spoločnosť Swedish Automobile (bývalý Spyker), ktorá Saab začiatkom minulého roka kúpila a zachránila pred bankrotom, už niekoľko mesiacov nie je schopná zohnať dostatok peňazí na financovanie produkcie. Výroba stojí od apríla, keď viacerí dodávatelia zastavili dodávky komponentov po tom, ako Saab začal mať problémy s platením faktúr.

Swedish Automobile stále čaká na súhlas regulačných úradov so vstupom dvoch čínskych automobiliek do firmy. Tie by mali prevziať väčšinový podiel v automobilke a vyriešiť tak jej finančné ťažkosti. Podľa hovorkyne Gustavsovej by čínske úrady mali rozhodnúť na jeseň a rovnaký termín sa očakáva aj v prípade Európskej investičnej banky a Švédskeho národného dlhového úradu.

26.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...