1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Renault a Nissan prevezmú v ruskom Avtovaze väčšinový podiel

autovaz logoMoskva - Automobilky Renault a Nissan podpísali predbežnú dohodu o kúpe kontrolného podielu v ruskej spoločnosti Avtovaz. Kontrakt však dokončia až v roku 2014, teda o dva roky neskôr, ako sa pôvodne očakávalo. Na oznámenie zareagovali akcie Avtovazu poklesom o takmer 10 %.

Renault a Nissan uviedli, že s ruskou štátnou firmou Russian Technologies sa dohodli na vytvorení spoločného podniku, ktorý prevezme v Avtovaze väčšinový podiel. Do spomínaného spoločného podniku investujú 750 miliónov USD (571,52 milióna eur), vďaka čomu v ňom do polovice roka 2014 získajú zhruba 67-% podiel. Renault z tejto sumy investuje 300 miliónov USD a Nissan 450 miliónov USD.

Podľa informácií firmy Renault Russia spoločný podnik bude v Avtovaze kontrolovať 74,5-% podiel. "Celý kontrakt by sa mal dokončiť v roku 2014," dodala spoločnosť Renault Russia.

Viacerí investori očakávali skoršie prevzatie Avtovazu, no podľa analytika Tima Urquharta zo spoločnosti IHS v Londýne "vzťahy medzi Renaultom a Avtovazom zaťažili viaceré problémy, ako v oblasti riadenia, tak finančného a právneho charakteru".

07.05.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...