1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

InoBat a Gotion podpísali dohodu o spoločnom podniku na výrobu batérií

Inobat logo 23Bratislava - Spoločnosti InoBat a Gotion High-Tech 13. septembra v Berlíne podpísali predbežnú dohodu o spoločnom podniku na výstavbu gigafabriky na výrobu batérií pre elektrické vozidlá (EV) Gotion InoBat Batteries.

Výstavba továrne by sa mala začať v roku 2024. Mala by stáť na ploche viac ako 100 hektárov a vytvoriť tisíce pracovných miest, pričom s plným spustením sa počíta v roku 2026.

Partneri momentálne rozhodujú o umiestnení gigafabriky v európskom regióne, rozhodnutie o výbere lokality ešte nie je definitívne. Jedným z kľúčových faktorov je silná podpora zo strany štátu a štátnych inštitúcií pri výstavbe kritickej infraštruktúry, vydávaní stavebných povolení a poskytovaní konkurencieschopnej štátnej pomoci.

"Európa má veľký potenciál, strategickú polohu a dlhú tradíciu v automotive priemysle, na čo sa nám v InoBat podarilo nadviazať. InoBat dokázal, že za pomerne krátky čas vie vybrať vhodnú lokalitu, úspešne zvládnuť povoľovací proces a dokončiť výstavbu tak extrémne zložitej technológie ako je továreň na batérie. Naše výskumno-vývojové centrum a pilotná linka vo Voderadoch napredujú a technológia v ňom už funguje," priblížil riaditeľ InoBat Marián Boček.

Vysvetlil, že počiatočný plán stavať gigafabriku s kapacitou 20 gigawatthodín (GWh) bude možné postupne navýšiť. Spoločnosť Gotion High-Tech dokonca plánuje vybudovať najväčšiu agro-solárnu elektráreň v Európe, ktorá bude zásobovať gigafabriku zelenou energiou ako súčasť tohto investičného programu.

Spoločnosť Gotion High-Tech už pritom pred dvomi týždňami oznámila akvizíciu 25-percentného strategického podielu v InoBat AS. Gotion High-Tech má s automobilkou Volkswagen (VW) exkluzívnu zmluvu na dodávky EV batérií mimo Číny. VW zároveň vlastní 24,77-percentný podiel v Gotion High-Tech a je najväčším

29.09.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...