1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Automobilka Suzuki oznámila, že ukončí partnerstvo s Volkswagenom

suzuki-logoTokio - Japonská automobilka Suzuki ukončí partnerstvo s nemeckým koncernom Volkswagen (VW).

Pohrozila tiež, že ak jej VW odmietne predať naspäť 19,9-% podiel v japonskej firme, obráti sa na Medzinárodný arbitrážny súd.

Suzuki tvrdí, že VW jej neposkytol prístup k určitým technológiám a porušil tak dohodu o partnerstve z roku 2009. Napäté vzťahy sa ešte zhoršili, keď VW vo svojej správe označil Suzuki za pridruženú firmu. Japonská automobilka následne obvinila nemecký koncern, že chce nad ňou získať kontrolu. Spor sa ťahá už niekoľko mesiacov.

Generálny riaditeľ Osamu Suzuki dnes preto verejne oznámil, že japonská firma končí partnerstvo s Volkswagenom. Nemá vraj na výber, pretože VW údajne odmietol jej pokusy o vyriešenie sporu prostredníctvom vyjednávaní.

VW ale odmieta ukončiť partnerstvo so Suzuki. Hovorca firmy potvrdil, že koncern svoj postoj v tejto otázke nezmenil od septembra, keď odmietol prvú žiadosť japonskej automobilky o zrušenie partnerstva.

Volkswagen vlastní 19,9-% podiel v japonskej firme, ktorá vyrába malé autá a motorky. Suzuki má na odvetu 1,5-% podiel vo Volkswagene na základe dohody o partnerstve, ktorú obe automobilky uzavreli v decembri 2009. Suzuki mala dohoda umožniť prístup k novým technológiám a VW zase chce s pomocou japonskej firmy preniknúť na indický trh.

Partnerstvo však doteraz ani jednej z firiem neprinieslo žiadny osoh.

22.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Suzuki obvinila VW z porušenia dohody o partnerstve

Suzuki chce ukončiť partnerstvo s VW, nemecký koncern to však odmieta

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...