1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Záujem o závod hlinikárenského koncernu Alcoa na Sardínii rastie

alcoa-logoMiláno - Talianska energetická spoločnosť Kite Gen Research prejavila záujem o kúpu závodu americkej hlinikárenskej spoločnosti Alcoa na Sardínii. Jeho zamestnanci vyšli v minulých dňoch do ulíc protestovať proti plánom zatvorenia jediného závodu na produkciu hliníka v Taliansku.

Kite Gen Research je už tretím záujemcom o podnik, ktorý Alcoa plánuje zatvoriť k 30. novembru, ak sa dovtedy nenájde vhodný kupec. Okrem tejto firmy o podnik prejavili záujem ešte švajčiarska priemyselná skupina Klesh a spoločnosť Glencore, najväčší obchodník s komoditami na svete. "Poslali sme ponuku ministrovi priemyslu a predsedovi vlády a čakáme na odpoveď," uviedol pre agentúru Reuters Massimo Ippolito, zakladateľ spoločnosti Kite Gen.
Predstavitelia spoločnosti Alcoa aj dnes oznámili, že zatiaľ naďalej pokračujú v procese uzatvárania závodu, sú však stále otvorení rokovaniam o jeho predaji, ak bude ponuka vhodná. Kite Gen, ktorá je výrobcom technológií v oblasti veternej energie, oznámila, že je pripravená postaviť v blízkosti závodu veterný park s kapacitou 300 megawattov s cieľom zlepšiť dodávky energií. Práve náklady na energie sú jedným z hlavných dôvodov slabej konkurencieschopnosti závodu.

Závod na Sardínii zabezpečuje prácu pre približne 1500 ľudí. Jeho zatvorenie by znamenalo ďalšiu ranu pre ekonomiku ostrova, kde je už teraz 15-% nezamestnanosť, čo je omnoho viac než celonárodný priemer.

17.09.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...