1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

PPS Group sa s odborármi dohodli, ako budú riešiť dosahy pandémie na firmu

PPS Group logoDetva – Na náhrade mzdy vo výške 60 percent pre zamestnancov, ktorí budú musieť pre ekonomické dosahy pandémie zostať doma a ukončení štrajkovej pohotovosti, vyhlásenej vlani v novembri, sa dohodlo vedenie spoločnosti PPS Group Detva s odborármi.

Uzavreli memorandum o porozumení a spolupráci v rámci sociálneho dialógu. TASR o tom informovali v piatok prostredníctvom spoločného vyhlásenia.

Odbory súhlasili s dohodou o vymedzení vážnych prevádzkových dôvodov, na základe ktorej budú môcť vybraní zamestnanci ostať doma s náhradou mzdy vo výške 60 percent, a to postupne, podľa potreby a aktuálnej situácie predbežne až do 30. júna.

"Dohoda je prejavom zodpovednosti a vzájomnej dôvery. Som presvedčený, že sa PPS-ka opäť stane pozitívnym príkladom aj pre ďalšie veľké firmy," konštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Michal Sýkora s tým, že všetky sily sa tak budú môcť sústrediť na udržanie výroby v spoločnosti na čo možno najdlhší čas a nebudú sa plytvať na opakované vyjednávanie v prípade potreby predĺženia mimoriadnych opatrení.

"Za týchto okolností si ľudia nechali vysvetliť, že radšej teraz zostaneme doma so 60 percentami mzdy, ako by sme sa po skončení tejto krízy vôbec nemali kam vrátiť do práce," reagoval odborársky predák Stanislav Ľupták.

Manažment spoločnosti bude mať možnosť zamestnancov posielať domov postupne podľa toho, ako sa bude vyvíjať situácia s dodávkami materiálu a obmedzovaním výroby u hlavných odberateľov. V prvej fáze rozhodne generálny riaditeľ po dohode s odbormi o konkrétnych zamestnancoch, ktorí ostanú doma. Neskôr môžu rozhodnúť o uzavretí vybraných pracovných stredísk a v najhoršom aj o prerušení výroby v celom podniku, keď by do práce chodili len zamestnanci potrební pre zabezpečenie nevyhnutných úloh.

Zmluvné strany pristúpili k uzavretiu dohody aj pre udržanie zákazníkov a zabezpečenie finančných zdrojov pre plnenie záväzkov počas trvania mimoriadnych opatrení.

"Uzavretie dohody je výbornou správou pre vyhliadky našej spoločnosti do budúcnosti. Kým iné veľké firmy na Slovensku pristúpili k podobným opatreniam na dva týždne a určite ich budú musieť predlžovať, my sme sa dohodli na podstatne dlhšie obdobie - až do konca júna," doplnil predseda predstavenstva spoločnosti PPS Group Daniel Futej. Zdôraznil, že hneď ako pominú dôvody vymedzené v zmluve, vrátia sa do plnej prevádzky.

30.03.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...