1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ABB znížila emisie a spotrebu elektriny pri výrobe cementu na Ukrajine

ABB BuildingSpoločnosť ABB úspešne uviedla do prevádzky integrované riadiace a automatizačné systémy v jednej z najväčších cementární na Ukrajine.

Podiľskyj Cement, súčasť írskeho koncernu CRH, sa nachádza v regióne Kamjanec-Podiľskyj približne 420 kilometrov juhozápadne od Kyjeva. Spoločnosť tu spustila prevádzku v 70. rokoch a v súčasnosti je so svojou novou výrobnou linkou No. 7 a s kapacitou 7 500 ton denne najväčšou cementárenskou výrobou na Ukrajine. Nová výrobná linka No. 7 je súčasťou modernizácie výroby, ktorá nahrádza doterajšie výrobné linky pri zachovaní dennej kapacity výroby.

Projekt modernizácie pomohol koncernu znížiť emisie zo spaľovania fosílnych palív pomocou zmeny výrobnej technológie z mokrého procesu na oveľa efektívnejší a ekologickejší suchý technologický proces. Ten využíva výrazne menej paliva, čoho výsledkom sú nižšie emisie častíc a CO2. Výroba novým technologickým procesom je navyše vybavená vysokoefektívnym filtračným zariadením, čo tiež prispieva k výraznému zníženiu emisií.

Výsledkom modernizácie sa tento projekt stal prvým Track 2 “Joint Implementation” projektom na svete zaregistrovaným pod Rámcovým dohovorom OSN o klimatických zmenách (United Nations Framework Convention on Climate Change - UNFCCC). Tieto projekty sú mechanizmom spadajúcim pod Kjótsky protokol, ktorý jednotlivé štáty zaväzuje znížiť ich emisie oxidu uhličitého a 5 ďalších skleníkových plynov. “Už počiatočná prevádzka novej výroby zaznamenala 50-% zníženie spotreby paliva oproti produkcie mokrým procesom. Spotreba elektriny na výrobu slinku sa znížila viac ako o 15%, ” uviedol technický riaditeľ CRH Europe Eamon Geraghty.

Prvá úspešná spolupráca medzi koncernom ABB a Podiľskyj Cement prebehla v roku 2006, kedy pre ňu ABB inštalovala prvý automatizačný systém. V tomto projekte ABB pre Podiľskyj Cement dodala ďalšie automatizačné a elektrické systémy, konkrétne vysokonapäťové rozvádzače, nízkonapäťové pohony s premenlivými otáčkami, riadiaci systém 800xA, prístroje merania a regulácie, analyzátory plynu a ďalšie. ABB si pod patronát vzala tiež samotný návrh projektu, inžinieringový servis, školenia a celkovú podporu.

27.03.2012

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...