1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zisk LafargeHolcim vlani klesol a v 4. kvartáli vykázal stratu

CementZürich - Cementársky gigant LafargeHolcim, ktorý vznikol zlúčením švajčiarskeho koncernu Holcim a jeho francúzskeho rivala Lafarge, zaznamenal vlani pokles zisku a v 4. kvartáli 2015 sa dokonca prepadol do straty.

Dôvodom boli najmä náklady na reštrukturalizáciu a odpisy z hodnoty aktív.

Najväčší výrobca cementu na svete vykázal v 4. kvartáli 2015 stratu 2,86 miliardy švajčiarskych frankov (2,61 miliardy eur). Koncern však v poslednom štvrťroku zaknihoval poplatky a odpisy z hodnoty majetku vo výške 3 miliardy CHF v dôsledku "náročných trhových podmienok" v Rusku, Iraku, Brazílii a Číne, a tiež v súvislosti so zatvorením niektorých závodov.

Upravený zisk LafargeHolcim pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) za tri mesiace do konca decembra 2015 klesol medziročne o 15,3 % na 1,49 miliardy CHF a zaostal za odhadmi analytikov, ktorí očakávali EBITDA v priemere 1,45 miliardy CHF.

Tržby spoločnosti v 4. kvartáli klesli o 5,9 % na 7,44 miliardy CHF, čo je tiež menej ako 7,51 miliardy CHF, ktoré koncernu predpovedali analytici.

EBITDA LafargeHolcim za celý minulý rok klesol o 11 % na 5,75 miliardy CHF. Napriek tomu cementársky gigant plánuje vyplatiť dividendy vo výške 1,50 CHF na podiel tak, ako avizoval vlani v novembri.

V tomto roku očakáva LafargeHolcim nárast dopytu po svojich produktoch o 2 až 4 % a EBITDA zhruba 6,1 miliardy CHF, aj keď rozvíjajúce sa ekonomiky spomaľujú.

Holcim a Lafarge vlani dokončili fúziu v nádeji, že im pomôže ušetriť zhruba miliardy na nákladoch. Vedenie nového gigantu sa teraz snaží predať aktíva v hodnote 3,5 miliardy CHF.

23.02.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...