1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zisk Holcimu v 2. kvartáli klesol o 13 % na 347 miliónov CHF

Holcim truckZürich – Zisk švajčiarskeho koncernu Holcim, ktorý je druhým najväčším producentom cementu na svete, v 2. štvrťroku 2011 klesol viac, ako sa čakalo.

Na príčine je výrazné posilnenie švajčiarskeho franku a tiež zdraženie vstupných surovín.

Čistý zisk spoločnosti sa za tri mesiace do konca júna znížil medziročne o 13 % na 347 miliónov švajčiarskych frankov (244,33 milióna eur), zatiaľ čo analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg odhadovali, že dosiahne v priemere 373,3 milióna CHF.

Tržby koncernu v období apríl-jún klesli o 11 % na 5,49 miliardy CHF, čo je oproti očakávaniam tiež menej.

Generálny riaditeľ Markus Akermann pripisuje tieto výsledky zvyšovaniu cien vstupných surovín a tiež posilneniu švajčiarskeho franku. Jeho hodnota oproti doláru od začiatku roka stúpla o 18 %, čo sa negatívne prejavilo na príjmoch firmy zo zahraničia. Kurzové vplyvy "zredukovali" tržby Holcimu o 916 miliónov CHF a prevádzkový zisk o 203 miliónov CHF.

Čo sa týka jednotlivých regiónov, stavebný sektor vo vyspelých štátoch sa stále nezotavil z krízy. Na príčine sú úsporné opatrenia, ktoré musia vlády v Severnej Amerike aj Európe zavádzať, aby skonsolidovali verejné financie, čo brzdí investície do rozvoja infraštruktúry.

Jedinou nádejou tak zostávajú rozvíjajúce sa trhy. Holcim plánuje investovať 720 miliónov CHF v Brazílii a vybudovať ďalšiu výrobnú linku vo svojom závode v Barrose, severne od Rio de Janeiro.

19.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...