1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Viac ako 2500 nových bytov stráca šancu na skorý predaj, sú pridrahé

block of flats bigBratislava - Približne 2500 až 2800 nepredaných bytov v bratislavských novostavbách sa nepredá, pokiaľ nedôjde k zníženiu ich ceny. Zhodli sa na tom účastníci dnešnej odbornej konferencie Trh nehnuteľností 2011 Stavebného fóra, ktorá sa konala v Bratislave.

"V blízkom období môže nastať stav, že klienti budú uvažovať nad tým, že si radšej počkajú na byty vo výstavbe, a prestanú sa zaujímať o byty, ktoré sú dokončené," povedal predseda predstavenstva realitnej spoločnosti Gravitas Peter Gerek.

Drvivá väčšina z 3000 bytov, ktoré sa developérom v hlavnom meste nepodarilo predať, tak stráca na realitnom trhu aj poslednú atraktivitu. Ich konečná cena začína byť totiž priveľmi vzdialená od novostavieb, s ktorými developéri práve prichádzajú na trh či budú prichádzať v nasledujúcich rokoch.

"Prichádzajú na trh noví developéri, ktorí tlačia na optimalizáciu projektov. Snažia sa získať čo najlacnejšie pozemky a snažia sa stavať byty zhruba za 1500 eur za štvorcový meter," tvrdí Gerek. Jedinou možnosťou pre nepredané byty, ktoré boli zväčša projektované pred rokom 2009, je tak zníženie terajších cien za m2.

Podľa prezidenta Národnej asociácie realitných kancelárií (NARKS) Ľubomíra Kardoša sa už v súčasnosti projektujú a sú vo výstavbe úplne iné projekty než pred finančnou krízou, pričom dominuje racionalizácia a malometrážne koncepty. "Trojizbové byty už nemajú 120 štvorcových metrov, ale majú 60 až 70 štvorcových metrov," podotkol Kardoš.

Podľa neho tak 2500 až 2800 bytov z celkového počtu 3000 nepredaných bytov ostane na bratislavskom trhu ešte dlho bez nového majiteľa, ak nepôjdu pod cenu. Na zníženie ich cien by však stále mali tlačiť banky, ktoré stoja za financovaním drvivej väčšiny projektov s problémovým odbytom.

21.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...